Njegov predlog za predsednika Banke Slovenije je doživel soglasno podporo. Kako bo pri vodji Računskega sodišča? Foto: BoBo
Njegov predlog za predsednika Banke Slovenije je doživel soglasno podporo. Kako bo pri vodji Računskega sodišča? Foto: BoBo
Tomaž Vesel
Tomaž Vesel je vrhovni državni revizor, bil je tudi podpredsednik Računskega sodišča. Foto: MMC RTV SLO
Nataša Prah
Nataša Prah je direktorica urada za nadzor proračuna. Foto: BoBo
Pahor izbira Šoltesovega naslednika


Za to mesto se potegujeta Tomaž Vesel, vrhovni državni revizor na Računskem sodišču, in Nataša Prah, direktorica Urada za nadzor proračuna. Zdajšnjemu prvemu možu sodišča Igorju Šoltesu se bo mandat na tem mestu iztekel 31. maja. Sprva je tudi sam napovedal kandidaturo, a je od nje odstopil - po lastnih besedah - zaradi vprašanja, ali sta dva mandata preveč in ali je to primerno.
PS se bo odločil prihodnji teden
Kot je po današnjem posvetu pri Pahorju dejal vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer, bodo oba kandidata prihodnji torek ali sredo povabili na pogovor in se nato odločili, komu dajo podporo. "Oba imata strokovne reference za to mesto, ker pa ju manj poznamo, ju bomo povabili na razgovor in nato predsedniku sporočili svojo odločitev," je dejal.
SLS in DeSUS je Vesel (za zdaj) prepričal
Podobno sta orisala vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc in vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša. Z Veselom so v obeh že opravili razgovor in obe je prepričal. Vendar se bodo prihodnji teden sestali tudi s Prahovo, v DeSUS-u v torek, in se nato odločili, koga bodo podprli, sta povedala Prevc in Jurša.

NSi že podprl Vesela
Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin je povedal, da podpirajo Vesela. "Ugotovili smo, da je Vesel boljša izbira zaradi njegovih dosedanjih izkušenj in njegovega programa, ki se v treh točkah sklada z našim, in sicer pri osredotočenju na bistvene probleme, optimiziranju dela Računskega sodišča in prenovi zakona o Računskem sodišču," je naštel Tonin.

Vesel s podporo tudi v DL-ju
Po besedah vodje poslanske skupine Riharda Branislja ima Vesel boljše reference in ga v DL-ju podpirajo. "Menimo, da je v naboru kandidatov najboljša izbira v tem trenutku," je pojasnil. Dodal je, da podpira spremembe zakona o Računskem sodišču, ki bi šle v smeri, da bi bil mandat predsednika sodišča omejen na en mandat, ki traja devet let, kar podpirajo tudi v DL-ju.

Veselu so dobre možnosti napovedali, kot omenjeno, še v SLS-u in DeSUS-u. "Vesel zelo dobro pozna delo Računskega sodišča in težave. Predstavil nam je predloge za spremembe in izboljšave, predvsem v smeri večje učinkovitosti," je povzel Prevc. Tudi Jurša je sporočil podobno: "Z njegovo predstavitvijo smo bili zelo zadovoljni. Ima tudi dobre reference, ki jih sicer imata oba kandidata."

Predstavnika madžarske in italijanske narodne skupnosti Laszlo Göncz in Roberto Battelli sta dejala, da sta doslej slišala le Veselovo predstavitev, ki bi jo lahko podprla. Vendar bosta prisluhnila tudi Prahovi. "Kolikor smo razumeli, bo vmes še ena faza posvetovanj. Mi bi lahko podprli Vesela glede na njegov program in želje, rade volje bodo prisluhnili tudi drugi kandidatki," je povedal Battelli.

Tokratni Pahorjevi sogovorniki so opozorili, da je bila izbira za takšno pomembno mesto relativno omejena. Vsi bi si želeli več kandidatov in čim širšo izbiro, vendar je stanje takšno, kot je, so ugotovili.

Na mize prihaja fiskalno pravilo
V pogovorih so se dotaknili tudi vprašanja vnosa fiskalnega pravila v ustavo, o čemer bo DZ odločal prihodnji četrtek.

"Pred nami pa so tudi druge pomembne odločitve," je danes poudaril Möderndorfer. Do četrtkove izredne seje DZ-ja bodo po njegovih besedah potekali intenzivni pogovori o tem in tudi glede tega vprašanja bodo svojo odločitev šele oblikovali in jo sporočili. "Verjamem, da bomo glede vseh teh pomembnih odločitev, ki bodo pripeljali do koraka naprej, ravnali preudarno," je izpostavil.

Jurša je spomnil, da so v preteklosti soglašali z vnosom fiskalnega pravila v ustavo in da tudi tokrat nimajo večjih težav. "To smo tudi pripravljeni podpreti," je povedal in poudaril, da so nekatera vprašanja še odprta, o katerih se morajo pogovoriti in sprejeti sklepe.

Podobno je dejal Braniselj. "Naše stališče je nespremenjeno. Mi smo že od vsega začetka zagovorniki fiskalne pravila in menimo, da je to potrebno zapisati v ustavo. Ta predlog bomo to podprli," je zagotovil.

Predlog mora biti podan do 12. aprila
Pahor bo pogovore o kandidatu za predsednika Računskega sodišča nadaljeval v petek z Matjažem Hanom iz SD-ja in Jožetom Tankom iz SDS-a. Izbranega kandidata bo DZ predlagal najpozneje do 12. aprila. DZ bo o tem glasoval najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, kandidata pa mora podpreti večina poslancev, torej 46.

Pahor izbira Šoltesovega naslednika