Napis je spet oživel, del javnosti pa izražene naklonjenosti do vodje nekdanjega komunističnega režima ne deli. Foto: BoBo
Napis je spet oživel, del javnosti pa izražene naklonjenosti do vodje nekdanjega komunističnega režima ne deli. Foto: BoBo

V iniciativi menijo, da je z vnovičnim vzpostavljanjem Titovega kulta ogroženo krhko ravnovesje v našem narodu in da ločuje ljudi. Hkrati ostro nasprotujejo nameri, da bi se napis, ki je že obnovljen, 8. maja zasvetil v soju bakel. Gre namreč za dogodek, ki ga organizira območna Zveza borcev za vrednote NOB-ja, ki se financira tudi iz javnih sredstev, poudarja 71 podpisanih pod izjavo.
Menijo, da nas takšno propagiranje totalitarizmov izriva iz evropskega civilizacijskega kroga, in poudarjajo, da je že ustavno sodišče, ko je nasprotovalo poimenovanju ulice po Titu, dalo jasno vedeti, da je takšno dejanje protiustavno.

»Tu ne gre za različna mnenja o zgodovinski vlogi diktatorja Tita, ki so v svobodni družbi popolnoma normalna. Tu gre za enostransko nasilno prilaščanje javnega prostora in grob poseg v naravo z namenom, da se povzdiguje diktatorja, čigar režim je pri številnih sodržavljanih povzročil strahovito trpljenje. Takšno dejanje lahko razumemo zgolj kot obliko simbolnega nasilja in ustrahovanja tistih, ki so na obeh straneh meje trpeli zaradi komunističnega terorja,« so prepričani podpisani. Ob tem dodajajo, da želijo določene družbene in politične skupine »z grobim enostranskim posegom v prostor vsiliti svoj partikularni pogled na zgodovino«.
Zato pozivajo pristojne organe pregona in institucije pravne države, da »preprečijo nelegalni poseg v prostor na Sabotinu«, hkrati pa vse prebivalce Goriške in druge državljane tudi pozivajo naj se »dejavno in v mejah zakona zoperstavijo takšnemu nevarnemu ideološkemu nasilju«.