Jorasa so hrvaški policisti po dobri uri izpustili. Foto: RTV SLO
Jorasa so hrvaški policisti po dobri uri izpustili. Foto: RTV SLO
Joško Joras
MZZ je zapisal, da je aretacija Jorasa enostransko dejanje, s katerim skuša Hrvaška prejudicirati rešitev mejnega vprašanja med državama. Foto: RTV SLO
Padec v Dragonjo
Po izpustitvi je Joras nesrečno padel v reko Dragonjo. Foto: RTV SLO

Zaradi spora med Joškom Jorasom in direktorjem igralnice Mulino je območje obiskal sodni izvedenec koprskega sodišča, a so ga hrvaški organi pri tem ovirali, češ da slovenske sodne oblasti nimajo pristojnosti na hrvaškem ozemlju.

Ko se je Joras po t. i. evropski poti bližal ekipi RTV Slovenija, da bi kameri pokazal sodno odločbo, so ga hrvaški policisti vklenili in ga po dobri uri izpustili. Na poti domov je zdrsnil po bregu in padel v Dragonjo.

MZZ izročil protestno noto
Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi dogodka hrvaškemu veleposlaništvu izročilo protestno noto. V njej so izrazili najodločnejši protest in poudarili, da sta se sodni cenilec in Joras ves čas gibala na slovenskem ozemlju.

Predsednik vlade Janez Janša je v odzivu dejal, da podrobnejših informacij še nima in da je notranji minister Dragutin Mate takoj, ko je bil o incidentu obveščen, govoril s hrvaškim kolegom in dosegel Jorasovo izpustitev. O incidentu pri Dragonji je razpravljal tudi odbor DZ-ja za zunanjo politiko, ki ga je ocenil kot neljubi dogodek.

Hrvaški mediji na eni strani poročajo, da se je incident zgodil zaradi Jorasovega nezakonitega prečkanja meje, na drugi strani pa SLS, SNS in predstavniki slovenske vlade trdijo, da se je incident zgodil na slovenskem ozemlju.

Odzvalo se je hrvaško zunanje ministrstvo
Na incident pri Dragonji pa se je odzvalo tudi Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije, ki meni, da so hrvaški pristojni organi delovali v skladu z zakonom in preprečili poskus nezakonitega prestopa državne meje. Hrvaška hkrati zavrača navedbe, da so predstavniki pristojnih obmejnih služb Republike Hrvaške omejevali in onemogočali prosto gibanje slovenskih državljanov.

Hrvaško zunanje ministrstvo je slovenskemu veleposlaništvu v Zagrebu tudi izročilo protestno noto.