Temeljni kamen za ljubljanski islamski center so položili septembra 2013. Foto: BoBo
Temeljni kamen za ljubljanski islamski center so položili septembra 2013. Foto: BoBo
Bevk Perović arhitekti, džamija
V islamski skupnosti si želijo, da bi glavna dela gradnje islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani stekla februarja ali marca letos in bi bila končana v dveh ali treh letih. Foto: Bevk Perović arhitekti/MAO

Po besedah tajnika islamske skupnosti Nevzeta Porića so v prvi fazi gradnje islamskega centra izkopali gradbeno jamo, prestavili kanal za meteorne vode in zgradili dva oporna zidova. V naslednji fazi pa bodo skušali narediti vse, kar bo stalo v zemlji, nato pa se bodo osredotočili na gradnjo same džamije.

Porić pravi, da si želijo, da bi glavna dela stekla februarja ali marca letos in bi bila končana v dveh ali treh letih. Pri tem je sama dinamika gradnje v veliki meri odvisna predvsem od sredstev, ki naj bi jih deloma dobili iz Katarja, vendar ne bodo zadostovala za celotno gradnjo, zato finančno konstrukcijo še sestavljajo.

Po Porićevih besedah bo notranjost džamije, ki bo osrednji del centra, v modernem slogu, ki bo imel tradicionalno noto. Osnova bo kocka, visoka 24 metrov, znotraj katere bo kupola, ki bo stala nad molilnim prostorom in bo iz modrega tekstila. Objekt bo imel le en minaret, ki bo visok 40 metrov, kar je tudi višina, ki jo dopušča prostorski načrt občine.

Poleg prostora za molitev bo imel center še umivalnico za obredno umivanje, po en izobraževalni, administrativni in stanovanjski objekt, v kleti pa so predvideni parkirišča, restavracija in telovadnica.