Osebna dopolnilna dela, med njimi je, denimo, pomoč v gospodinjstvu, se po mnenju ministrstva za delo najpogosteje opravljajo na črno. Foto: BoBo
Osebna dopolnilna dela, med njimi je, denimo, pomoč v gospodinjstvu, se po mnenju ministrstva za delo najpogosteje opravljajo na črno. Foto: BoBo
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak upa, da se bo število priglašenih za opravljanje dopolnilnega osebnega dela prihodnje leto podvojilo na 18.000. Foto: BoBo

Osnovni cilj uvedbe sistema vrednotnic za osebno dopolnilno je, da se pri boju zoper delo na črno ne uporablja le kaznovalne politike, ki se je z novim zakonom zelo zaostrila, temveč tudi spodbude v obliki večje socialne varnosti, je poudarila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Osebna dopolnilna dela, med njimi je, denimo, pomoč v gospodinjstvu, se po mnenju ministrstva za delo najpogosteje opravljajo na črno. Nove globe, ki se gibljejo med 1000 in 7000 evri, pa naj bi izvajalce teh del spodbudili, da jih prijavijo.

Direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu Peter Pogačar je pojasnil, da se bo moral vsakdo, ki bo želel opravljati osebno dopolnilno delo, priglasiti na Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), in sicer preko njene spletne strani ali fizično na upravni enoti. S tem se bo registriral in umestil na javno dostopen seznam izvajalcev.

Naročnik storitve pa bo na drugi strani na spletu ali na upravni enoti zgolj pregledal seznam registriranih izvajalcev in izbral ustrezno osebo. Na koncu bo plačal vrednotnico v višini devetih evrov.

Vrednotnice le na upravnih enotah
S 1. januarjem bo sicer mogoče vrednotnico kupiti le na upravnih enotah, prek spletnega portala E-uprava pa bo ta možnost na voljo šele v prihodnjih mesecih, saj država prehaja na nov sistem E-uprave.

Pogačar je ob tem opozoril, da bo moral naročnik za vsakega izvajalca vrednotnico kupiti vsak mesec. Če bo imel več različnih izvajalcev, bo moral za vsakega izmed njih kupiti svojo vrednotnico. Izvajalec, ki bo delo opravljal pri več naročnikih, bo pridobil več vrednotnic, od vsakega naročnika vsak mesec svojo. Z vsako bo pridobil en dan pokojninske dobe.

V nekaterih primerih, kot je izdelovanje izdelkov domače in umetnostne obrti in njihova prodaja, pa si bo moral vrednotnico kupiti izvajalec sam. Za vse tiste, ki osebno dopolnilno delo že opravljajo po določbah prejšnjega zakona, bo veljalo polletno prehodno obdobje in torej lahko to delo do 30. junija opravljajo brez vrednotnice.

Dopolnjen seznam dopolnilnih del
Seznam osebnega dopolnilnega dela pa so dopolnili z inštrukcijami, lektoriranjem, prevajanjem, izvajanjem umetniških oz. drugih kulturnih vsebin ob zasebnih dogodkih, pomočjo pri oskrbi hišnih živali na domu lastnika živali in pomočjo pri kmetijskih delih.

Izvajalec bo lahko na letni ravni s tega naslova prejel največ 5948,64 evra, na polletni ravni pa 2974,32 evra. Nadzor nad osebnim dopolnilnim delom bo tudi v prihodnje izvajal Furs.