7. december 2018 ob 16:39 MMC RTV SLO, STA Grem volit lokalne

Koper: Popovič se bo pritožil še na občinski svet

Bržanu je po vnovičnem štetju prednost zrasla na 17 glasov
Po ponovljenem štetju na enem od volišč, ki je sledilo ugovoru Popoviča, je prednost Bržana zrasla na 17 glasov. Foto: Radio Koper

Gre za načelno vprašanje, tudi če bi bile vse napake v prid Bržana, zato Popovič meni, da bi morali ponoviti volitve na vseh voliščih, kjer je prišlo do nepravilnosti. Foto: BoBo

Aleš Bržan

Aleš Bržan v odločitvi OVK-ja vidi potrditev volje ljudi. Foto: BoBo

Volilne drame v Kopru še ni konec

Boris Popovič še ni prejel obrazložitvenega sklepa občinske volilne komisije (OVK), ki je zavrnila njegov ugovor glede županskih volitev, a se bo v vsakem primeru pritožil na občinski svet. Aleš Bržan v odločitvi OVK-ja vidi potrditev volje ljudi.

Koprska občinska volilna komisija (OVK) je v četrtek v celoti zavrnila Popovičev ugovor z zahtevo po vnovičnem štetju vseh glasov. Ob preizkušanju navedb iz ugovora je OVK še enkrat opravil štetje na enem od volišč, po čemer se je prednost v prid protikandidatu Alešu Bržanu malenkost povečala, neuradno na 17 glasov razlike. S tem je OVK dokončno razglasil Bržana za zmagovalca županskih volitev.

Popovičev odvetnik Franci Matoz je neposredno po seji OVK-ja pojasnil, da se bo s Popovičem posvetoval glede tega, ali vložiti pritožbo, še prej pa bo počakal na obrazložen sklep komisije.

Na OVK-ju so pojasnili, da so odločbo že poslali predstavnikom obeh kandidatov. Popovič je navedel, da sklepa OVK-ja še ni prejel, kljub temu pa je že napovedal, da se bo pritožil na občinski svet s predlogom, da ta naloži zopetno štetje glasovnic.

Popovič: Volitve bi morali ponoviti
Kot je opozoril zdaj še župan, je OVK v eni sami skrinjici ugotovil, da so deset glasov narobe prešteli (prvotno je bila razlika v prid Bržanu sedem glasov), pri 86 voliščih pa je lahko napak še veliko več. Gre za načelno vprašanje, tudi če bi bile vse napake v prid Bržana, zato Popovič meni, da bi morali ponoviti volitve tam, kjer je prišlo do nepravilnosti.

Kot je še napovedal, bo konstitutivna seja novega občinskega sveta 20. ali 21. decembra. Če mu občinski svet ne bo ugodil, pa se bo Popovič obrnil na upravno sodišče. Če bo po sklepu slednjega postal župan, "potem podam takoj odstopno izjavo in gremo na ponovne volitve v celoti".

Bržan je pričakoval Popovičevo pritožbo
OVK je v četrtek zavrnil tudi Bržanov ugovor, ki se je nanašal na neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki. Bržan je dejal, da je Popovičevo napoved pritožbe pričakoval, s samo odločitvijo OVK-ja pa je zadovoljen: "To je bila samo potrditev volje ljudi," je poudaril. Dodal je, da "je bil premočen signal za to, da ljudje hočejo spremembo, in do tega je tudi prišlo".

Glede potrjevanja mandatov na občinskem svetu je Bržan ocenil, da se bodo svetniki odločili tako, kot mislijo, da je prav: "Pravilna odločitev bi bila po mojem ta, da se potrdi nov župan in da se začne končno delati".

Če niti mestni svet na konstitutivni seji, ko se bodo potrjevali mandati, ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik. Ta bo v koprskem primeru svetnica italijanske narodne skupnosti Ondina Gregorich Diabate.

G. K.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 72

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • nepokorni 7. december 2018 ob 16:50
  Prijavi neprimerno vsebino
  Konec je, dragi šerif!
  +89
  -2
 • Kobilica-poet 7. december 2018 ob 16:50
  Prijavi neprimerno vsebino
  ..to bo zdaj imel Popovič še večji problem s preživljanjem. Plače ne bo več- mu bo morala mama še več primakniti vsak mesec...!
  +75
  -1
 • čak mal noris 7. december 2018 ob 16:52
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kaj mu nato še ostane? Lahko se vrže ob SVET, gre na SVET na kanalu A, ali pa še malo SVETi naokoli po Kopru, dokler se ne bo naveličal. In Matoz z njim.
  +55
  -1
 • jozu 7. december 2018 ob 16:53
  Prijavi neprimerno vsebino
  je popov mislil da bo kar tako izvoljen pa je dobil po kepi,sedaj pa ima težave ker ni pospravil omar in zmanjkalo mu je časa uničit ali poskriti kakšne lumparije ki jih je počel,he,he,he,he,.....
  +62
  -1
 • murovec 7. december 2018 ob 16:55
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ta človek bo poskušal vse možnosti. Če dokončno izgubi je pred dejstvom kupa obtožnic in rubeža kar brez denarja iz občinske blagajne ne bo mogel rešit odvetniki so dragi in na glavi ima verjetno še kaj kar še ni znano. Edina rešitev mu je da ostane župan odhod pomeni osepni totalni propad tega pa ta človek zlepa ne bo sprejel je preveč velik narcis.
  +37
  -1
 • totijosipborz 7. december 2018 ob 16:56
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ni kaj, težko je splezat iz veje dol, na kateri si se prav lepo ugnezdil...
  +45
  -1
 • čik 7. december 2018 ob 16:58
  Prijavi neprimerno vsebino
  popo nease sekiraj!
  preseli se v ljubljano in čez štiri leta kandidiraj,če ne bo zokija maš vse šanse
  :))
  +10
  -14
 • mentsana 7. december 2018 ob 17:00
  Prijavi neprimerno vsebino
  Razvajen otrok vedno težko sprejme poraz.
  +32
  -1
 • jurlin 7. december 2018 ob 17:02
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pritožbe so samo nagajanje, da bi novi župan Bržan z ekipo končno pričel delati in urejati močvirje, ki je je nasledil kar dejansko Popoviča najbolj skrbi.
  +27
  -1
 • KdoJeDarthVader 7. december 2018 ob 17:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  Skoraj bi mu uspelo zakoreniniti svojo dinastijo. Zdaj gre lahko končno na počitnice za 4 leta, se spočije in postane boljši človek LOL ker delati 24 ur na dan ni najbolj zdravo kar se je tudi pokazalo ko je bilo treba na sodišče, zdravstvenim težavam kar ni bilo konca ...
  +21
  -1

Zadnji prispevki