5. december 2018 ob 21:53 Zadnja sprememba: 5. december 2018 ob 21:53 MMC RTV SLO Grem volit lokalne

V Šmarjeških Toplicah dodaten glas za Hribarja, ponovitev volitev na enem volišču

Nepravilnosti na volišču v Beli Cerkvi
Volilna komisija je kandidatu za župana Marjanu Hribarju v enem ugovoru pritrdila in mu dodelila dodaten glas. Foto: BoBo
Volilna skrinjica

Volilna komisija je Hribarju priznala glas z glasovnice, sprva zavržene kot neveljavne, kjer naj bi se volivka podpisala pod Hribarjevim imenom, ni pa obkrožila številke. Foto: BoBo

V Šmarjeških Toplicah dodaten glas za Hribarja

Občinska volilna komisija v Šmarjeških Toplicah je priznala še en glas županskemu kandidatu Marjanu Hribarju. Poleg tega so odločili, da bodo na volišču v Beli Cerkvi ponovili volitve.

Ugovor je vložila tudi dozdajšnja županja Bernarda Krnc, a ga je komisija zavrnila kot neutemeljen, je pojasnil po seji komisije njen predsednik Fredi Bančov.

Hribar in Krnčeva sta po prvotnih neuradnih izidih zbrala vsak po 1016 glasov, trenutno stanje glasov pa je takšno, da ima Hribar še en dodaten glas, vse glasovnice v Beli Cerkvi, kjer so volitve razveljavljene, pa zdaj ne veljajo več, je še povedal Bančov.

Volilna komisija mu je namreč priznala glas z glasovnice, sprva zavržene kot neveljavne, kjer naj bi se volivka podpisala pod Hribarjevim imenom, ni pa obkrožila številke.

Drugi Hribarjev ugovor se je nanašal na domnevne nepravilnosti na volišču v Beli Cerkvi, kjer naj bi prišlo do takšnih nepravilnosti, ki bi lahko bistveno vplivale na volilni izid, zato se je volilna komisija odločila za ponovitev volitev na omenjenem volišču. Na tem volišču je Bernardka Krnc dobila kar 184 glasov več od Hribarja. Ponovljene volitve bodo 16. decembra.

Kot je Hribar povedal v ponedeljek po vložitvi svojih ugovorov, naj bi volivka v Beli Cerkvi že označila svojo izbiro, nato pa naj bi nekdo drug njeno odločitev prečrtal in obkrožil drugo možnost. Omenjeno glasovnico naj bi celo zmečkal. Volilni odbor je potem to glasovnico označil za neveljavno, komisija pa se je odločila drugače in jo, ne "da bi poznala ozadje", štela za veljavno ter s tem, kot meni Hribar, spremenila volilni izid.

G. K.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 41

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • hehet 5. december 2018 ob 22:00
  Prijavi neprimerno vsebino
  Naj še enkrat ponovim: pri nas so volitve farsa, kjer se goljufa na veliko, kaznovan pa ni nikoli nihče.
  +17
  -8
 • realist65 5. december 2018 ob 22:01
  Prijavi neprimerno vsebino
  Se je že začelo. Če se kandidat obkroži je samo taka glasovnica pravilna. Ne vem, kaj sedaj čarajo. Da pa ti lahko nekdo drug prečrta itd., to pa je čudno.
  +25
  -2
 • Pugalo 5. december 2018 ob 22:11
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kot v "dobrih starih" Stalinovih časih:"Ni važno, kako narod voli, važno je, kdo šteje glasove!". Slivenistan...
  +16
  -4
 • slovenc1 5. december 2018 ob 22:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kakšen absurd trdi šele Matoz,da je pripis love you ob Popovičevem imenu jasno izkazuje voljo volivca. Če bomo imeli takšno logiko lahko štejemo za veljavne vse mogoče glasovnice.
  +26
  -1
 • gebu 5. december 2018 ob 22:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  Učence pri pouku celotne OŠ učimo kaj pomeni obkrožiti (številko ali črtko pred pravilno trditvijo). Nemezdajbasat!
  +36
  -1
 • balrog 5. december 2018 ob 22:13
  Prijavi neprimerno vsebino
  ahahahaha, od kje so pa izvlekli to glasovnico, iz štunfa, slučajno so jo imeli shranjeno za takšne primere in slučajno so jo naknadno obkrožili za Hribarja. Žreb se mi zdi bolj pošten v tem primeru. To je pa za ponovitev volitev v tej občini ter razpustitev volilne komisije, ki je očitno pristranska.
  +17
  -1
 • stadion 5. december 2018 ob 22:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  Samo obkrozena glasovnica steje. Ne podpisana. Ne pokrizana.. navodila so jasna. Podpis ne pomeni nic.
  +27
  -2
 • severnik 5. december 2018 ob 22:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  Točno tako, navodila so jasno.

  Hkrati je pa tudi prav, da se nepismenih volilcev ne upošteva.
  +26
  -3
 • pace 5. december 2018 ob 22:24
  Prijavi neprimerno vsebino
  Hribarju so torej priznali en glas več iz prej neveljavne glasovnice, kjer ga volivka sploh ni obkrožila kot veleva navodilo o glasovanju, temveč je pod njegovo ime napisala svoje? Pa so zaslišali to volivko? Kaj pa, če je ona s svojim podpisom pod njegovim imenom izrazila, da šteje samo sebe za boljšo kandidatko kot Hribarja?
  To ni normalno, kaj delajo pri tako občutljivi temi.
  +32
  0
 • K_ris 5. december 2018 ob 22:35
  Prijavi neprimerno vsebino
  Za tiste, ki pišete, da velja le, če se obkroži.

  Pogoj za veljavnost glasovnice je, da je je volja volivca jasno razvidna.

  Kopiram s strani DVK:
  VELJAVNOST GLASOVNICE
  Splošno načelo pri ugotavljanju izida glasovanja po glasovnicah je, da ima prednost oznaka, ki je narejena tako, kot je določeno z navodilom na glasovnici ( glasuje se tako, da se obkroži zaporedna številka, ki je pred imenom in priimkom kandidata).

  Če je volivec glasoval drugače, kot je napisano v navodilu na glasovnici, je glasovnica veljavna, če je to narejeno tako, da je volja volivca jasno razvidna (drugi odstavek 76. člena ZVDZ).
  Glasovnica je veljavna npr. tudi :
  -če je volivec eno številko obkrožil, drugo pa drugače označil in sicer se to upošteva kot glas za kandidata, ki je vpisan pod zaporedno številko , ki je obkrožena,
  -če je volivec označil (ne pa obkrožil) zaporedno številko ali ime in priimek enega kandidata, se to šteje kot glas za kandidata, ki je označen
  +11
  -1

Zadnji prispevki