Resničnost navedb smo preverili tudi po prvem televizijskem predvolilnem soočenju predsednikov strank. Foto: BoBo
Resničnost navedb smo preverili tudi po prvem televizijskem predvolilnem soočenju predsednikov strank. Foto: BoBo
Novinar Jure Brankovič je preveril, koliko netočnosti so v predvolilnem soočenju povedali predsedniki strank. Foto: BoBo

SMC
Zaupnost pogodbe z Magno je vladi ves čas omogočala, da po svoje navaja podatke iz nje. Tudi predsednik SMC-ja Miro Cerar: "Magna prinaša v mariborski okoliš avtomobilsko industrijo, to ni samo lakirnica, to bo tovarna za več tisoč delavcev. Ti bodo imeli višje plače, kar bo povzročilo višanje plač na drugih segmentih."

Časopis Dnevnik je pogodbo objavil, tam pa je razkrito, da je navedba o več tisoč delavcih prej kot ne zelo optimistična ali celo pretirana ocena. Pogodba, ki jo je Magna podpisala z državo, zahteva za lakirnico, kot jo imenuje, najmanj 1.000 delovnih mest, v kar so všteti "agencijski delavci, osebje, zaposleno neposredno pri investitorju, pri povezani osebi, pogodbenih strankah in celo v povezavi s transportom na območje".

NSi
Podobno vprašljiva je napoved Mateja Tonina, predsednika NSi-ja, da bo mogoče k zasebniku na poseg, kar bo plačala zavarovalnica, kar je pojasnil z besedami: "To je nekaj podobnega, kot imamo danes uveljavljeno. Če gre bolnik na Hrvaško v zasebno bolnišnico in prinese domov račun, mu ta račun plača ZZZS."

Na zdravstveni zavarovalnici ocenjujejo izjavo kot vsaj vprašljivo, saj ima zavarovanec "pravico do povračila stroškov zdravstvenih storitev le na podlagi predhodno izdane napotnice izbranega osebnega zdravnika, in sicer praviloma le do specialistično ambulantnih zdravstvenih storitev". Povedano poljudno - ne za bolnišnice, temveč prej posege v ambulantah brez spanja, pri čemer povrne naša zavarovalnica le toliko, kot je vrednost posega ocenjena v Sloveniji.

Pri podatkih o pokojninah pa sta grešila Marjan Šarec in Luka Mesec.

Levica
"V Sloveniji porabimo za pokojnine 8,5 odstotka, v sosednji Avstriji pa 13 odstotkov BDP-ja," je dejal Luka Mesec, predsednik Levice.

Navedbe za Slovenijo po podatkih letnega poročila Zavoda za pokojninsko zavarovanje Slovenije ne držijo. Zaradi rasti BDP-ja se delež sicer zmanjšuje, vendar za pokojnine še vedno porabimo več kot 10 odstotkov BDP-ja. Podobne podatke navaja tudi uradna statistika EU-ja.

LMŠ
Marjan Šarec, predsednik LMŠ-ja, pa je opozoril na grožnjo pokojninskemu sistemu. "Imamo slabo razmerje med delovno aktivnimi in upokojenimi. Se pravi, bližamo se 1:1," je dejal.

Podatki zavoda za pokojninsko zavarovanje kažejo, da omenjene navedbe ne držijo. Trenutno se stanje celo izboljšuje in smo blizu razmerju 1,5 zaposlenega na enega upokojenca.

Koliko neresnic so natrosili predsedniki strank?
Koliko neresnic so natrosili predsedniki strank?