Izbor Slovenija
V Rožni dolini, kjer so bile v preteklosti večinoma enonadstropne hiše in meščanske vile, so zrasli številni vila bloki, načrtovane pa so tudi nekatere obsežne pretežno stanovanjske novogradnje. Foto: BoBo
Civilna iniciativa Rožna dolina je dosegla, da so za območje Rožne doline spremenili prostorski načrt. Vendar naj bi za nekatere novogradnje veljal še vedno stari načrt, po katerem je dopuščena gradnja večnadstropnih stavb. Foto: MMC RTV SLO
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) v Rožni dolini za 7 milijonov evrov 16.669 kvadratnih metrov velik zemljiški kompleks, kjer je mogoča gradnja trinadstropnih stavb. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Študija: Novogradnje v Rožni dolini bi lahko imele velike vplive na okolico

V ljubljanski soseski Rožna dolina je napovedanih nekaj velikih gradbenih projektov
23. marec 2018 ob 14:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Grozi nam gradnja ogromnih betonskih kolosov, ki bodo ogrozili Rožno dolino in spremenili naravo. Upamo, da nas bo mesto zaščitilo," opozarjajo v civilni iniciativi Rožna dolina.

Rožna dolina velja za eno najbolj priljubljenih sosesk slovenske prestolnice za nepremičninske investitorje in v zadnjih letih so po Rožni dolini zrasli številni novi t. i. vila bloki, ki so precej spremenili podobo okolice, kjer so v preteklosti prevladovale nizke enostanovanjske hiše.

Številne večnadstropne novogradnje pa povzročajo precej nejevolje med tamkajšnjimi prebivalci. Še posebej, ker je napovedanih kar nekaj novih velikih stanovanjskih gradenj, ki naj bi število prebivalcev v soseski pod Rožnikom povečale za več kot 1.000.

Ljubljanska četrtna skupnost (ČS) Rožnik in civilna iniciativa Rožna dolina sta zaradi napovedanih novogradenj in težav, ki so jih nekateri gradbeni posegi že povzročili na sosednjih stavbah, dali pobudo za izvedbo študije o hidrogeoloških razmerah na območju Rožne doline ter ocene vplivov tamkajšnjih gradbenih jam in gradenj.

Predsednica komisije za urbanizem in promet v ČS Rožnik Živa Vidmar je povedala, da so se velike spremembe začele dogajati na začetku tega desetletja. "Marsikdo misli, da je to elitna četrt, toda zgodovinska dejstva kažejo, da je elitna le zaradi vrtov," je dejala in opisala, da je po velikem ljubljanskem potresu delavsko prebivalstvo dobilo parcele na močvirski zemlji in da so tam gradili večinoma enonadstropne hiše, pozneje pa so na severnem delu Rožne doline zrasle tudi meščanske vile.

Toda dediščina močvirja je ostala in marsikje se po njenih besedah na podzemno vodo naleti že pri dveh metrih globine. Zato naj bi v nekaterih novogradnjah, ki so jih obsežno podkletili, voda zalila kleti. Zaradi nekaterih novogradenj pa imajo težave s podzemno vodo tudi njihovi sosedje, saj naj bi jo morali črpati ob večjih padavinah.

Odtekanje vode in posedanje tal
Trditve Vidmarjeve o podzemni vodi že nekaj metrov pod površjem je potrdila tudi študija Geološkega zavoda Slovenije. Joerg Prestor, ki je pripravil študijo, je povedal, da se podzemna voda lahko pojavi že pri dveh metrih. Pri izkopih globljih, nekajmetrskih gradbenih jam pa ni težava samo izčrpavanje vode. Lahko prihaja tudi do odtekanja vode v druge podzemne tokove, ki se pojavljajo v večjih globinah. Ker se zniža raven vode, pride do posedanja tal. Globlje kot so gradbene jame, večji vpliv je na okolico. Gradbene jame, globoke okoli 9 metrov, bi lahko imele vpliv do oddaljenosti 70 metrov. Vpliv na zmanjšanje ravni podzemnih voda ima tudi povečevanje grajenih in utrjenih površin. Posedanje tal za meter, kot je opozoril Prestor, pa za zgradbo pomeni enako, kot če bi jo obremenili še z enim nadstropjem.

Odvajanje odpadne vode v globlje podzemne vode bi tudi lahko potencialno ogrozilo ljubljanske vire pitne vode. Prestor, ki je z MOL-om sodeloval pri gradnji podzemne garaže pod Kongresnim trgom, je glede novogradenj povedal, da bi morale čim manj posegati v globino, največ do dveh metrov. Gradbene jame pa bi morali zatesniti, da se odpadna voda ne bi precejala v nižje plasti. Pred gradnjo pa bi morali tudi preveriti konstrukcijo sosednjih objektov in kakšne so že morebitne obstoječe poškodbe.

Novi stanovanjski bloki po starem prostorskem načrtu
Vodja oddelka za urejanje prostora na ljubljanski občini (MOL) Miran Gajšek je ob tem poudaril, da gradbena dovoljenja izdaja upravna enota, in ne MOL. Sicer pa je bil tudi za Rožno dolino sprejet nov prostorski načrt, ki sicer še ni v veljavi, saj tudi na MOL-u menijo, da so določene novogradnje v Rožni dolini previsoke.

Toda za tri največje gradbene projekte pod Rožnikom velja stari prostorski načrt. Tako naj bi sredi Rožne doline zgradili varovana stanovanja v zgradbah do višine 17 metrov, na področju Habjanovega bajerja pa vila bloke do 14 metrov.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) pa "v enem najlepših delov Ljubljane," kot navajajo na svoji spletni strani, prodaja za 7 milijonov evrov 16.669 kvadratnih metrov velik zemljiški kompleks. Kot oglašujejo, je na zemljiščih mogoča gradnja 2- in 3-nadstropnih pretežno stanovanjskih stavb.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
lordslayer
# 23.03.2018 ob 15:21
nove bajte lahko gradijo kakršne želijo, starih pa ne smeš prenavljati, razen če zgledajo kot so nekoč ... kje je tu logika? Zakaj ni pravila, da so novogradnje v skladu s celotno okolico?
Skippy
# 23.03.2018 ob 16:26
Rožna dolina gor ali dol, v Sloveniji ni ravno nekega reda glede gradenj. Vse je pomešano.
bud00
# 23.03.2018 ob 15:27
A to so Udruga Fondovci 2?
soc
# 23.03.2018 ob 20:28
Živa Vidmar? Na RTV-ju gotovo še hranite oddajo o ljubljanskih vilah s preloma tisočletja. Velja jo spet predvajati. Tovarišica ponosno razlaga, kako je njen očka (revolucionar in akademik Josip) skupaj z družino občudoval vilo najbogatejšega Ljubljančana, trgovca s slavno cigansko ljubico, medtem ko so oni kot intelektualna družina živeli 300 metrov dlje od centra v danes tako znani, a bistveno manjši Vidmarjevi vili. In kako je po vojni nekega dne očka prišel židane volje domov in povedal, da se zdaj pa selijo v tisto vilo njihovih sanj... Lastnika so namreč za potrebe partijske elite razlastili in zaprli. Ukradeno vilo so si nato Vidmarji po očetovi smrti razdelili.

In zdaj ta ista ptica roparica zagovarja pravice Rožnodolcev do elitne soseske, kjer za parvenije ni prostora...
veza
# 23.03.2018 ob 19:13
V vili, kjer so ustanovili OF oziroma PIF, je danes Nemški konzulat, zanimivo, ne?
zapravico
# 23.03.2018 ob 17:30
Stari prdci imajo radi mir in 3k penzije
meblo
# 23.03.2018 ob 15:42
jih popolnoma podpiram. že tako in tako je slovenija popolnoma zasičena z neokusnimi novogradnjami. pred kratkim je nek idiot sredi naše vasi (katere jedro je sicer spomeniško zaščiteno) postavil dvonadstropno hišo, popolnoma odeto v fluorescentno zeleno barvo. se mi kar v želodcu obrne vsakič ko grem mimo.
Optimist99
# 23.03.2018 ob 18:02
Dajmo bit realni, kdo so lastniki vil v Rozni dolini? Novi bogatasi sumljivega porekla, dedici NOB borcev...
slorest
# 23.03.2018 ob 16:03
Samo ljubljanskega šerifa je potrebno poznati, pa se bo dalo narediti vse. Podobno so naredili tudi v Murglah, kjer so vse hiše prtlične, zraven pa je v skorajšnji izgradnji ogromna stavba varovanih stanovanj v treh nadstropjih?
Alchemist
# 23.03.2018 ob 15:39
Rožna dolina, nekoč ena najlepših sosesk Ljubljane, je samo še senca nekdanje preteklosti. Tam not se danes lahko gradi že skoraj karkoli, ta zadnja pobuda pa je seveda kaplja čez rob.

Civilni iniciativi želim vso srečo pri svojih prizadevanjih.
Highland
# 23.03.2018 ob 17:52
Roznodolce skrbi padec vrednosti lastnih nepremicnin...
Rozmarin
# 23.03.2018 ob 17:32
Manj se gradi, bolj raste cena že zgrajenim hišam, vemo kam pes taco tiči.
kamnosek
# 23.03.2018 ob 17:45
Konec elitizma, prihaja raja.
g1n3k
# 23.03.2018 ob 17:30
Malo me čudi zakaj jih tako skrbi početje ostalih, če so sami tam lahko i tudi že stojijo betonski kolosi precej časa (študensko naselje). Da bo razširjeni center ostal nepozidan oz. bo pozidan zgolj individualnimi hišami, t.i. vilami, je bolj trhlo pričakovanje tam živečih. Privat investitorji nimajo denarja za parcele v Rožni, gradbinci pa itak vedno pozidajo do največjega ekonomskega učinka.
samburin
# 23.03.2018 ob 16:48
@ bud00
Celoten Amsterdam je zgrajen na kolih, v mestu je veliko kanalov.
Pametovanje tu ni potrebno.
RenatoP
# 23.03.2018 ob 16:18
Bla bla ekoloska katastrofa sredi centra ljubljane nabijanje nabijanje dejmo zeleni gremo vsi nazaj v jame...p.s. kaj pa studentski bloki cudno da se roznik stoji sem mislil da se bo sesedel zaradi blokov
K_ris
# 23.03.2018 ob 19:41
Vila blok ni vila. In tu imajo prebivalci Rožne doline prav. Kar že zdaj raste na tem koncu, niti slučajno ne paše tja.
bud00
# 23.03.2018 ob 16:30
Še čudno, da se Amsterdam ni potopil in pol Nizozemske.
pirat1
# 23.03.2018 ob 16:01
A Zoki spet služi z "donacijami"?
galoper
# 23.03.2018 ob 20:18
Nove gradnje - zasebne hiše v LJ imajo ravne, južnostilske strehe med dvokapnimi strehami v predalpskem stilu. So urbanisti šolani na jugu?
bud00
# 23.03.2018 ob 16:51
Ne, ni, zato ker Ljubljana ni ob morju. Tudi otok, Koper, so zasuli pa še vse tam stoji. Ne vem, da je taka drama več stanovanj v glavnem mestu.
RoSeR
# 23.03.2018 ob 16:14
Zakaj bi morali biti betonski objekti? Zakaj ne moderna, sodobna lesena gradnja?
Bivši uporabnik
# 23.03.2018 ob 16:07
Gradbene jame, globoke 9 metrov? Požrešnost in pogoltnost ne pozna meja!
gregaa
# 23.03.2018 ob 19:35
trenutno ima rožna še neko prijetno obliko, novovogradnje valia blokov so pa resnično neukusne in kazijo celotno sliko.
negasega
# 23.03.2018 ob 16:19
Za Boga milega, kaj je ta Rožna dolina samo njihova. Kaj si ta "Ljubljanska smetana" sploh misli, da so drugi ljudje le smeti in nebodijihtreba.
Mimobeznik
# 23.03.2018 ob 15:41
bud00

Bi rekel, da je to nasprotje od Fondoncev, tam je zaradi vrtičkov odpovedal razum, tukaj pa bodo preprečili, da se med hišami ne bo zidalo blokov. Kao vil.
galoper
# 23.03.2018 ob 20:08
Ohranitev zelenja bi morala biti osnovna ideja urbanistov in župana v Ljubljani. Tudi zidava naselja v Podutiku in bližini bo povzročil onesnaženje zraka, okolja in zgostitev prometa na prometnih površinah.
eMZe
# 24.03.2018 ob 07:05
Pa se je kdo od vas sprehodil po Rožni dolini?
Nekateri deli so prave Potemkinove vasi, nekaj pa je izrazito hohštaplerskih izpadov.
Tako kot drugod.
smartass2011
# 24.03.2018 ob 06:54
Mafija na upravni enoti dovoli vse, če je le kuverta dovolj debela.
Bivši uporabnik
# 23.03.2018 ob 17:55
srednje-visoka gostota je na žalost prebivalcev Rožne doline veliko bolj prijazna za naravo, kakor enodružinske hiše.

Go figure
heroj
# 24.03.2018 ob 15:18
Kot prvo to ni elita. Dejstvo je, da je blo te mocvirje, ki se ga je izsusilo. Ze tkk so povecal prometne tokove, da vednk vec avtomobilov gre cez rozno. Potem vednk vecje pomanjkanje parkingov. Dovoljujeko vila bloke, kjer je sam beton, premalo parkirisc. Po drugi strani pa normalne stanovalce zafrkavajo.

Se nekaj. Vcasih je bila omejitev 13m oz. v praksi dva nadstropja, mogoce tri, kjer so tvegal in imeli delno podkleteno. Pravila soseske obstajajo od nastanka soseske, to pa je cca 115 let, ko so delavci kupili tipske prcele. Med drugim so darovali parcelo ter tudi financirali plocnike. Se nekaj, pred 10-15 leti so v soseski izstopali Študensko naselje, kirurski sanatorij ter stavba iskre (zdej Zavod za zaposlovanje)

Potem pa pride jankovic, spremenijo pravila in unicijo lepo sosesko. Tako kot so jo npr tudi v siski itd.
Miki Mause
# 24.03.2018 ob 13:23
V Sloveniji se nove objekte gradi popolnoma, kar nekaj nerazumljivo in brez smisla. Marsikatera soseska v Sloveniji ali pa mesto in vas je popolnoma izgubilo svoj pomen. Kar nekaj nametano in brez smisla. Pa raznorazne živo rdeče, zelene, modre...fasade hiš, blokov? skratka za kozlat.

Po drugi s trani pa pogledaš naprimer v Avstriji, Švici...mesta, vasi, naselja...novogradnje narejene v stilu, kot so že obstoječi objekti. Na kratko povedano med novimi in starimi objekti ni neke pretresljive zunanje izstopanosti, ker so zgrajene v skoraj istem zunanjem stilu. Ne boš videl med zidano-lesenimi hišami, neko moderno kockasto hišo v živo zeleni in sivi fasadi.
Sorrento
# 23.03.2018 ob 20:41
Ne more nekaj zgolj nase orientiranih egoističnih upokojencev zavirati urbanističnega razvoja Ljubljane!

Normalno in zaželjeno je, da se v mestu gradi čimveč kvalitetnih stanovanj in to na lokacijah, ki niso predaleč iz centra. Vila bloki so en zdrav kompromis, niso neki veliki bloki, hkrati pa je enostavno škoda zemlje, da bi na njih gradili samo nizke enodružinske hiše.

Tu je tudi ekološki vidik - v takšni oddaljenosti se da v center peljati s kolesom. Če bi stanovanja gradili izven mesta, pa je za stanovalce nujen prevoz z avtom.
Optimist99
# 23.03.2018 ob 19:57
@K_ris

cilj jegraditi stanovanja blizu centra, znotraj obvoznice.. Kjer je urejen javni promet(14, sprehod do Trzaske), kjer je blizu narava Roznik.
-------
Kdor je igral Skyline Cities ve, da prej ko slej je potrebno malo stanovanjsko sosesko v centru spremenit v gostejso poselitev...

Menda gremo v smeri manj ogljicne druzbe.. Zakaj bi se vozil na delovno mesto na ministrstvo c ventru s Crnuc ali Vrhnike.. NOX, Co2... ce lahko to opravis s kratko voznjo na kolesu ali lpp... V teku 10-15 let pa bo Jankovic izboljsal tudi LPP... Tudi tam so provizijo, vsaj pri nabavah avtobusov.
Bivši uporabnik
# 25.03.2018 ob 23:13
In še nekaj. Rožna Dolina ni samo od tamkajšnjih prebivalcev, ampak se tja občasno radi hodimo sprehajat tudi ostali Ljubljančani. Če pozidaš Rožno Dolino z bloki, skaziš njen lep izgled in s tem uničiš sprehod in oddih tudi okoliškim prebivalcem. Zato bom še enkrat vprašal, kdaj se bo zidalo v Tivoliju in na Rožniku?
anrom
# 24.03.2018 ob 14:34
Prozoren izgovor za omejevanje števila priseljencev v Rožni dolini.Elita ima rada mir .Zakaj Jankovič ne postavi socialne bloke tukaj kot jih je v Polju.
forhand
# 24.03.2018 ob 13:48
Škoda mislil sem da bo gradila Electa, če bi ati dal kaj denarja.
mmeeddoo
# 24.03.2018 ob 10:27
Slovenija - dežela vseh priložnosti ... za dober dnar se da vse zment.
Bivši uporabnik
# 25.03.2018 ob 23:06

zakocena_je
# 25.03.2018 ob 06:34
Prijavi neprimerno vsebino
A zdej bodo pa ene penzionistke skupaj z geologom, ki ne ve kaj je posedanje, prodajale meglo?
To, kar so navedli kot argumente so 80% laži. Njim ni do zaščite voda, ker ni kaj ščititi, ampak je cilj drugim preprečiti bivanje v Rožni dolini.
Kazat neke precejne linije in kaj bi bilo, če bi bilo. Naravni zakoni veljajo povsod po svetu ne samo v Rožni in če bi bilo vse nemogoče, tudi ga. Vidmar ne bi živela v Rožni.


Meni paše bivati pod tvojim oknom. Če sem dovolj dober prijatelj Jankoviča, si bom pod tvojim oknom naredil sekret, ok? Ste morda prespali osnove fizike v osnovni šoli, da dva predmeta oziroma materiji ne moreta biti na istem mestu hkrati ob istem času? Če so parcele razdeljene in načrtovane za gradnjo običajne dvonadstropne hiše, so pač tako razdeljene in tako je po celotni soseski. Gradnja blokov na takih parcelah pomeni, da bodo zasedli več prostora, kot je bilo predvideno in omejevali svetlobo sosednjim hišam (in vrtovom - zaradi česar se naselje sploh imenuje Rožna Dolina), ter kazili okolico. To je samo izsiljevanje in preizkušanje s strani zaslužkarjev, kako daleč bo še šlo, kako globoko bodo lahko kopali brez posledic, kako visoko in na široko bodo gradili. Pri nas res ni več reda. Kar na enkrat se nekomu nekaj sprdne v glavi bo lahko delal v nasprotju z vso okolico. Še malo, pa bomo začeli zidati hiše v Tivoliju in na Ljubljanskem gradu, pa na Rožniku tudi, samo taprave ljudi bomo morali poznati.
Antipater
# 24.03.2018 ob 19:43
Ljubljansko malomeščanstvo si zamišlja, da je soseska samo njihova. Interes kapitala je tokrat močnejši od psevdo-študij in ekspertiz. Gre za elitno lokacijo.
In kako lahko protestirajo stanovalci blokovskih naselij, ki kljub gostoti dobijo še geriatrični oddelek imenovan Dom starejših?
Bobrock
# 24.03.2018 ob 15:35
zapravico
Podret vse komunajzarske vile in zgradit stanovanja za mlade družine

nevem kje imaš ti v Rožni dolini komunajzarske vile vprašanje je če sploh veš kje je Rožna dolina
Optimist99
# 26.03.2018 ob 20:48
Manhattan je bil nekoc lovski otok indijancev, danes je velik metropolis stolpnic.

Rozna, zasnovana kot soseska druzinskih his z vrtovci, z vilami itd mi je zelo vsec. Tudi sam bi tam zivel. Vendar vem, dana posten nacin bos tezko zasluzil 500k+ za eno hisko.

Vendar dajem vecji pomen, da se zgradi vecje stevilo stanovanj, ohrani se Tivoli, Roznik.. Kjer je ze poselitev, se le to izkoristi do konca. Eno je stvar simpatij, drugo je racionalna izraba prostora. 14m visoke gradnja (5 nadstropij) je v tem okolisu tudi meni neprimerna.
SF0100
# 26.03.2018 ob 09:51
TAKOJ kupim 80 kvadratov z 2 podzemnima garažama v Rožni dolini v Vila Bloku. Stegnem se do 260 jurjev. Ponudbe na PVT
heroj
# 24.03.2018 ob 15:27
Se nekaj ... podtalnica je od metra do dveh, odvisno kje v rozni. A veste zakaj so luknje (podhodi) pod zeleznico? Zato da lahko voda odtece ob stoletnih poplavah. Ko je bila poplava 1926, se je voda cez zeleznick zlivala. Pri osnovni soli vic je bila do visine elektricne omarce.

Poglejte si urbanisticni nacrt ljubljane iz 1980. Velik stvari so pozidali kjer ne bi smeli. Tudi tle zelijo pozidati parcele, ki so planirane za druge dejavnosti. Poleg tega bi morali studentski domovi naredit garazo. Ne pa da je tolk plocevine po naselju...
sloko
# 23.03.2018 ob 23:54
Upamo, da nas bo mesto zaščitilo

Mesto = Zoran Janković. In on se hrani s takimi rušilnimi projekti. Bo treba poiskat pomoč kje drugje!
Rasta75
# 23.03.2018 ob 15:38
Rožnodolci ne dajte se!
Samybox5
# 29.03.2018 ob 08:02
V ljubljani si manejo roke kriminalci a la herr Jankovič in njegova v galopu nastrojena konjenica gradbenih baronov, vsi umazani od prejšnjih grehov, ampak NIKOLI krivih. Zanima me ali so pri nas Gradbinci in arhitekti za katere vem da obstajajo popolnoma pokleknili pred Jankovičevo nadvlado in njegovo ignoranco do stroke. Seveda so apetiti nekaterih gradbenih baronov skoraj že na meji ljudožerstva, ker ni realizacije njihovih bajnih načrtov vil in elitnih sosesk, ki so narejene za nas ovce, slabo in nekvalitetno. Kot velika senzacija pred leti in Jankovičeva desna roka GRADIS G z svojim lopovskim direktorjem Ugrinom (po izgledu kot pujsek) naredila elitna stanovanja in socialna stanovanja, ki danes skoraj razpadajo (soseska Mesarska, Glonarjeva in še bi). Zakaj pa Fužine ne razpadajo? Zato ker se je takrat gledalo na prihodnost naših rodov. Slovenija je imela najboljše arhitekte in gradbene inženirje. Moje mnenje okrog Rožne doline je da imajo staroselci in stanovalci prav NE DOVOLITE JANKOVIČEVIM LAKAJEM DA VAM UNIČUJEJO ŽIVLJENSKI PROSTOR. Zakaj? Ničesar ne naredijo dobro samo poberejo denar, uničijo izgled Ljubljane in ugasnejo podjetje, da jim ni potrebno ničesar vračat. Čez par let pa gledamo oddaje na RTV Slo o tem kdo s kom in kako. Povejte ali grdo govorimo o Plečniku neeeeeeeeeeee ne govorimo zakaj? zato ker se je premišljeno gledalo na novogradnje, ki se jih je vgradilo v okolico. Moramo gledat dolgoročno na našo lepo Ljubljano, ki je glavno mesto naše lepe Slovenije. Mi smo ljudje ki želimo živet v Ljubljani mirno in z lepim pogledom na naše mesto.
Matej037
# 25.03.2018 ob 15:42
@Optimist99
Res se širijo, ampak ali je to prav iz zaželeno? Naj spodbujamo tisto, kar se pač spontano dogaja ali tisto, kar se nam zdi boljše?
In če k drugemu scenariju pripomore šerif s kuverto, naj to torej sprejmemo in spodbujamo?
Optimist99
# 25.03.2018 ob 10:06
@Matej037
vecja mesta se sirijo, podezelje z nekaj izjemami se prazni. To je trend v sloveniji kakor po celem svetu.

Kaj je bolj verjetno, da se v Sloveniji uvede policentricni razvoj ali da se poskrbi za nova stanovanja znotraj obvoznice? Potrebno je oboje, le da za drugo lahko poskrbi serif s kuverto.
ps11
# 24.03.2018 ob 08:45
Rozna dolina ni nobena elita, ze zdaaaaavnaj ne vec. Bila je pred sto leti. Zdaj ni vec E od elite. Poglejte si prava elitna naselja v tujini. Rozna dolina je se en slovenski prenatrpan miks vsega kar veter prinese, z obupno cesto vmes. Priblizek elitnemu naselju bi eventuelno bil nasroti golf igrisca Smlednik. In elitna naselja so vedno odmaknjena od mesta. Rozno naj pozidajo s cimerkoli, bolani domorodci imajo ze zdaj kurnike na zanemarjenih dvoriscih, hise nikakve, razgleda nobenega. Da bi bilo to izven lj bi bil navaden ciganski raj. Vmes se najde par lepih his, nevednezev, ki so se zaunvestirali na napacno lokacijo.
Kazalo