Andrej Šiško, predsednik Zedinjene Slovenije Foto: MMC RTV SLO
Andrej Šiško, predsednik Zedinjene Slovenije Foto: MMC RTV SLO

Stranka, ki se zavzema za ustanovitev slovenske ljudovlade in se v imenu sklicuje na načrt Zedinjene Slovenije iz časa pomladi narodov oziroma nacionalnih gibanj iz sredine 19, stoletja, se zavzema za zedinjenje Slovencev in preseganje vsiljenih delitev na leve in desne, "ki imajo za cilj zgolj spreti slovensko ljudstvo, da mu lahko vladajo izdajalci, prevaranti, bleferji, tatovi in morilci, vdani tujim gospodarjem", so zapisali na spletni strani.

Andrej Šiško
Predsednik Zedinjene Slovenije (ZSi) svoje volivce pozdravlja z "osti jarej", venetskim pozdravom, ki pomeni "ostani mlad". Že za časa Jugoslavije se je zavzemal za samostojno Slovenijo ter bil, kakor je povedal za Radio Koper, soustanovitelj prve tankovske čete v Sloveniji. Leta 1992 naj bi v sodelovanju z Matjažem Jeričem in predsednikom SNS-ja Zmagom Jelinčičem nastavili eksplozivno napravo v avtomobil Milana Klementa. Primer je sodni epilog dočakal skoraj 15 let pozneje, saj je leta 2016 sodišče odločilo, da je kriv poskusa umora. Šiško trdi, da je bil žrtev montiranega procesa in da se mu je politika takrat zagnusila.

Kljub temu se je leta 2007 pridružil Stranki slovenskega naroda, ki pa jo je dve leti kasneje zapustil. V politiko se je vrnil leta 2014, ko je ustanovil stranko Gibanje Zedinjena Slovenija, s katero je kandidiral za župana Maribora. Na lanskih predsedniških volitvah je stranko zastopal kot kandidat za predsednika republike. Kandidaturo je vložil petnajst minut pred iztekom roka, ko mu je s pomočjo prostovoljcev uspelo zbrati dovolj podpisov. Zbral je 2,21 odstotka glasov in med devetimi kandidati pristal na petem mestu. Več let je bil tudi vodja mariborske navijaške skupine Viole.

Zunanja politika
Zedinjena Slovenija zagovarja izstop iz Evropske unije in Nata, še največ simpatij goji do Rusije in podpira samostojno Katalonijo. "Aretacija katalonskega voditelja Puigdemonta, ki je izključno iz političnih razlogov moral zbežati iz Španije, potrjuje jasno izražena stališča Zedinjene Slovenije, da so v državah EU-ja načrtno kršene temeljne človekove pravice. Voditelji držav EU-ja se obnašajo skrajno diskriminatorno do lastnih ljudi, v EU pa nekritično sprejemajo begunce iz tretjih držav. Zaradi tega bi morala Republika Slovenija, na podlagi člena 3.a Ustave RS, takoj izstopiti iz EU-ja," svojim volivcem na spletni strani sporoča Zedinjena Slovenija.

Stranka in kandidati
Andrej Šiško s somišljeniki je stranko ustanovil leta 2014, po mariborskih vstajah, in kandidiral za župana Maribora. Letos marca se je na listi stranke odločil kandidirati Joško Joras, saj po njegovih besedah slovenska politika Hrvaški nezakonito prepušča slovensko ozemlje, na katerem sam živi. Glasove naj bi Joras nabiral na Koroškem, med kandidati pa naj bi bili tudi Duša Krnel Umek, Jaka Bitenc in Nika Krizmanič. Kdo so drugi kandidati, ni znano, saj na spletni strani stranke niso posebej predstavljeni.