Za zdaj še ni znano, koga bo Zveza društev upokojencev Slovenije podprla na volitvah. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Za zdaj še ni znano, koga bo Zveza društev upokojencev Slovenije podprla na volitvah. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Z današnjim sestankom je bil zadovoljen tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, ki je poudaril, da z ZDUS-om dobro sodelujejo, pričakovanja glede nadaljnjega sodelovanja pa so velika tudi za prihodnje, še posebej če bo DeSUS v novi vladi.

Erjavec je napovedal, da nameravajo tudi v prihodnje nadaljevati aktivnosti za "popravo krivic" zaradi varčevalnih ukrepov ob krizi. Zaradi zamrznitve usklajevanja leta 2010 za nadaljnjih pet let so se namreč pokojnine realno znižale za 8,5 odstotka in predlog DeSUS-a je, da bi vsako leto pokojnine še dodatno uskladili za dva odstotka.

To bi zneslo nekje 334 milijonov evrov, kar bi po mnenju Erjavca lahko zagotovili zlasti iz proračuna. "Mislim, da ne bi smel biti problem najti za vsako leto za dodatno usklajevanje pokojnin nekaj manj kot 90 milijonov evrov," je dejal Erjavec, Sušnik pa ga je pri tem podprl.

Prav tako si želijo dvigniti vdovski dodatek s 15 na 25 odstotkov. Na vsak način pa želijo, da najnižja pokojnina ne bi bila nižja od 620 evrov.

Med prioritetami: Demografski sklad
Med prioritetami za naslednji mandat so si tako v DeSUS-u kot v ZDUS-u postavili vzpostavitev demografskega sklada, pri čemer v tem mandatu niso bili uspešni. Sušnik je izrazil pričakovanje, da bi bilo te obljube v novem sklicu državnega zbora res treba uresničiti.

Kakega poziva članstvu, katero stranko naj podprejo na parlamentarnih volitvah 3. junija, pa Sušnik danes (še) ni podal. Napovedal je, da bodo to storili predvidoma prihodnjo sredo, 30. maja, ko bodo preučili tudi programe drugih strank. Za zdaj so se srečali z NSi-jem in Stranko Alenke Bratušek, je še povedal Sušnik.