"Vsakdo mora vedeti, da je stopnja ogroženosti očitno postala izjemno visoka," opozarja vodja nadzornikov tajnih služb v DZ-ju Branko Grims. Foto: BoBo
Lani preprečili 211 terorističnih napadov

"Poročilo Europola navaja, da je bilo samo lani na ozemlju EU-ja preprečenih kar 211 terorističnih napadov in da je bilo v zvezi s tem aretiranih več kot tisoč ljudi," je pojasnil Grims. Številke so tudi zanj presenetljive, saj so nekajkrat višje od dosegljivih javnih informacij in tudi od informacij, ki so bile dosegljive pod pogoji zaupnosti oz. tajnosti dokumentov.

"To pomeni, da se številke pred javnostjo skrivajo. Vprašanje je tudi, koliko se sproti in pa vsebinsko sporoča številke Europolu in kaj se v teh številkah skriva," je dodal. Natančna analiza pa bo mogoča šele, ko bo dosegljivo celotno poročilo in bo tudi znano, kje so preprečili napade.

Teroriste lahko spodbudi tudi brexit
"Vsakdo mora vedeti, da je stopnja ogroženosti očitno postala izjemno visoka. Po oceni vseh udeležencev današnje seje je ogroženost višja, kot je bila kadar koli v preteklem obdobju," je še opozoril Grims in dodal, da je eden izmed razlogov za takšno oceno to, da se bo čez nekaj tednov Velika Britanija odločala o morebitnem odhodu iz EU-ja.

"Vsakdo, ki skuša izvesti teroristični napad, bo računal na multiplikativni učinek, saj bi vsak uspešen napad povečal možnost za izstop Velike Britanije in s tem škodljive posledice za EU," je dejal. Posebno previdnost po njegovih besedah narekujejo tudi prihajajoča turistična sezona in velike športne prireditve, vključno z evropskim nogometnim prvenstvom v Franciji, ki je glede na poročilo trenutno najbolj ogrožena članica EU-ja.

Erjavec: Poročilo kaže na uspeh obveščevalcev
Bolj umirjeno pa je poročilo pokomentiral zunanji minister Karl Erjavec, ki opozarja, da je teroristična grožnja Evropi znana že dalj časa. Po mnenju Erjavca poročilo kaže, da so obveščevalne službe, s tem ko so preprečile 200 terorističnih napadov, pokazale, da delujejo uspešno in da je potrebno več sodelovanja.

Po mnenju Erjavca je treba izboljšati tudi določene stvari na ravni zakonodaje. Tako bo treba tudi v Sloveniji posvetiti več pozornosti, saj k terorizmu močno prispevajo razmere v Siriji, Iraku in Libiji, kjer še ni na vidiku političnih rešitev.

Lani preprečili 211 terorističnih napadov