Türkovi imajo dovoljenje le za gradnjo sušilnice sadja. Foto: MMC RTV SLO
Türkovi imajo dovoljenje le za gradnjo sušilnice sadja. Foto: MMC RTV SLO
Türkovi znova molčeči o črni gradnji

Potem ko je po treh mesecih od razkritja včeraj pred kamere naše televizije stopila Metka Türk in povedala, da razpolagajo z vso potrebno dokumentacijo za gradnjo objektov, pa gradbenih dovoljenj ni pokazala, obljubila jih je v prihodnjih dneh. Danes so Türkovi sporočili, da so se skupaj s svojimi odvetniki odločili, da jih ne bodo pokazali, dokler inšpekcija ne izda odločbe.

Vseeno pa vztrajajo, da so na Parecagu gradili po črki zakona in vse dokumente predali inšpektorjem. Katere konkretno, ne vemo, vendar med njimi ne more biti ničesar, kar bi opravičilo takšne objekte. Že ko smo črno domačijo družine Türk razkrili, je bilo jasno povedano, da bi objekt smel biti le sušilnica sadja, in še to 150 kvadratov manjša.

"Objekti, ki niso namenjeni kmetijski dejavnosti na teh ozemljih, ne morejo stati," zatrjuje načelnik Upravne enote Piran Ivan Seljak.

Kdo bi lahko izdal dovoljenja Türkovim?
Metka Türk je še povedala, da je prepričana, da bo zmagala resnica in da bodo upoštevali dokumentacijo, "ki je uradna in ni neka naša izdelana, ampak tista, ki so nam jo organi, ki izdajajo gradbena dovoljenja, tudi uradno izstavili".

Na to Seljak odgovarja, da ni mogoče, da bi še kdo lahko izdal Türkovim gradbena dovoljenja razen UE Piran. "Za izdajanje gradbenih dovoljenj na območju piranske občine ima pristojnosti samo UE Piran."

Zadeva je torej jasna, gradbenega dovoljenja ni, inšpektorji torej ne bi smeli imeti težkega dela. Rušenje. Inšpektor Pavel Galjanič, ki je Türkove kar šest let pustil pri miru, za nas danes ni bil dosegljiv, je pa včeraj za časnik Delo povedal, da je Türkove puščal nekoliko ob strani, morda tudi zato, ker gre samo za neskladno gradnjo. Da se mu zdijo hujši primeri, ki sploh nimajo dovoljenj.

Inšpektor v svoj bran še pravi: "Trenutno na obali rešujemo 400 gradenj, 2.000 zadev še sploh ni prišlo v obravnavo, reševali smo urgentne primere."

Za rušenje kleti odločba v treh mesecih
Objekt Marjana Perka, ki po pridobljenem gradbenem dovoljenju napreduje v kmečko lopo in je malo skrenil, pa je na primer očitno preskočil vseh 2.000 zadev in postal obalna težava številka ena. Od obiska inšpektorice do pravnomočne odločbe letos februarja so minili trije meseci. "Očitajo mi, da gradim klet, ne lope, da sem namesto objekta 6 X 5 metrov zgradil 6,5 X 5,45 metrov in da ne smem imeti zbiralnika deževnice. Prijavila in na inšpekcijo je pritisnila občina Piran. Inšpektor je prišel," ravnanje v njegovem primeru pojasnjuje Perko.

Njegovih 30 kvadratov bo tako verjetno padlo že kmalu, če bo tudi 700 kvadratov Vitoslava Türka, bo znano že ta mesec.

Türkovi znova molčeči o črni gradnji