Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 10 glasov Ocenite to novico!
Bolnišnica
Informacijski pooblaščenec še vedno opaža določene kršitve, med katerimi so pošiljanje zdravstvenih podatkov po nezavarovanih povezavah, posojanje avtentikacijskih sredstev za dostop do podatkov, prehajanje in prodajanje podatkov iz zdravstvenih ustanov za namene neposrednega trženja ter vpogledi v zdravstvene podatke iz radovednosti. Foto: BoBo

Dodaj v

Informacijski pooblaščenec opozarja na zlorabe osebnih podatkov v zdravstvu

Na področju zdravstevnih podatkov namerava okrepiti nadzor
20. september 2016 ob 10:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zdravstveni podatki spadajo med občutljive osebne podatke, saj lahko njihova zloraba privede do resnih posledic za posameznika, opozarja informacijski pooblaščenec, ki veliko pozornosti namenja ustrezni ozaveščenosti in izvajanju nadzora v zdravstvenih institucijah.

V okviru načrtovanih vsakoletnih inšpekcijskih nadzorov je Informacijski pooblaščenec (IP) opravil več nadzorov v bolnišnicah in pri drugih izvajalcih zdravstvenega varstva, predmet nadzora pa je tudi sistem eZdravje in varnost podatkov v univerzitetnem kliničnem centru.

Poleg načrtovanih nadzorov vsako leto nadzore opravljajo tudi na podlagi prijav in sporočil, iz katerih izhaja utemeljen sum kršitve določb predpisov s področja varstva osebnih podatkov.

Čeprav se je stanje popravilo, IP še vedno opaža določene kršitve. Med njimi so pošiljanje zdravstvenih podatkov po nezavarovanih povezavah, posojanje avtentikacijskih sredstev za dostop do podatkov, prehajanje in prodajanje podatkov iz zdravstvenih ustanov za namene neposrednega trženja ter vpogledi v zdravstvene podatke iz radovednosti.

Zato IP poziva vse upravljavce, ki obdelujejo zdravstvene osebne podatke, da preverijo obstoječe postopke in ukrepe za zavarovanje podatkov in jih tako tehnično kot organizacijsko prilagodijo. IP pa tudi namerava okrepiti nadzor na področju zdravstvenih podatkov.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
glasrazuma
# 20.09.2016 ob 10:48
V zdravstvu ščitijo te podatke tako, da jih ne zaupajo pacientom!! Ne dajo ti kartoteke v roke za na sistematski pregled. Kot da se ne smeš seznanit z lastnim zdravstvenim stanjem! Bedarija brez primere...
mbvana
# 20.09.2016 ob 11:33
prehajanje in prodajanje podatkov iz zdravstvenih ustanov za namene neposrednega trženja

A se hecajo? Pa to je kriminalno dejanje, ne le prekršek.
Modrijan6
# 20.09.2016 ob 11:55
Ja v Sloveniji očitno vse možno, in tudi to se dogaja......Jaz pa sprašujem, bo zaradi tega, kdo odgovarjal, ali pa se bo vse skupaj pometlo pod preprogo?
samburin
# 20.09.2016 ob 11:22
Smo profilirani zgleda, da imamo semaforje na kartotekah!
Skippy
# 20.09.2016 ob 11:44
Kot da se ne smeš seznanit z lastnim zdravstvenim stanjem! Bedarija brez primere...

Takšnih neumnosti nimaš samo v zdravstvu. Preprosto ti ne dajo pravice vedet podatke o sebi.
oleander
# 20.09.2016 ob 18:09
Ampak s podatki trgujejo tudi zaposleni drugje, npr. pri zavarovalnicah. Pred leti sem imel takšno izkušnjo z Generalijem.
galoper
# 20.09.2016 ob 16:22
Posumil sem na prodajo mojih podatkov, ko sem že čez par dni po pregledu prejel ponujdbo x-ordinacije za sanacijo poškodb.
visoki
# 20.09.2016 ob 11:43
jaz bi pa rad videl zidarjevo kartoteko pa,da se malo nasmejem
oleander
# 20.09.2016 ob 18:08
Posumil sem na prodajo mojih podatkov, ko sem že čez par dni po pregledu prejel ponujdbo x-ordinacije za sanacijo poškodb.

Jaz pa sem bil deležen večkratnega vabila v zasebno specialistično ustanovo po tistem, ko sem pri koncesionarju opravil pregled z napotnico. Nisem prijavil, ker nisem vedel, da je protizakonito.
delfino_
# 20.09.2016 ob 13:20
V tujini, vsaj v ta razviti, je to strogo prepovedano in sanckionirano.
Elaphe
# 21.09.2016 ob 09:18
@visoki
Jaz pa Bavčarjevo!
Kazalo