Med skupino obritoglavcev, ki
so se na začetku razprave predstavili kot nacionalsocialisti, in enem izmed
udeležencev razprave je prišlo do fizičnega obračuna. Foto: MMC RTV SLO
Med skupino obritoglavcev, ki so se na začetku razprave predstavili kot nacionalsocialisti, in enem izmed udeležencev razprave je prišlo do fizičnega obračuna. Foto: MMC RTV SLO

Tudi ta dogodek kaže, da je razprava o nestrpnosti, o različnih pogledih na svet, človeka in družbeno ureditev, o novih oblikah šovinizma, nacionalizma in fašizma v Sloveniji še kako nujna.

Valentin Bucik

Ob tem je napovedal, da bodo na fakulteti podrobno preiskali, ali je bila organizacija dogodka dovolj močno postavljena, da bi se ob tako občutljivi temi izognili morebitnim zapletom, incidentom oz. provokacijam.

Po njegovem mnenju je bila odločitev o temi okrogle mize ustrezna, na kar kaže tudi sam incident. Obenem dekan fakultete meni, da je čas, da se odpre resna razprava na temo neonacizma in različnih oblik nestrpnosti in šovinizma v Sloveniji, "ker se morda o tem premalo govori".

Na novinarsko vprašanje, kako bodo za varnost na okroglih mizah o perečih temah poskrbeli v prihodnje, je Bucik dejal, da je fakulteta sicer odprta ustanova za vsakega, ki ima mnenje, vendar se hkrati zavzemajo za "konstruktiven, strpen, popolnoma nenasilen in zgolj argumentiran dialog". Po drugi strani obstaja težnja po tem, da določenim posameznikom oz. skupini v naprej ne bi smeli omogočiti vstopa v tako institucijo, kot je fakulteta, je pojasnil. Kot je dejal, je težko reči, ali določenih skupin v prihodnje ne bodo spuščali na okrogle mize. "Ravnali bomo po treznem premisleku in se poskušali preventivo vesti," je napovedal.

Sicer pa je po njegovih besedah na fakulteti organizirana profesionalna varnostna služba, ki bo na prihodnjih podobnih okroglih mizah skrbela za varnost. Obenem pa priznava, da ob sredinem dogodku varnostne službe niso dovolj opozorili, da naj bo pripravljena na morebitne incidente.

ČKZ: Argumentacija moči na mestu moči argumenta
"Dejanje zastraševanja s fizičnim incidentom s strani tistih, ki so zaslutili ali presodili, da se bo morebiti govorilo tudi o njih, ne pomeni le poskusa nadziranja diskurza o samem sebi, temveč v prvi vrsti način njegove preprečitve," so v uredništvu Časopisa za kritiko znanosti, ki že več desetletij izhaja v okviru Študentske založbe, zapisali v sporočilu za javnost. V tem smislu ga moramo po njihovih navedbah "razumeti kot brezobziren napad na svobodo govora, ki je v danem primeru postavljen celo v akademsko okolje in vpet v brutalen okvir zamenjave argumentacije moči z močjo argumenta".

Pričakujejo tudi primeren odziv Univerze v Ljubljani in politike.

L. D.

Tudi ta dogodek kaže, da je razprava o nestrpnosti, o različnih pogledih na svet, človeka in družbeno ureditev, o novih oblikah šovinizma, nacionalizma in fašizma v Sloveniji še kako nujna.

Valentin Bucik