Foto:
Foto:
Podobnik naj bi se po prihodu v Ljubljano sestal z Ropom.
Ne gre le za incident proti Sloveniji, ampak tudi za incident proti EU-ju, pravi Rop.
Podobnik se ni hotel legitimirati hrvaškim policistom.
Vajgl je veleposlanika na Hrvaškem Petra Bekeša poklical na posvetovanja v Ljubljano.
Pridržane so odvedli na policijsko postajo Buje.
Hrvaški policisti so odvedli 12 slovenskih državljanov, ne pa tudi Joška Jorasa.
Je šlo za prekomerno uporabo sile?
Kdo je bil na čigavi strani?

Člani SLS-a so se popoldne vračali z Jorasove domačije. Na poti so jih ustavili hrvaški obmejni organi in zahtevali dokumente. Člani stranke so to zavrnili, zato se je začelo prerivanje.

Nekaj članov, med njimi tudi Podobnik, je padlo po tleh. Večino so zadržali in odpeljali na policijsko postajo Buje na hrvaški strani. Samo Joška Jorasa niso odvedli.

Podobnik: V Bujah so ravnali korektno
Janez Podobnik je po izpustitvi in uspešnem prestopu meje za TV Slovenija povedal, da so v Bujah ravnali z njimi korektno. Še vedno pa ne vedo, zakaj je prišlo do tega incidenta. Dodal je, da se bo takoj po prihodu v Ljubljano sestal s predsednikom vlade Antonom Ropom, saj je problem že zbudil mednarodno pozornost.

V Sečovljah, kjer ga je pričakala skupina somišljenikov, pa se je Podobnik že srečal z državnim sekretarjem na zunanjem ministrstvu Andrejem Logarjem in predsednikom odbora za zunanjo politiko Romanom Jakičem.

Rop: Neevropsko dejanje Hrvaške
Premier Anton Rop je dogodek ob meji označil za nedopustno, neevropsko ravnanje, ki Hrvaško vodi proč od Evropske unije. Rop je zagotovil, da bo vlada uporabila vse instrumente, ki so evropski in v kontekstu evropske politike.

Po besedah predsednika vlade ne gre le za incident proti Sloveniji, ampak tudi za incident proti EU-ju, zato upa, da se bo Evropska komisija in njeni predstavniki ustrezno odzvali. Rop se je že pogovarjal s hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem, ki mu je zagotovil, da bodo priprti izpuščeni v najkrajšem možnem času.

Nujna seja zunanjepolitičnega odbora DZ-ja
Poslanska skupina SLS je zahtevala takojšen sklic odbora DZ-ja za zunanjo politiko, iz DZ-ja pa so že sporočili, da bo ta četrtek popoldne.

Predsednik tega odbora Roman Jakič je dejal, da protestira proti temu nedopustnemu in brutalnemu dejanju. Ravnanje hrvaških oblasti pa naj bi bilo po njegovem mnenju v nasprotju z vsemi civilizacijskimi normami. normami. Jakič je predsedniku zunanjepolitičnega odbora hrvaškega sabora Gordanu Jandrakoviću poslal protestno noto.

Predsednik DZ-ja Feri Horvat je hrvaškemu kolegu Vladimirju Šeksu poslal pismo, v katerem izreka obsodbo incidenta, obenem pa pričakuje tudi pojasnila glede nedopustnega dejanja.

Vajgl: Gre za nedopustno dejanje
Zunanji minister Ivo Vajgl je obsodil incident, o njem pa je že govoril s hrvaškim zunanjim ministrom Miomirjem Žužulom.

Zahteval je takojšnjo izpustitev vseh pridržanih. Poleg tega je slovenskega veleposlanika v Zagrebu Petra Bekeša poklical na posvetovanja v Ljubljano, zunanje ministrstvo pa je po njegovem nalogu hrvaškega veleposlanika v Ljubljani Maria Nobila poklicalo na razgovor.


Mnenje o slovensko-hrvaških odnosih lahko izrazite tudi na forumu.

V pogovoru za TV Slovenija je zunanji minister Ivo Vajgl dejal, da gre za nedopustno dejanje in nedopustne razmere med državama, pri čemer je ena članica EU-ja, druga pa to skuša postati. O incidentu je spregovoril tudi z zunanjepolitičnim predstavnikom EU-ja Javierjem Solano, ki je bil osupel nad dogodkom.

Bohinc: Gre za kršenje mednarodnega prava
Na incident se je odzval tudi notranji minister Rado Bohinc, ki je prav tako obsodil vedenje hrvaških policistov, saj naj bi bilo njihovo ravnanje v nasprotju tako z dogovorom o izogibanju incidentom kakor tudi z mednarodnim pravom, ki državam zapoveduje, da ne uporabljajo represivnih ukrepov na ozemljih, kjer meja ni določena, in se izogibajo incidentnim situacijam.

Bohinc se je o incidentu že pogovarjal s hrvaškim kolegom Marijanom Mlinarićem. Pri tem je odločno protestiral in zahteval, da hrvaška stran brez odlašanja izpusti pridržane slovenske državljane.

Hrvaška: Ilegalno prečkanje meje
Na policijski upravi Istrske županije pravijo, da so hrvaški policisti posredovali, ker je 12 ljudi skušalo ilegalno prečkati mejo. Prečkati naj bi jo poskušali na območju, ki je zunaj mejnega nadzora.

Na policijski postaji v Bujah zdaj preverjajo identiteto prijetih in dejstva v zvezi z aretacijo, poškodovanih pa menda ni bilo, čeprav so iz SLS-a sporočili, da sta bili ob aretaciji poškodovana Janez Podobnik in še ena oseba.

Neuslišani klici SLS-a?
Podobnik in tudi ostali so menda v dobri uri enajstkrat po telefonu obvestili slovensko policijo, notranje in zunanje ministrstvo ter prosili za posredovanje. S policijske uprave Koper so sporočili, da dogodka zaradi oddaljenosti niso videli, saj naj bi jim to onemogočala konfiguracija območja.

Vodstvo stranke je bilo od Jorasa sicer namenjeno v Portorož, kjer naj bi potekala predstavitev kandidatov.


Odzivi strank

SNS zahteva izredno sejo
Na dogajanje so se odzvali tudi v SNS-u, kjer so začeli z zbiranjem podpisov poslancev za sklic izredne seje DZ-ja, na kateri naj bi obravnavali odnose med Slovenijo in Hrvaško. Incident po mnenju stranke le potrjuje dosedanja opozorila SNS-a, da hrvaška politika izvajajo agresijo.

SMS obsoja Hrvaško in kritizira SLS
V SMS-u obsojajo dejanje, hrvaško ravnanje po njihovem kaže nizko politično in civilizacijsko stopnjo države, ki naj bi bila tako popolnoma nezrela za vstop v Evropsko unijo. Ob tem so za neprimerno označili tudi potezo SLS-a.

Pahor bo izpostavil grobo ravnanje hrvaške policije
Predsednik ZLSD-ja Borut Pahor je napovedal, da bo o incidentu obvestil delegacijo Evropskega parlamenta za odnose s Hrvaško, katere podpredsednik je, pri čemer bo posebej izpostavil grobo ravnanje hrvaške policije.

Rupel dogodek označuje kot evropski škandal
Dimitrij Rupel je aretacijo Janeza Podobnika in vodstva SLS-a označil za evropski škandal. Incident naj bi bil še toliko bolj neprijeten, ker bo prevladoval v predvolilni kampanji, je še poudaril Rupel.

NSi: Incident posledica napak naše vlade
Takšni in drugačni incidenti so posledica napak naše vlade, ki se na tem področju ni znala jasno izraziti in uveljaviti stališč naše države, je menil predsednik NSi-ja Andrej Bajuk. Ob tem je poudaril, da se NSi zavzema za dialog in za diplomacijo.

Rous krivi Rupla in Žužula
Predsednik DeSUS-a Anton Rous pa je izrazil obžalovanje, ker nekdanji vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel in hrvaški zunanji minister Miomir Žužul nista bila dovolj učinkovita, da se takšni incidenti ne bi zgodili.