Hilda Tovšak naj bi se po neuradnih informacijah skrivala na eni izmed kmetij. Foto:
Hilda Tovšak naj bi se po neuradnih informacijah skrivala na eni izmed kmetij. Foto:
Gregor Virant
Virant: Rana je zaceljena, brazgotina je ostala.
Virant in Pličanič napovedujeta spremembe
Tovšakova iz Celja na Ig
Tovšakova za zapahi, spremembe pred vrati?
S Tovšakovo sodelovali številni znani Slovenci
Hilda Tovšak se je predala policistom

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je prijetje označil kot dobro novico za Slovenijo. Aretacijo so izvedli, potem ko je odvetnik gospe Tovšakove obvestil enega izmed preiskovalcev NPU-ja, da se je Hilda Tovšak pripravljena predati. Tovšakova se je skrivala v nenaseljenem objektu v Mislinji v neposredni bližini svojega doma. Ob tem je Virant pohvalil delo policije, ki je z intenzivnim iskanjem po njegovem mnenju precej pripomogla k temu, da se je Hilda Tovšak odločila za predajo.

Po neuradnih podatkih, do katerih je prišla dopisnica TV Slovenija Duša Lah, se je Hilda Tovšak skrivala na domačiji Čas v zaselku Straže.

"Slovenska policija je s tem sanirala napako, ki jo je naredilo slovensko pravosodje, zato ji čestitam. Rana je sanirana, toda brazgotina ostaja. O tem, da je bila v neki točki storjena napaka, ne more biti nobenega dvoma in tožilstvo se ne more izgovarjati, da je bilo vse storjeno skladno z zakonom," je dejal Virant in dodal, da je ključno vprašanje, ali je tožilstvo naredilo vse, kar je bilo v njihovih močeh, da se obtoženka pridrži.

Virant je še dodal, da bo za to "katastrofo" moral nekdo odgovarjati, vendar je pred tem treba počakati na izsledke notranje preiskave. "Je pa to priložnost za premislek o delovanju pravosodja. Prišli smo do situacije, ko procesna zakonodaja daje prednost proceduri in formalizmu pred resnico in pravico." Po mnenju Viranta je prijetje Hilde Tovšak jasen znak, da pred zakonom ni "svetih krav".

Virant meni, da policija potrebuje več pooblastil
Ob tem je izpostavil, da policja zaradi tovrstnih primerov potrebuje več pooblastil zlasti v zvezi s prisluškovanjem. "Jasno je, da morajo biti človekove pravice in svoboščine varovane, toda ko zbirokratiziramo proceduro do absurda, je to voda na mlin odvetnikom, ki tako lahko zrušijo delo policije na proceduralnih napakah. Zato moramo odpraviti vzroke, da se to dogaja."

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je podobno kot Virant izpostavil omejitve, ki jih ima policija pri iskanju tovrstnih oseb. "Mi smo preverjali različne informacije o tem, da so gospo Tovšakovo videli na raznih letališčih in podobno, kar se je pozneje izkazalo za napačno." Je pa Veniger pohvalil delo policije pri iskanju Hilde Tovšak.

Policija je s Tovšakovo ravnala korektno
Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti je, preden so Tovšakovo zvečer odpeljali na Ig, povedal, da je tožilstvo na današnjem naroku nasprotovalo odpravi pripora zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti. Kanduti pa je zahteval odpravo pripora in po njegovi oceni je utemeljitev tožilstva, da v zaporu obstaja možnost ponovitvene nevarnosti oz. begosumnosti, nelogična. Dejal je tudi, da Tovšakova ni bila seznanjena z vnovično odredbo o priporu, ki ji je bil odpravljen pred tednom dni.
Glede njenega psihofizičnega stanja je Kanduti pojasnil, da je zdaj nekoliko boljše, a da jo je prizadelo poročanje medijev, saj meni, da se ji godi krivica. Po odpravljenem priporu in pred odhodom na Ig je Tovšakova na vprašanje, kakšni so občutki, odgovorila le, da je vse skupaj žalostno. Iz Specializiranega državnega tožilstva pa so sporočili, da se bodo vsi kazenski postopki zoper Tovšakovo, ki so v različnih fazah, nadaljevali.
Po predaji nekdanje direktorice Vegrada je še pojasnil, da je Tovšakova, ki je bila do prejšnjega petka v priporu zaradi očitkov treh kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril, presodila, da je bolje, če se sama preda policiji.
Skupaj s svojimi sorodniki je prosila Kandutija, da vzpostavi stik z Nacionalnim preiskovalnim uradom, predaja pa se je zgodila v bližini njenega doma v okolici Mislinje. Kanduti je osebno spremljal Tovšakovo, ravnanje policije ob sami izročitvi pa je ocenil kot korektno.
Tovšakovo iskali od sobote
Kot je znano, so Hildo Tovšak iz pripora izpustili v petek, saj so zaradi omilitve klasifikacije kaznivega dejanja, ki ga je osumljena, razlogi za pripor prenehali. Tožilstvo je še isti dan vložilo obtožnico s predlogom za pripor, ki ga je sodišče hotelo upoštevati, toda Hilde Tovšak na njenem domu in v krajih, kjer bi lahko bila, niso več našli. Policija je Tovšakovo najprej iskala v Sloveniji, zatem pa jo je iskala tudi z mednarodno tiralico.

Hilda Tovšak se je v soboto zvečer sicer še vrnila v celjske zapore, kamor je prišla po svoje stvari, vodja zapora pa je, še preden so jo izpustili, poklicala na okrožno sodišče v Ljubljano in se pozanimala, ali so že pripravili poziv za prestajanje zaporne kazni, na katero je bila Tovšakova že pravnomočno obsojena. Ker so ji povedali, da ne, je morala Tovšakovo izpustiti.

Nekdanja gradbena baronica in prva dama Vegrada je že pravnomočno obsojena v dveh zadevah (Čista lopata in denar iz sklada za Vegradove delavce), v priporu je bila zaradi tretje, pred njo pa je še nekaj postopkov.

Virant in Pličanič napovedujeta spremembe
Tovšakova iz Celja na Ig
Tovšakova za zapahi, spremembe pred vrati?
S Tovšakovo sodelovali številni znani Slovenci
Hilda Tovšak se je predala policistom