Kdo bo novi predsednik ali nova predsednica Slovenije? Foto: BoBo
Kdo bo novi predsednik ali nova predsednica Slovenije? Foto: BoBo

Praviloma so okrajne volilne komisije nastanjene na sedežih upravnih enot in njihovih izpostav. Predčasne volitve bodo potekale tudi na tistih upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo sedeža, to so Cerknica, Dravograd in Metlika, ter na sedežu Občine Bled. Volišča bodo odprta od 7. do 19 ure.

Predčasno lahko glasuje vsak volivec, a le na a tisti upravni enoti, na območju katere ima stalno prebivališče, sicer pa je glasovanje povsem enako kot na dan volitev. S seboj morate prinesti osebni dokument in se podpisati v volilni imenik.

Danes si lahko ob 20.00 v živo na MMC TV in FB Live ogledate oddajo Grem volit, v kateri se bodo mladi pogovarjali s predsedniškimi kandidati.

Kandidati so na glasovnici po izžrebanem vrstnem redu: Suzana Lara Krause (SLS), Angelca Likovič (Za otroke), Maja Makovec Brenčič (SMC), Boris Popovič (Slovenija za vedno), Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija), Marjan Šarec (Lista Marjana Šarca), Borut Pahor (neodvisni kandidat), Ljudmila Novak (NSi) in Romana Tomc (SDS).

Do četrtka sporočiti posebne želje
V sredo pa se bo iztekel rok, do katerega je mogoče zahtevati nekatere posebne oblike glasovanja. Volivci, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo to lahko v nedeljo storili na posebnih voliščih, imenovanih omnia.

Prav tako do četrtka je mogoče zaprositi tudi za glasovanje na domu. Volivce, ki zaradi bolezni ali slabše gibljivosti ne bodo mogli priti na volišča, bo v nedeljo na domu obiskal t. i. leteči odbor. Isti dan se izteče tudi rok, do katerega lahko volivci zahtevajo glasovanje na volišču, ki je dostopno invalidom.

Prav tako do srede morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča na območju Slovenije in bodo na dan glasovanja v državi ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, to sporočiti okrajni volilni komisiji.