Inšpektorji povečali nadzor nad prodajalci na tržnicah, pripravlja se nova zakonodaja. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Inšpektorji povečali nadzor nad prodajalci na tržnicah, pripravlja se nova zakonodaja. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Poljedelstvo
Če je kmet tudi samostojni podjetnik, lahko sadje in zelenjavo tudi dokupuje. Foto: MMC RTV SLO
Inšpektorji poostrili nadzor na koprski tržnici

Inšpektorju urada za varno hrano so po razkritju naše televizije, da številni branjevci v Trstu kupljeno zelenjavo in sadje prodajajo kot domačo, opravili poostren nadzor na koprski tržnici. Pregledali so 12 prodajalcev in ugotovili največ kršitev pri označevanju izvora blaga, saj ni bilo jasno označeno, ali sta zelenjava in sadje pridelana doma ali kupljena. Prav tako so odkrili, da nekateri prodajalci sploh niso imeli označeno, s katere kmetije prihaja njihovo blago.

Poleg tega pri nekaterih branjevcih ni bilo niti vidnih oznak, kdo je prodajalec. Napake so morali prodajalci takoj odpraviti, jutri pa bodo inšpektorji pregled nadaljevali na kmetijah.

"Inšpektor lahko dejansko le na zapisnik zapiše in na pregledu na tržnici primerja z dejanskim stanjem potem na kmetiji," pojasnjuje Vida Čadonič Špelič, direktorica Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Podobno bodo počeli tudi v ponedeljek.

Napake se ponavljajo
Inšpektorji sicer ugotavljajo, da se napake iz leta v leto ponavljajo. "Treba je povedati, če so kmetje registrirani kot S. P., lahko dokupujejo blago, vendar morajo to potrošniku jasno povedati in to mora biti označeno. S tem, ko ne označijo svojega blaga, kršijo zakonodajo in zato že zdaj obstajajo kazni," pravi Čadonič Špeličeva.

Se bodo kazni povišale?
Prodajalcem, ki lažejo o izvoru sadja in zelenjave, grozi od dva tisoč do šest tisoč evrov kazni, če gre za pravne osebe. Samostojne podjetnike lahko doleti kazen od 500 do tri tisoč evrov, posameznike pa od 200 do 600 evrov. Če gre za prvo kršitev inšpektor branjevca ali kmeta kaznuje z najnižjo kaznijo, ki pa je celo polovična, če jo plača v osmih dneh.

"Kot predstojnica inšpekcijskega organa si želim, da bi bile kazni tako velike, da si z nikomer ne bi splačalo kršiti zakonodaje, ker to je bistvo tudi preventiva," dodaja naša sogovornica.

Kupujte pri tistem, ki mu zaupate
Predvidoma v petek bo v javno obravnavo šel novi zakon o kmetijstvu, ki naj bi omogočil učinkovitejši nadzor in boljšo sledljivost izvora sadja in zelenjave. Tako bodo kmetje, ki bodo svoj pridelek prodajali v večjih količinah, morali začeti voditi evidence pridelka in prodaje. Kljub zakonodaji pa se lahko kupci pri ugotavljanju izvora blaga zanašajo le na besedo prodajalca.

Čadonič Špeličeva zato svetuje, da prodajalca kupci povprašajo, ali je kmet ali tudi samostojni podjetnik ter zahtevajo zagotovila, da je oglaševan pridelek res domač. "Tudi s tem se vrši nek psihološki pritisk na ponudnika storitve." Sicer pa kupcem svetuje, naj sadje in zelenjavo kupujejo pri kmetih, ki jih poznajo.

Inšpektorji poostrili nadzor na koprski tržnici