Hrvaški ribiči poudarjajo, da jih ne zanimajo slovenske dovolilnice za ribolov, saj jim je hrvaška vlada zagotovila nemoten lov do sredinske črte. Foto: Radio Koper
Hrvaški ribiči poudarjajo, da jih ne zanimajo slovenske dovolilnice za ribolov, saj jim je hrvaška vlada zagotovila nemoten lov do sredinske črte. Foto: Radio Koper

Druženje bo, če bodo slovenski ribiči vabilo sprejeli, organizirano 10. marca na Hrvaškem, je dejal predstavnik ribičev iz hrvaške Istre Robert Momić. Na srečanju sicer pričakuje neformalno izmenjavo mnenj o stanju v Piranskem zalivu, potem ko je Slovenija konec lanskega leta začela uresničevati arbitražno sodbo o meji med državama. Hrvaški ribiči si želijo več stikov s slovenskimi kolegi, da bi se lahko redno pogovarjali o vsem, kar jih vse skupaj zadeva pri sporu o meji med državama.

Momić je ponovil, da ribičev iz Savudrije in Umaga ne zanimajo slovenske dovolilnice za ribolov v slovenskem morju, ker jim je hrvaška vlada zagotovila, da lahko lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu, kot so to počeli tudi pred arbitražno odločbo, ki je Hrvaška sicer ne priznava.

Kmalu novo srečanje z vlado
Sicer pa se bodo hrvaški ribiči znova sešli s predstavniki hrvaške vlade. Na prvem srečanju v Zagrebu so ribiči hrvaški vladi predlagali ustanovitev enotnega delovnega telesa, v katerem bi bili predstavniki pristojnih ministrstev, ribiških združenj, skupin in zbornic z namenom koordinacije skupnih dejavnosti glede spora s Slovenijo in pravočasnega informiranja ribičev o prihodnjih ukrepih.

Takrat so ribiči dobili trdne obljube, da ne bodo trpeli posledic zaradi morebitnih slovenskih kazni, a ne tudi pisnih zagotovil, da bo hrvaška vlada poskrbela za reševanje kazni, kot so ribiči zahtevali.