Horvat Muc bo ostal aktiven član sveta. Foto: MMC RTV SLO
Horvat Muc bo ostal aktiven član sveta. Foto: MMC RTV SLO

Horvat Muc, ki je sicer tudi predsednik Zveze Romov Slovenije, je sporočil, da se je za odstop odločil, ker dveh odgovornih funkcij obenem ne more kakovostno opravljati, poleg tega pa se mu zdi prav, da se širi krog aktivistov in izbere novega predsednika. Sicer pa namerava tudi v prihodnje ostati dejaven član sveta.

Dodal je še, da si je od ustanovitve sveta prizadeval za združitev Romov v korist pripadnikov romske skupnosti, a se to ni zgodilo, zato odstopa tudi iz tega in iz osebnih razlogov.

Kot pozitivne pridobitve med svojim delom je Horvat Muc navedel sprejet poslovnik, ki določa organizacijo delovanja in način odločanja v organih sveta ter uskladitev zahtev in dopolnitev nacionalnega programa vladnih ukrepov za Rome. Sodeloval je tudi pri ustanavljanju romskih društev in Zveze Romov Slovenije.

Sam meni, da je delovanje sveta še vedno premalo odmevno v javnosti, za večji vpliv in odmevnejšo predstavitev romske skupnosti pa je potrebnega več sodelovanja in enotnosti med člani sveta.

V vlogi predsednika začasno Bojan Tudija
Zdaj je na potezi komisija za poslovnik in kadrovska vprašanja, ki jo vodi Slobodan Nezirovič, vodila pa bo postopke za imenovanje in predložitev kandidature novega predsednika. V 30 dneh po vložitvi kandidatur bodo na seji sveta potekale volitve. Do izvolitve novega predsednika bo naloge začasno opravljal najstarejši podpredsednik sveta Bojan Tudija.