Informacijska pooblaščenka je dosegla umik pisanj s spleta, oškodovance pa napotila h kazenskim in civilnim postopkom. Foto: BoBo
Informacijska pooblaščenka je dosegla umik pisanj s spleta, oškodovance pa napotila h kazenskim in civilnim postopkom. Foto: BoBo

Dosegli so umik pisanj s spleta, oškodovance pa napotili h kazenskim in civilnim postopkom. Po ugotovitvah nadzora ukrepanje namreč presega pristojnosti pooblaščenca, saj je šlo za kršitev zasebnosti komunikacij.

Namestnica informacijske pooblaščenke Rosana Lemut Strle je pojasnila, da so po pregledu ugotovili, da ni šlo za osebne podatke iz zbirk, ki bili nezakonito obdelani, temveč za kršitve zasebnosti komunikacij, saj je bila objavljena vsebina zasebnih elektronskih sporočil.

"Dosegli smo umik pisanja s spleta"
Po njenih besedah pa so oškodovancem, ki so informacijski pooblaščenki prijavili kršitev varstva osebnih podatkov, z nasveti in neposredno s pisanjem "upravljavcu" pomagali, da so dosegli umik objavljenih vsebin s spleta. Ob tem pa so jih tudi napotili, naj gredo v kazenske in civilne postopke na podlagi kršitve zasebnosti komunikacij oziroma kršitve osebnostnih pravic "v smislu obrekovanja, razžalitve in podobno".

V začetku maja sta bila namreč pod naslovom Dosje MMC RTVSLO na spletu objavljena spremno besedilo neznanega avtorja in dopisovanje med novinarji spletnega portala MMC Radiotelevizije Slovenija po elektronske pošte. Ker je informacijski pooblaščenec v zvezi s tem prejel prijavo kršitev varstva osebnih podatkov, so opravili inšpekcijski postopek.

Urbanija in Žužek kazensko ovadila Fillija in novinarje
Sredi maja pa je nekdanji odgovorni urednik MMC-ja Uroš Urbanija kazensko ovadil generalnega direktorja RTV-ja Marka Fillija ter devet novinarjev MMC-ja. Ovadbo naj bi po poročanju medijev vložil prav zaradi domnevnega dopisovanja po elektronski pošti med nekaterimi novinarji MMC-ja, ki je bilo objavljeno na anonimnem blogu pod naslovom Dosje MMC.

Za ovadbo zoper iste osebe se je odločil tudi Aleš Žužek, nekdanji vodja notranjepolitične sekcije na MMC-ju.