Slovenija
Okupatorji med 2. svetovno vojno
Največ žrtev je povzročila nemška okupatorska vojska, največ žrtev pa je bilo med partizani.

Dodaj v

Hančič: Nasilje tudi med "navadnimi" partizani in partizani "revolucionarji"

Griesser Pečar: Da je raziskava nujna, kažejo tudi Dražgoše
12. januar 2012 ob 14:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Študijski center za narodno spravo je izdal prvo knjigo iz zbirke o revolucionarnem nasilju na Slovenskem v času druge svetovne vojne. "Knjiga je le delček v mozaiku dogajanja," pojasnjuje avtor.

Kot je na tiskovni konferenci pojasnil avtor Damjan Hančič, delo poskuša odgovoriti na vprašanja, v kakšni obliki se je kazalo partizansko oziroma revolucionarno nasilje nad prebivalstvom, koliko je bilo to nasilje usmerjeno proti resničnim sodelavcem okupatorja; koliko pa proti političnim nasprotnikom Osvobodilne fronte oz. vodilne sile Komunistične partije.

Knjiga je lokalna študija, ki se osredini na vzhodno Gorenjsko v obdobju med letoma 1941 in 1945 s posebnim poudarkom na Kamniškem. Kot je dejal Hančič, v njej na kratko predstavi nemško okupacijsko politiko, delovanje partizanskih enot in partije med okupacijo; pa tudi organizacija in delovanje enot, ki so izvajale revolucionarno nasilje.

Osrednji del monografije obsega konkretne prikaze revolucionarnega nasilja na vzhodnem gorenjskem območju. V monografiji je objavljen tudi seznam žrtev na tem območju, dokumenti in pričevanja, na katerih temelji delo.

Hančič se je po lastnih besedah spoprijemal z veliko težavo, kako razmejiti oz. kategorizirati žrtve, saj je veliko primerov spadalo v različne kategorije. Tako se je nasilje dogajalo celo med "navadnimi" partizani, ki so se enotam pridružili s ciljem boja proti okupatorju; ter med t. i. partizani "revolucionarji". Mejnih primerov je bilo veliko in kažejo na zapletenost situacije, je dejal Hančič, ki bo delo nadaljeval.

Izdana knjiga je namreč lokalna študija, delo se bo nadaljevalo po teritorialno omejenih enotah in bo zaobšlo Slovenijo v zaključeni zbirki. Zbirko v okviru Študijskega centra za narodno spravo ureja Mateja Čoh.

Ob tem je posebej poudaril, da je omenjena knjiga le delček v mozaiku izjemno kompleksnega dogajanja druge svetovne vojne na naših tleh.

Kot je ob robu konference dejala zgodovinarka Tamara Griesser-Pečar, pa so ravno takšni delčki v mozaiku nujni, saj so večji del manjkali, bili prikriti oz. zamolčani. Pri tem se je navezala tudi na aktualno dogajanje. Da je takšno raziskovanje pomembno, po njenem dokazujejo dogodki v Dražgošah. "Zgodovinske raziskave" o dražgoški bitki so dolga desetletja navajale tudi do 1500 padlih nemških vojakov in veliko poveličevanje dogodka, medtem ko so poznejše analize razkrile le nekaj deset padlih na nemški strani, hkrati pa so na dan prišli indici, da je komunistično vodsto vas celo namenoma žrtvovalo, je dejala.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
NOB
# 12.01.2012 ob 14:51
Zgodovina ni rdeče-bela, kljub temu še najmanj rožnata.
Vsi radikalci bi morali biti sposobni stopiti korak bliže in prepoznati človeka v drugem in ne sovražnika. Potem bo tudi lažje storili kaj za skupno dobro.
Ljubezen nas bo osvobodila.
.cis
# 12.01.2012 ob 14:37
In resnica nas bo osvobodila...
Bravo, pozdravljam takšne prispevke in nadaljnja "drezanja" v leglo zgodovine v vse smeri!
te-nej5
# 12.01.2012 ob 14:54
Morda sem edini komentator, ki je knjigo tudi prebral. Je pomemben prispevek k osvetljevanju tega žalostnega obdobja, in res je, zgodovina ni črna ali bela. Smrt za naš narod pa je ozko, navijaško dojemanje stvari.
him24
# 12.01.2012 ob 14:52
Stanko bo pokupil vse knjige...hahaha...sicer pa se pridružujem prvem komentaru.
te-nej5
# 12.01.2012 ob 15:07
o'fenomeno

Morda, vendar so bili slovenski komunisti veliko bolj zagreti za "čiščenje" kot Tito.
.cis
# 12.01.2012 ob 15:02
@ NOB

Lepo povedano in se strinjam - ljubezen nas bo osvobodila. Je pa res, da ljubezen temelji na pravičnosti, te pa brez resnice ni. Tako da kakorkoli gledamo, resnici se ne moremo izognit, pa če se še tako hočemo. Ampak brez prave komunikacije, razumevanja in predvsem ljubezni ne bo nič...
polzaliva
# 12.01.2012 ob 14:52
Tako društvo bi moralo biti pri FDV.
čofotalček
# 12.01.2012 ob 14:56
Bi se moral lotiti na dolenskem, tam je ziher več materiala.
o'fenomeno
# 12.01.2012 ob 15:04
škoda da je lux takrat rešil tita, verjetn nebi blo pobojev pa tega...pa slovenija bi bila do celovca udin in reke, kot je že bilo narisano v londonu
nikhrast
# 12.01.2012 ob 15:45
Za smejat, še zdaj vidiš maškare z rdečo zvezdo na glavi, pa ti govorijo da so se borili za svobodo.
aerodynamic
# 12.01.2012 ob 15:51
In danes se nadaljuje, sicer malo drugče:

Kučan v vojni z Janšo

Nepredvidena volilna zmaga Janševe SDS leta 2004 je mnogim vplivnežem iz Kučanovega foruma prekrižala načrte, da bi v mirnem sožitju s politiko končal tranzicijski proces privatizacije in koncentracije družbene (državne) lastnine. Vrhunec spopada med Kučanom in Janšo se je zgodil jeseni 2005, ko sta Kad in Sod prodala Mercator Bavčarjevemu Istrabenzu in Šrotovi Pivovarni Laško, glavni Kučanov favorit Janković pa se je moral posloviti od načrtov, da bo šef in solastnik največje korporacije v državi.

Janševa vladavina je hkrati temeljito premešala vodstvene in lastniške položaje v drugih korporacijah iz Kučanovega omrežja; mnogi kučanovci so se morali umakniti z vodstvenih položajev, nekaterim pa je uspelo vsaj delno sprivatizirati velike sisteme.

Kučan v vojni s Pahorjem

Pred volitvami leta 2008 je Kučan podprl pozneje zmagovito SD, ko je javno podprl Potrča, vendar ne Pahorja.

Pahorjeva vlada je v začetku mandata napovedala detajkunizacijo Slovenije, ki je bila usmerjena predvsem proti dvema tajkunoma, Bavčarju in Šrotu, ki sta avgusta 2005 nepooblaščeno prestopila partijski prag Mercatorja. Kljub razbitju korporativnega omrežja Istrabenza [ITBG 2,12 +6,10%] in Pivovarne Laško Kučanov klan ni bil zadovoljen s Pahorjem. Hotel je še večji vpliv v državnih podjetjih in bankah, predvsem pa Pahorjevo glavo.

To je potrdil tudi sam Pahor aprila 2011, ko je na tiskovni konferenci dejal: »Če bi bil lutka levih botrov, me ne bi skušali zamenjati za vsako ceno.« Dodal je, da s svojim načinom vladanja ni ustregel nekaterim kapitalskim in drugim lobijem, ki so zato zahtevali, naj odstopi in Slovenija dobi tehnično vlado (Pahor: Če bi bil lutka, me ne bi skušali zamenjati za vsako ceno, MMC RTVSLO, 28. aprila 2011).

Pahor je žaganje Kučanovega lobija potrdil tudi lani, takoj po volitvah v oddaji Pogledi Slovenije (22. decembra 2011), ko je dejal, da si je politično zaledje, ki je izvolilo Zorana Jankovića, tri leta prizadevalo, da njegova vlada pade.

Kučan v podobi Zorana Jankovića

Nekdanji predsednik CK ZKS je pred lanskimi predčasnimi volitvami vzel stvari v svoje roke in se neposredno vmešal v boj za oblast s pobudo o ustanovitvi Jankovićeve Pozitivne Slovenije, nato pa še z nenehnimi medijskimi pritiski napadal glavne Jankovićeve nasprotnike - od Pahorja do Janše.

Jankovićeva volilna zmaga je Kučanu znova odprla vrata do politične in zlasti ekonomske oblasti. Gre za vprašanje, kdo bo upravljal, nadzoroval denarne tokove in lastniško prevzel še vedno neprivatizirane velike korporativne sisteme in banke. Pahorjeva vladavina in gospodarska kriza sta namreč močno premešali vodstvene in lastniške karte v Mercatorju, Istrabenzu, Pivovarni Laško, Delu, Petrolu, Savi, Heliosu, Merkurju, NLB in drugih sistemih iz Kučanovega omrežja, ki jih še čaka privatizacija.

V znamenju Zvezde

Izjemen Kučanov vpliv na predsednika Pozitivne Slovenije Jankovića se je potrdil minuli petek, ko se kandidat za mandatarja ni udeležil krizne seje odbora za finance o alarmantnih razmerah v državnem proračunu in bančnem sistemu, ampak je šel raje po nasvete k svojemu političnemu botru Kučanu v slaščičarno Zvezda.

Slaščičarna Zvezda za Kučana ni povsem navadna slaščičarna, saj je njena lastnica hčerka Petra Šefmana, nekdanjega Kučanovega šefa varnosti. Je tudi mesto, kjer je imel Kučan, ki zase vseskozi trdi, da je zgolj navaden upokojenec in ne vodi države iz ozadja, maja 2009 skrivnosten pogovor s hrvaškim poslovnežem Brankom Roglićem o prodaji Mercatorja. Prav Kučanov pogovor z Roglićem v Zvezdi je pokazal, da je Kučan tista siva eminenca iz ozadja, h kateremu hodijo tuji vlagatelji po soglasje za nakup največjih slovenskih podjetij.

Poraz Kučanovega klana

Kot pravoverni marksist je Kučan v celotnem obdobju tranzicije sledil temeljnim načelom Marxovega Kapitala: kdor ima v rokah kapital, nadzoruje tudi gospodarstvo, ta obvladuje državo, in kdor obvladuje državo, ima politično in ekonomsko moč ter vlada celotni družbi.

Padec Janko

P.s.
To je sposojen komentar.
travnar
# 12.01.2012 ob 21:06
Brez resnice ne bo sprave.
Revolucionarne zločine pomesti pod preprogo, jih imenovati drugorazredna tema.
Za tiste ki so izgubili svojce , pobite brez krivde , obsodbe , to ni brezplodno oziranje nazaj.
Na laži ne moremo graditi prihodosti.
dr.Mockba
# 12.01.2012 ob 20:17
Najbolj žalostno pri vsem tem je, da s takšnimi prispevki delite že tako majhno Slovenijo.

Naj na kratko povem zgodbo o mojem dedku. Ko so Nemci na koroškem nasilno mobilizirali mlade fante, so pri tem zajeli tudi deda. Odpravili so ga na Rusko fronto, kjer so se bili hudi boji. Ranjenega so odpravili v bolnišnico, od koder je prebegnil v Slovenijo, med partizane, ki so se borili proti okupatorju. Zame je dedek heroj, izbral je pravo stran. Zahvaljujoč ljudem kot je on, sem danes lahko zaveden, svoboden Slovenec in nihče me ne bo prepričal v nasprotno.
ta_prav
# 12.01.2012 ob 15:57
To rabimo, ja. Dejstva, urejen pregled žrtev in njihove zgodbe, ne pa neke Bajke in povesti od centralnega komiteja. Tako bo zgodovina jasna, ker je res čudno: veliko zavednih Slovencev je bilo kao kolaborantov, ker so prijeli za okupatorjevo puško, da so ubranili svoje življenje pred komunističnimi likvidatorji, potem imaš pa komuniste, za katere vidimo, da jim je samo za oblast, za narodov blagor jim je pa malo mar (v zadnji 70 letih so uničili gospodarstvo, pravno državo, medijsko svobodo, kulturo ...), evo oni so bili pa borci za osvoboditev, sami pozitivni liki ... dajte nehat no ...
Tomažin
# 12.01.2012 ob 18:04
V tem kontekstu bi bilo zanimivo razčistiti še eno vprašanje. Na obravnavanem območju je prihajalo do organiziranega novačenja narodnostno zavednih fantov, ki so dopolnili določeno starost, se jih v valovih pozivalo na nabore, potem pa so jih neoborožene zadrževali na odročnih kmetijah sredi močno nadzorovanega ozemlja pod nemško okupacijo, kjer je bilo samo vprašanje časa, kdaj jih bo okupator odkril. To vprašanje bi bilo smiselno raziskati v dve smeri.
1. Ali je bil projekt del socialnega inženiringa, kjer je bilo potrebno čim bolj oslabiti možnost odpora ob načrtovanem povojnem komunističnem prevzemu oblasti?
2. Komu so pripisane žrtve, ki so izgubile življenje na ta način?
te-nej5
# 12.01.2012 ob 16:03
Se mi je zdelo. Če bi prebrali knjigo, bi videli, da je koncempirana objektivno, da je večinoma sestavljena iz dokumentov in pojasnil le-teh, nekaj malega pa je še pričevanj. Brez sodb in obsodb, to si lahko ustvari bralec sam.
vihraviuporabnik
# 12.01.2012 ob 15:56
Mogoče bodo pa nas, ki pišemo resnico kdaj osvobodili
nadzora, mogoče ?????

Prihaja še več knig, ki bodo naredle transparenten pregled
kaj so delali revolucionarji, takšni, ki nastopajo še dandanes
v Dražgošah in po raznih NOB pijankah.

Žal jim je lahko, ker niso znali spoštovat niti osamosvojitve,
niti ljudi, ki smo jim sicer odpustili,
, pozabili pa svinjarij nikoli ne bomo, zato, ker počnejo vedno nove
podobne tistim, ki jih pač znajo iz enoumja.
objektiva
# 12.01.2012 ob 19:54
Zanimiva in pretreljiva je ugotovitev, da je tudi med partizani prihajalo do težkih in jasnih nasprotij:

"nasilje (se je) dogajalo celo med "navadnimi" partizani, ki so se enotam pridružili s ciljem boja proti okupatorju; ter med t. i. partizani "revolucionarji".

To govori in priča, da tudi med partizani marsikaj ni bilo pozitivnega. Da so bili "drugorazredni" in "pravi" partizani.

Kdo se je boril proti okupatorju zgolj zaradi osvoboditve slovenskega ozemlja in:
kdo se okorišča z zaslugami slednjih??
o'fenomeno
# 12.01.2012 ob 16:38
@el cartel

brez tita nebi bilo prevzema oblasti s strani komunistov, to sem mislu
schmied
# 13.01.2012 ob 19:21
"Okupatorju se je uprla OF, ostali pa niso niti mignili, dokler je bilo njihovo premoženje na varnem."
Narobe. Prvi boji so potekali na Mali gori pri Ribnici že v času, ko je za komuniste še veljal pakt Molotov-Ribbentrop. Začetek boja proti okupatorju je bil napad partizanov na slovenskega poštarja pri Tacnu.

"Če se že niso hoteli boriti s komunisti, ok, toda pomagali so Nemcem, katerih namen je bil zasužnjenje Slovanov... In če se ti da odgovoriti, mi povej, v čem je bila prisega Nemcem boljša kot sodelovanje s komunisti?"

Komunisti so v prvih dveh letih večinoma na grozovit način pobili okoli 1000 nedolžnih Slovencev. Kako naj zaveden Slovenec sodeluje s takim "osvoboditeljem"?
http://www.youtube.com/w
atch?v=lXPi2HbbX7I
Pri tem je levica veliko bolj spravljiva.
Je to resna pripomba?

Kakšna je naša stvarnost?

Tranzicijska levica se v agoniji iskanja lastne identitete po propadu socializma in bivše večnacionalne, v bistvu pa brezznacionalne oz. protinacionalne države, utemeljene na umoru, kraji in laži, zateka k anarho-liberalizmu in ruši vse, kar predstavlja domovino, narod, tudi tradicijo in katoliško vero. Zanjo je nujno, da ostane na oblasti, saj le tako lahko vzdržuje svojo pozitivno samopodobo. Pri tem ne izbira sredstev, saj ve, da bo njen politični poraz (kadar bo prišel) tudi njen dokončen filozofsko-ontološki izbris na smetišče zgodovine (ostala vzhodna Evropa se je tovrstne politike že davnaj očistila oz. otresla). Zato jim je Janša (pa tudi NSi, Cerkev in še kdo) s svojim izrazitim slovenstvom tako v nosu.
Vprašanje "kdo sem?" je eno najtežjih v človekovem življenju.
schmied
# 13.01.2012 ob 16:42
"proslavo na Turjaku,kot najvecjo bitko ljudi(beri izmeckov),"

Na Turjaku so se borili komunisti z Italijani proti Slovencem. V čem je problem?
schmied
# 13.01.2012 ob 12:24
"Upor je imel smisel, seveda ne, ce ga sedaj analiziras z strani opazovalca,ki se je distanciral od vse cloveskosti in narodnega ponosa. Da ,tedaj se ,da opraviciti celo sramotno izdajo lastnega naroda."

Brez komunistov in njihove revolucije ne bi bilo ne vaških straž ne domobrancev ne kolaboracije, Slovenci pa bi se prav tako uprli okupatorjem (TIGR, druge formacije) in našo domovino ubranili oz. osvobodili. Komunisti so NOB zlorabili za revolucijo.


Kdo je s kom sodeloval oz. kolaboriral?
http://www.youtube.com/w
atch?v=9XHu9CX0y9A
objektiva
# 12.01.2012 ob 21:29
miroslav@

"Tako se je nasilje dogajalo celo med "navadnimi" partizani, ki so se enotam pridružili s ciljem boja proti okupatorju; ter med t. i. partizani "revolucionarji".

podčrtani so edini ki lahko z dvignjeno glavo gledajo na drugo svetovno vojno. vse ostalo, predvsem organizacije (kp, rkc) ter vsa kolaboracija naj le skloni glavo, se tem ljudem zahvali ter ostane tiho."

Zakaj bi bila Rkc tiho. Pozabljaš, da je med "navadnimi partizani" bilo pretežno število vernih, torej njenih članov. Se motim?
miroslav
# 12.01.2012 ob 20:56
Tako se je nasilje dogajalo celo med "navadnimi" partizani, ki so se enotam pridružili s ciljem boja proti okupatorju; ter med t. i. partizani "revolucionarji".

podčrtani so edini ki lahko z dvignjeno glavo gledajo na drugo svetovno vojno. vse ostalo, predvsem organizacije (kp, rkc) ter vsa kolaboracija naj le skloni glavo, se tem ljudem zahvali ter ostane tiho.
o'fenomeno
# 12.01.2012 ob 15:13
@zagor

če ni tita ni komunista
schmied
# 13.01.2012 ob 11:46
"Prisega za Bežigradom je res moralno zavržno dejanje, potrebno pa je razumeti kontekst dogajanja."

Brez komunistov in njihove revolucije ne bi bilo ne vaških straž ne domobrancev ne kolaboracije, Slovenci pa bi se prav tako uprli okupatorjem (TIGR, druge formacije) in našo domovino ubranili oz. osvobodili. 9. maj 1945 tako žal za večino demokratično mislečih Slovencev ni bil dan svobode, ampak dan usužnjenja novemu totalitarizmu. Pravo svobodo so prinesle šele prve večstrankarske volitve leta 1990 in takrat je bila končana tudi državljanjska vojna (je dejal dr. Bučar).

"od kategorije ljudi,ki vcilju lastne varnosti proda okupatorju z prisego lasten narod"
To so storili komunisti že leta 1939, pri nas pa 27. aprila 1941 z Antiimperialistično fronto.
Sloven258
# 12.01.2012 ob 23:36
Vojna je ena velika SVINARIJA, v kateri ne ena ne druga vpletena stran ni dobra. Najebe pa vedno civilno prebivalstvo! Žalostno je, da politiki v Sloveniji izrabljajo dogodke 2. svetovne vojne za pridobivanje volilne podpore. In je zelo absurdno, da večina teh pokvarjenih politikov ni doživela te SVINARIJE! Imamo SVOJO državo, SVOJ jezik in kulturo, vendar pa bedno mentaliteto.
Smo neumne ovce, ki ne gradim v boljšo prihodnost, ampak še vedno zremo v bedno preteklost.
schmied
# 12.01.2012 ob 23:00
"ne pa NOBENEGA od okupatorjev, ki so pobili NAJVEČ slovencev..."

Ali niso partizani ubili več Slovencev kot okupatorjevih vojakov? Prosim za kakšen podatek.
miroslav
# 12.01.2012 ob 21:54
@objektiva
Zakaj bi bila Rkc tiho. Pozabljaš, da je med "navadnimi partizani" bilo pretežno število vernih, torej njenih članov. Se motim?

ne,ne motiš se-večina je bila katolikov-vprašanje je sicr koliko je bila to, da so katoliki njihova demkratična odločitev in koliko geografsko dejstvo, da so se rodili v katolizirani deželi. ampak to ne zmanjša krivde vrha rkc pri formiranju domobrancev. ko boš ti kot posameznik so-odločal o škofih, kardinalih in papežu ter ko boš imel glas pri obračanju zvona in ostalega premoženja rkc (ne dvomim pa da si in boš pomagal pri odplačevanju kreditov) bom tudi jaz sprejel definicijo da ste rkc vsi verniki in takrat ne bom več razločeval med laiki in klerom.

poleg tega je tak odnos (kar naredi posamezni vernik je pozitivna zasluga cele rkc) pa se kot verniki in sama inštitucija težko pritožujejo (pritožujete) če tudi vsako slabo stvar ki jo naredi posameznik iz klera ali laični pripiše kdo rkc. če je zasluga rkc za delo vernih partizanov je tudi krivda rkc zaradi vsakega katolika domobranca, ter danes vsakega pedofila v njenih laičnih ali kleričnih vrstah-standard mora biti enak za oboje.
wiskii
# 12.01.2012 ob 15:38
To pa zato ker imamo za nič politike, za nič gospodarstvenike zato pa morajo kopat po zgodovini, da narodu mečejo pesek v oči, In ko imaš polne oči peska ne vidiš kako ti taisti fakini kradejo.
Tomažin
# 14.01.2012 ob 02:09
@Sloven258 Bedna si bedna BELA in RDEČA Slovenija!

Zelo prav imaš, danes bi moral imeti enako možnost za kariero vsak, neglede na politično prepričanje, pa da smo gledali pahorjevo vlado, kako je delala politične čistke, pa kako človek ni mogel opraviti izpita na faksu, ker je bil v Janševi stranki in tako dalje.
Res je, potrebno bi bilo zaključiti z delitvami iz neke vojne izpred štiridestih let in na tej osnovi deliti privilegije nesposobnim, samo da so prave barve pa ljudi današnjega časa zmerjati s kolaboranti, ker se pogovarjajo z "grdimi" kapitalisti na ameriški ambasadi. Morda pa bi bilo tudi komu treba potipati čelo, morda postaviti kako diagnozo in morda predpisati kako terapijo, ne vem?
objektiva
# 13.01.2012 ob 19:56
@miroslav 12.1.2012 ob 21.40 in 21.45h

Domobranci so imeli sistematični cilj, da osvobodijo Slovenijo komunističnih revolucionarjev, ali da jim vsaj ne omogočijo priti na oblast. V njihovem delovanju je bilo res veliko ali nekaj neopravičljivih zločinov, vendar je bilo to izven njihove osnovne vizije.
Komunistični revolucionarji pa so imeli za cilj, priti na oblast na vsak način (je danes kaj drugače?), pri tem pa so dovoljena vsa sredstva, opravičljivi vsi zločini, ki za humanega človeka niso v nobenem primeru opravičljivi, torej v vsakem primeru neopravičljivi (je danes v pridobivanju glasov za Jankovića kaj drugače?).
Zahvaliti se je treba "navadnim partizanom", ki so bili v veliki večini pač katoliki, in so si v resnici prizadevali za osvoboditev Slovenije izpod okupatorja. Ker so bili močne osebnosti in imuni pred "virusom" komunizma, so jih partizani- komunisti preganjali, zganjali nad njimi nasilje.
Ko so prišli do dominacije, saj to je sicer bilo vedno - vse od OF naprej, partizani revolucionarji, pa smo izgubili velik deli Primorske, Koroške. Ti so bili sistemski klavci lastnega naroda in mojstri v izgubljanju domačega, slovenskega - prej omenjenega - teritorija. Tudi nasilneži nad so-kolegi partizani, ki so bili zavedni verniki, kakor sem prepričan (Glej sum Tamare Griesser Pečar, ki pravi, "da so na dan prišli indici, da je komunistično vodstvo vas" (op. avtorja: Dražgoše - v tem primeru so to bili samo navadni Slovenci, ki pa so bili prepričani katoličani in neosvojljivi za komunizem) "celo namenoma žrtvovalo". Sedaj pa si partizani-revolucionarji prisvajajo to, kar so navadni partizani in domačini doživeli in pretrpeli in kar so jim v največji meri povzročali prav oni. V filozofiji partizanov-revolucionarjev (PR) je torej priti na oblast in to na vsak način, za vsako ceno, ne glede na žrtve in škodo - to je mogoče videti tudi v ravnanju današnjih politikov, naslednikov komunizma, pristašev tim. Titove ceste ipd. reči. Pri njih je to osnovna opcija - pobijanje, klanje.
Pri domobrancih pa je bilo "takšno pobijanje" nerazumna, napačna iztirjenost, bistvo njihovega dela pa je šlo za osvoboditev dežele od partizanov-revolucionarjev.
schmied
# 13.01.2012 ob 16:48
"bolj nazaj nasilja in sploh razlogov za tako bedno opravičevanje ni bilo....itak..."

V najnovejši knjigi Tembatsu Boštjan M. Zupančič opise komunistično revolucijo kot upor low-class ressentiment oseb proti tedanjemu socialnemu in političnemu stanju. Njihovo glavno gonilo je bila zavist in sovražnost proti vsemu, kar je bilo bolj uspešno od njih (to pa je bilo praktično vse okoli njih).

To je kratek povzetek revolucije med drugo vojno pri nas.
goldhorn
# 13.01.2012 ob 11:53
Poglejmo nekaj ključnih dogajanj, ki celotnem dogajanju na Slovenskem med vojno dajejo povsem drugačen predznak, kot pa nam ga je vsiljevala dosedanja komunistična publicistika. Komunisti so čas italijanske in nemške okupacije Slovenije, ko je bila ta dežela pahnjena v narodno uničenje, izkoristili za izpeljavo revolucije. Že sama revolucija je skrajno problematična zadeva, kaj šele, če jo nekdo sproži v času velike zunanje nevarnosti. Komunisti so na Slovenskem to brezobzirno naredili.
Že poleti 1941 so ustanovili svojo eksekutivno organizacijo »Varnostno obveščevalno službo« (VOS). Ta je takoj v jeseni 1941 začela z likvidacijami ljudi, ki niso bili na komunistični liniji, ali pa bi to šele utegnili biti. Iz Kardeljevega poročila Josipu Brozu vidimo, da je VOS samo do l. maja 1942 Likvidiral v Ljubljani 65 ljudi. Vsak ta atentat je močno odmeval med Slovenci. V istem času so komunisti preko partizanov, še posebej pa partizanskih vojvod po Dolenjskem in Notranjskem pobili nadaljnjih 200 Ljudi. Med njimi je bilo tudi več družin, torej tudi žensk in otrok.
VOS je takrat vodila komunistka Zdenka Kidrič, duhovni oče partizanskega vojvodstva
pa je bil njen mož Boris Kidrič.
Poleti 1942 so bili tako goloroki ljudje Dolenjske in Notranjske naravnost pahnjeni v naročje Italijanom (okupatorju), pri katerih so iskali edino možno zaščito - orožje (pa še to je bilo v začetku obupno zanič).
V Sloveniji že 45 let zamolčujemo ključno dejstvo, da so komunisti izkoristili prav čas okupacije ter začeli jeseni 1941 s krvavo revolucijo, ko je bil slovenski narod usodno ogrožen od zunaj.
schmied
# 13.01.2012 ob 10:31
"torej zakaj je stali - ko podpiše pakt o nenapadanju z nacisti - sodelavec nacistov, ko pa ga podpiše anglija in francija (minhensko deklaracijo, leto PRED sovjetsko zvezo) pa s tem nimaš problemov?"

Priznam, da nimam odgovora. Mislim, da je takrat tudi v Angliji prevladoval močan pronacistični idejni naboj, celo od kralja navzdol, Združeno kraljestvo pa je bilo takrat največja entiteta na svetu (z vsemi kolonijami). Imperialistični apetiti so bili na obeh straneh veliki.
schmied
# 13.01.2012 ob 10:11
Za boljše razumevanje medvojne situacije si oglejte link:

http://www.zaveza.si/index.php/home/misel-in-spomin/34-aktualne-novice/118-kviz-zmage-pravilni-odgovori
schmied
# 13.01.2012 ob 09:51
"Zato zagovornike tabelih (od koder je največ "domoljubov") sprašujem, kako lahko domoljub sodeluje z nekom, ki zasede njegovo domovino in preganja njegov narod?"

Dejstvo je, da so Slovenijo okupirali štirje okupatorji: Italijani, Nemci, Madžari in komunisti; slednji so izkoristili trenutek življenjske ogroženosti naroda za izpeljavo komunistične revolucije. Njihov namen je bil tudi sprememba karakterja naroda, zato so že v prvem letu vojne pobili preko 1000 nedolžnih Slovencev, ki so bili javnomnenjski voditelji: politiki, duhovniki, profesorji, gospodarstveniki, posestniki, študenti... Komunisti so takrat predstavljali okoli 300 ljudi v Sloveniji, precej posameznikov med njimi je bilo lumpenproletarskih napol kriminalcev, bivših zapornikov, faliranih študentov..., ki pa so si že kmalu po začetku vojne prisvojili ekskluzivno pravico za boj proti okupatorju. Vsakdo drug je bil z njihove strani označen za sovražnika naroda. S tem ko so komunisti začeli pobijati nedolžne Slovence, so se le-ti, istočasno ogroženi na smrt s strani tujih okupatorjev, začeli organizirati. Najprej so nastale vaške straže in nato domobranci, ki so orožje za obrambo pred komunisti dobili pač tam, kjer so ga lahko, t. j. od okupatorja, ki jih je očitno manj ogrožal kot slovenski komunisti in partizani. Prisega za Bežigradom je res moralno zavržno dejanje, potrebno pa je razumeti kontekst dogajanja. Nacionalizacija in drugi postopki revolucije so izrazito spremenili karakter naroda, tega pa takrat večina Slovencev ni hotela, saj je vedela, kaj komunizem prinaša, še iz časov izpred druge svetovne vojne.
nikhrast
# 13.01.2012 ob 04:27
Pustite to pri miru, jasno pa je da je takrat komunizem dobil bitko v Sloveniji, na koncu pa izgubil vojno, in tako tudi prav.
Kučan sam je rekel da ne nikoli več tako kot je bilo, nekateri pa mislijo da je imel figo v žepu.
CapoDiBanda
# 12.01.2012 ob 23:20
No Hančič je odkrito kler in redno hodi k nedeljski maši. Vedno je bil resen desničar in glavni/odgovorni urednik spletnega portala Kamnican ( Je doktoriral iz zgodovine in je zelo dejaven na poročanju vsega bolj ali manj pomembnega v Občini Kamnik. Mislim pa, da se bo še daleč prerinil v kakšni Novi Sloveniji.

Sicer nisem še prebral njegove knjige, moje subjektivno mnenje pa je, da bo težko ostal objektiven. Vendar bom prebral knjigo, da se prepričam.
miroslav
# 12.01.2012 ob 21:40
@objektiva

samo zate-še enkrat-poanta je bila da se niso borili proti tistim, ki so pobili največ slovencev, ki so jih razseljevali, pošiljali v taborišča, ampak samo in izključno proti slovencem. taka stran ne more govorit o domoljubju, ne more govorit o pravilni strani, ne more govorit o pravičnosti,ne more se zgovarjat na nič...lahko le žaluje za svojimi neumnostmi se opraviči ter
se zahvali zgoraj omenjeni podčrtani skupini partizanov da imamo primorsko-tako kot se lahko zahvali majstru in njegovm borcem za koroško in štajersko nekaj desetletij prej. predvsem pa se jim lahko zahvali za to, da so dovolj pohiteli, da nas ni osvobodila sz. namreč bili so dosti bližje od vojske vb in zda.
schmied
# 12.01.2012 ob 19:08
"nekako tako ja.. pozablja se tudi, da je stalin sedel s churchilom in rooseveltom na jaltski konferenci in ne z hitlerjem in musolinijem.."

Stalin oz. Molotov je sedel z Ribbentropom oz. Hitlerjem že slaba 4 leta pred Jaltsko konferenco. V čem je problem?
matori
# 12.01.2012 ob 18:34
V imenu drzave,je tudi knjiga ki je podprta z dokumenti in izjavami sodelujocih,seveda je to vse laz,ker ni pisano tako da bi bil velik vodja naroden heroj,ampak navaden koristoljubnez - bi mel pa eno vprasanje,ce bi pri nas vojna(1991)trajala vec let,kaj bi naredili z ljudmi ki bi sodelovali z JLA - imenoval bi jih izdajalci in veliko bi jih v raznih jamah pristalo - ravno tako kot izdajalci v vsaki vojni,pri nas ali kje drugje in ali bodo podpisani napisali tudi knjigo o domobranskih zlocinih,izdajah,deportacijah po njihovem nalogu,klanju in vsem ostalim - cisto zaradi objektivne slike,saj ste resnicoljubni,mar ne
aerodynamic
# 12.01.2012 ob 16:22
prlek
# 12.01.2012 ob 16:11
Prijavi neprimerno vsebino
-----
Daleč si vrgel kamen od pravice in resnice.
To je članek iz financ.

Sicer pa ni prav, da si en osebek lasti in upravlja z lastnino, ki jo je dvigal celoten narod in tudi ni prav, ter ne podpiram, da bi s to lastnino enako počel kdo drug.
Karantanc+
# 20.08.2016 ob 17:34
Če se boste malo bolj poglobili v zgodovino, boste ugotovili, da je bil Churchill tisti, ki je morilca Tita postavil na oblast. Ta angleški buldog je naredil z jugo tako, kot od leta 2001 dela Amerika z BV.

Poglejte si, kaj je naredil Churchill kralju Jugoslavije, ko ga je ta prosil za pomoč ...
Sloven258
# 13.01.2012 ob 21:27
Bedna si bedna BELA in RDEČA Slovenija!
Milkijevizakladi
# 13.01.2012 ob 16:28
Hahaha spet nepoznavanje zgodovine: vaške straže so bile formirane že v 30. letih in ne zaradi partizanov med 2sv. Ampak zaradi boja proti liberalcem. Med vojno so se povečale in oborožile z okupatorskim orožjem. Vsega je pa bil kriv notranji minister duhovnik!!!! Korošec k je pobijal in zapiral liberalce in komuniste k jih je bilo za na eno roko preštet. Pol se ti pa vse vrne.
miroslav
# 13.01.2012 ob 13:43
@schmied
Brez komunistov in njihove revolucije ne bi bilo ne vaških straž ne domobrancev ne kolaboracije, Slovenci pa bi se prav tako uprli okupatorjem (TIGR, druge formacije) in našo domovino ubranili oz. osvobodili. Komunisti so NOB zlorabili za revolucijo.

seveda se je čas z vsemi vzroki in posledicami začel leta 1941...bolj nazaj nasilja in sploh razlogov za tako bedno opravičevanje ni bilo....itak...
heureka
# 13.01.2012 ob 12:03
@ Schmied
Uporniska bibanja,ki so nastala v Evropikot reakcija na okupacijo niso bila vsa vodena od komunistov,poznano je pa vseeno dejstvo,da so Nemci reagirali povsod,ne glede na to ali so bili iniciatorji teh gibanj komunisti ali ne, z enako frenezijo.
Popolnoma na isti nacin z tocno istimi metodami ,kot pri nas so se v primeru enega samega ubitega nemskega vojaka z strani pripadnikov uporniskih gibanj izpeljali povracilne akcije poziganja domov ( kamor so seveda zaprli konmpletne druzine z otroci vred),do sumarijskih eksekucij ,kjer je bilo pravilo za enega Nemca 100 vascanov.
To se je dogajalo tako v Rusiji,na Balkanu kakor tudi v Franciji ,Belgiji in drugot.
Cisto jasno je bilo,da je bila bilanca v stevilu zrtev pri civilnem prebivalstvu v primerjavi z zrtvami pri nemskem okupatorju, v prid Nemcem.
Ce pa sedaj pomislimo ,na to kaj je okupator nacrtoval z nasim in drugimi negermanskimi narodi,judi, cigani itd potem se tu ne moramo iti matematiko in popolnoma cinicno,kot to delas ti ugotavljati,da je bil vsak upor brez smisla,ker je vodil k prelivanu krvi lastnega naroda.
Tu matematika izgubi vsak svoj pomen in vse tvoje kalkulacij tudi. Po nemski zmagi namrec ne bi bilo vec Slovenca,ki bi se lahko presteval zrtve,ki so padle kot rezultat vstaje, ali pa kot rezultat genocida in exterminacije naroda. Upor je imel smisel, seveda ne, ce ga sedaj analiziras z strani opazovalca,ki se je distanciral od vse cloveskosti in narodnega ponosa. Da ,tedaj se ,da opraviciti celo sramotno izdajo lastnega naroda.
schmied
# 13.01.2012 ob 11:29
"ne vem od kdaj rabiš potrdilo ali dovoljenje od 300 ljudi da se upreš okupatorju IN tem 300 ljudem..."

(komentar sem skopiral od drugod)

Vidim, da mnogi ne poznajo resnice, zgodovine, dejstev, resničnih podatkov, dokazov, pravih številk:

- Partizani so se borili pod neposrednim poveljstvom komunističnega totalitarnega diktatorja Broza. za njegove cilje, ne za osvoboditev izpod nacizma
- Partizani so pobili par sto nemcev, ti so iz maščevanja pobili 10.000 sLOVEncev in požgali mnoge vasi in hiše.
- Partizani so pobili par sto nemcev, hkrati pa med in po vojni 100.000 sLOVEncev, nedolžnih sodržavljanov. zdaj temu pravijo zmaga nad nacizmom
- Brozov cilj je bil uvedba komunizma v naši domovini in tej naši domovini vsiliti rusko prevlado, nadzor, vpliv. izdaja vseh izdaj.
- Resolucija Evropskega parlamenta je leta 2009 komunizem uvrstila med totalitarne režime in ga po stopnji izvajanja represije izenačila z nacizmom. Evropski parlament je z resolucijo med totalitaristične režime, uvrstil tudi komunizem. Slednji je izenačen z nacizmom zaradi izvajanja represije nad prebivalstvom. Med te ne sodijo le povojni poboji, temveč tudi žrtve političnih procesov, Golega otoka in vse druge, ki so desetletja po revoluciji doživljali krivice, zapostavljanje in izključevanje zato, ker idejno, nazorsko in politično niso bili ustrezali nazorom Komunistične partije.
- če si pripadnik totalitarne organizacije - partizanstva - si tudi sam soodgovoren, sokriv.

In še resnica o drugi svetovni vojni, dejstva o pravih zmagovalcih, kdo in s čim je premagal nacizem:

- Tekom druge svetovne vojne so (poleg tega, kar so že imeli pred začetkom spopada!) v orožje vložili: ZDA - 320 milijard USD, Velika Britanija - 300 milijard USD, ZSSR - 190 milijard USD, ostale države na strani zaveznikov še par 100 milijard USD. Partizani par lovskih pušk in nekaj pipcev.
- Tekom vojne je bilo izdelanih 800.000 letal, 300.000 tankov, 1 milijon topov, 650.000 minometov, 52 milijonov različnih kosov pehotnega strelnega orožja, 2.970 podmornic in ladij. Partizani so naredili nekaj nezakonskih otrok. In veliko gorja.
- ZDA so imele ob koncu vojne 12.3 milijonov vojakov in se tako brez težav kosali s SZ, ki je imela tudi okrog 10 milijonov vojakov. Velika Britanija je imela ob koncu vojne 5 milijonov vojakov pod orožjem. Prištejmo še nekaj milijonov vojakov drugih držav, ki so se borili proti nacizmu. Se pravi okoli 30 milijonov. Ne vse skupaj, temveč hkrati, živih, pod orožjem, na bojiščih. Baje je bilo na koncu vojne v sLOVEniji v hostah tudi nekaj tisoč partizanov, ki so se borili za uvedbo ruskega totalitarnega komunizma na naših tleh.
- Med vojno so Partizani pobili par sto nemcev, nemci iz maščevanja 10.000 nedolžnih sLOVEncev. Partizani pa so za nameček, zmagovito in herojsko pobili še 100.000 neoboroženih, nedolžnih sLOVEncev, civilistov; otrok, žena, starcev.
schmied
# 13.01.2012 ob 11:21
Komunisti so največ zločinov počeli pod italijansko okupacijo, ker si jih pod Nemci niso upali (tam so nastradali tudi njihovi ljudje). Zato je bila najbolj na udaru Ljubljana, Dolenjska in Notranjska.

Slovenci kot narod še nikoli nismo začeli vojne z nikomer. Tudi to dejstvo nam pomaga razumeti ravnanje ob začetku okupacije.

Komunistom pa nič ni bilo sveto, tudi življenje samo ne.
Glej blog:
http://www.rtvslo.si/blog/okop/ubij-druzino-bliznjega-svojega/43764
Kazalo