Slovenska vojska ima v Afganistanu 79 pripadnikov, a to število se bo postopoma manjšalo. Foto: BoBo
Slovenska vojska ima v Afganistanu 79 pripadnikov, a to število se bo postopoma manjšalo. Foto: BoBo
Slovenski vojaki se ukvarjajo predvsem z urjenjem pripadnikov afganistanske vojske. Foto: EPA

Hojs bo v Afganistanu, kamor je že prispel, obiskal slovenske vojake v pokrajini Fara na zahodu države, kjer usposabljajo afganistanske vojake. Minister bo z načelnikom generalštaba Slovenske vojske Dobranom Božičem obiskal tudi Kabul in Herat.

V Afganistanu je trenutno 79 pripadnikov SV-ja, vendar bo Slovenija do konca misije do konca leta 2014 postopoma zmanjševala njihovo število. Spomladi naj bi jih tako ostalo okoli 50, v jesenskem kontingentu pa število pripadnikov zmanjšali še za dodatnih 15 vojakov. Do konca prihodnjega leta bo torej v Afganistanu ostalo od 30 do 40 pripadnikov Slovenske vojske.

Kot je za MMC dejal tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez, bodo stroški slovenske misije v Afganistanu za leto 2012 znašali 7 milijonov evrov. Ker od leta 2004, ko je SV začel operacije, kontingenti niso bistveno odstopali od trenutnega, so stroški slovenskega udejstvovanja v Afganistanu do zdaj znašali približno 60 milijonov evrov.

Kot je dejal Hojs, bo po letu 2014 težišče v prispevku civilnih funkcionalnih strokovnjakov, vsak morebitni prispevek pa bo treba spraviti skozi vse potrebne postopke, torej vlado in DZ, saj bo šlo za novo misijo.

V vsakem primeru pa bo Slovenija Afganistanu po tem letu namenjala denar. Gre za 500.000 ameriških dolarjev finančnega prispevka za afganistansko vojsko, ki naj bi na tak način sama in s pomočjo zunanjih donacij vzdrževala red in mir v državi.

"Pomemben slovenski prispevek v vojaškem smislu"
"Misija v Afganistanu je v slovenski javnosti relativno slabo sprejeta, za razliko od naše misije na Kosovu, ki je relativno blizu in ki jo slovenska javnost podpira, glede na to, da vzdržuje red in mir relativno blizu naši državi. Pa vendarle je treba reči, da je vsaj v tem vojaškem smislu to, kar so naši vojaki prispevali k vzpostavitvi miru v Afganistanu tudi zelo pomembno," je dejal minister Hojs.

Tudi načelnik generalštaba Dobran Božič meni, da je misija SV-ja v Afganistanu ena uspešnejših. Tako za SV in Slovenijo je pomembno, da smo tam in da opravljamo naloge tako, kot jih opravljamo, je dejal Božič.

Pri slovenski misiji v Afganistanu gre predvsem za mentorstvo, je pojasnil načelnik, ki je dejal še, da je pomembno tudi, da spoznajo druge kulture in da se preverijo, kako dobri so ali niso. "Kaj bo v Afganistanu po letu 2014, je težko predvideti, potrebe po inštruktorjih bodo, zagotovo pa ne bo šlo za nobeno obliko, ki jo izvajamo zdaj. Bolj bo šlo za inštruktorje, ki bodo pomagali pri izobraževanju ali usposabljanju afganistanske vojske ali pa bomo šli v segmetne medicinske pomoči, itd. Politika verjetno razmišlja tudi o napotitvi več civilnih strokovnjakov, a to ni moja tema," je še dejal načelnik Božič.