Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 3 glasov Ocenite to novico!
DVK
DVK je sprejel poročilo o izidu volitev, ki je tako postal uraden. Foto: BoBo
Janko Veber
Izide volitev nameravajo izpodbijati predstavniki nekaterih neparlamentarnih strank. Če bo mandatno-volilna komisija njihovo pritožbo zavrnila in bo DZ potrdil poslanske mandate, bodo potrditev mandatov izpodbijali na ustavnem sodišču, je napovedal predsednik stranke Sloga Janko Veber. Foto: BoBo

Dodaj v

Izidi volitev postali uradni, nekatere neparlamentarne stranke jih bodo izpodbijale

Borut Pahor bo podpisal sklic ustanovne seje novega DZ-ja
14. junij 2018 ob 16:00
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Državna volilna komisija (DVK) je sprejela poročilo o izidu predčasnih državnozborskih volitev in ugotovila, kateri poslanci so bili izvoljeni. Izid glasovanja je tako postal uraden, a ga bodo nekateri predstavniki neparlamentarnih strank izpodbijali.

Poročilo bodo člani DVK-ja v petek predali predsedniku republike Borutu Pahorju, ki bo nato podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje novega državnega zbora. Poročilo bo objavljeno tudi v petkovem uradnem listu.

Izide volitev pa nameravajo izpodbijati predstavniki nekaterih neparlamentarnih strank, povezanih v Odbor za demokracijo enakih možnosti. Menijo namreč, da so bile nedavne volitve nepoštene in nezakonite, saj so bile neparlamentarne stranke diskriminirane.

Predstavniki strank so se udeležili današnje seje DVK-ja, kjer pa niso prišli do besede. So pa po seji napovedali, da nameravajo izide volitev izpodbijati na vrhovnem sodišču, pritožili pa se bodo tudi na državni zbor. Zakon o volitvah v DZ namreč določa, da ima vsak kandidat in predstavnik liste pravico do pritožbe na državni zbor. In sicer se pritožba vloži najpozneje do prve seje mandatno-volilne komisije, na kateri ta odloča o potrjevanju poslanskih mandatov.

Pritožba neparlamentarnih strank
Če bo mandatno-volilna komisija njihovo pritožbo zavrnila in bo DZ potrdil poslanske mandate, pa bodo potrditev mandatov izpodbijali na ustavnem sodišču, je napovedal predsednik stranke Sloga Janko Veber. Poleg tega je prepričan, da tudi če bo Pahor sklical ustanovno sejo DZ-ja, te ne morejo izpeljati do odločitve vrhovnega sodišča.

Sedaj že uradni izidi volitev, ki so potekale 3. junija, sicer kažejo, da se je v DZ uvrstilo devet strank, relativna zmagovalka pa je stranka SDS. Na volišča je prišlo 52,64 odstotka volilnih upravičencev, ki so oddali 901.454 glasovnic.

Izidi predčasnih volitev 2018
Za SDS je glasovalo 24,92 odstotka volivcev in jo bo v DZ zastopalo 25 poslancev. LMŠ, ki jo je izbralo 12,60 odstotka tistih, ki so glasovali, bo zastopalo 13 poslancev, SD in SMC sta v DZ-ju dobili po deset sedežev; za SD je glasovalo 9,93, za SMC pa 9,75 odstotka udeležencev volitev.

Sledita Levica z devetimi poslanci oz. 9,33 odstotka glasovi ter NSi s sedmimi poslanci oz. 7,16 odstotka glasovi. Po pet sedežev bosta v novem sklicu DZ-ja zasedli Stranka Alenke Bratušek in DeSUS; prvo je podprlo 5,11 odstotka, drugo pa 4,93 odstotka. V DZ se je znova uvrstila SNS, ki je prepričal 4,17 odstotka volivcev in bo imel štiri poslance.

Preostalih 16 strank, ki so nastopile na volitvah, se v DZ ni uvrstilo. Bodo pa štiri stranke, ki so na volitvah prepričale več kot odstotek volivcev, upravičene do sofinanciranja iz državnega proračuna: SLS, Piratska stranka Slovenije, Dobra država ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
slovenc1
# 14.06.2018 ob 16:20
Veber se kar nemore sprijazniti s tem,da je popolnoma pogorel. Ko je bil poslanec SD se mu seveda z zakoni nikoli ni zdelo nič narobe.
intelekt
# 14.06.2018 ob 22:25
"V teh volitvah v DZ je skupina DeSUS in SMC glasovala s podpisom za kandidaturo liste kandidatov tako za svojo kandidaturo kot za kandidaturo tuje stranke brez da bi kdorkoli izstopil iz poslanske skupine".
Gašper Ferjan, lahko malo bolj razložiš tole, ker tako kot je napisano, je vse skupaj samo en skupek besed nametanih skupaj.
evaevi
# 14.06.2018 ob 19:33
ajmo hitro kaj pametnega delat, vili, veber in pd., vrt je za oplet
penzl
# 14.06.2018 ob 17:11
Naj gredo tile neparlamentarni gospodje lepo na politični odpad (ali pa na gnoj, v kolikor živijo na vasi) pa bomo vsi srečnejši.
felipesko
# 15.06.2018 ob 12:39
predsednik stranke Sloga Janko Veber.

Ta mojster se je tudi za vselej skregal z kruhom......
Bivši uporabnik
# 15.06.2018 ob 10:05
Vasi komentarji so negativni do clanov in simpatizerjev teh nekaterih neparlamentarnih strank. Me preseneca, da vas cenzura se ni brisala zaradi tega, ker bi se kateri clan ali simpatizer teh strank lahko pocutil uzaljenjega.
Šentvid
# 15.06.2018 ob 09:07
Podpiram pobudo , ker so volitve in volilni zakon plagiat nemškega volilnega sistema kateri ni kompatibilen z dejanskim stanjem v organiziranosti družbe , ustava je tudi plagiat nemške ustave , in zato dopušča možnost ustavne presoje ali pritožbe na vrhovnem sodišču .
Volilni zakon je pisan v tem času zoper ZKS /zveze komunistov Slovenije / da nimajo nobene možnosti da pridejo na oblast .
Sedaj kadar relativni zmagovalec volitev nima možnosti sestaviti večino je posledica takšne volilne zakonodaje , tudi kot možnost pritožb van parlamentarnih strak popolnoma upravičena .

Rešitev iz anarhičnega stanja je nova Ustava in nov volilni zakon , novo konstituusanje parlamenta , nove nolitve .

V v vse oostaloje intenzivna nega že mrtvega sistema !

Mijalko Rasnički preess
huntelaar
# 15.06.2018 ob 07:21
Ferjan....toliko neumnosti v enem komentarju že dolgo nisem slišal...dobro da Požar ni pršu v parlament, če so bli tut ostali na njegovi listi takšnega znanja

Dajanje podpore kandidatni listi nima popolnoma nobene veze s 152. členom KZ, ker tu ne gre za volitve ampak vlaganje kandidatnih list. Poslanci se lahko samostojno odločajo o podpori kandidatnim listam. Vsaka stranka pa potrebuje za vložitev kandidatur v vseh volilnih enotah 3 podpise poslancev. Posledično se niti Počkajeva niti Kovačičeva nista podpisali pod dve kandidatni listi, ampak samo pod eno, ker so imele ti dve stranki dovolj poslancev.

In reče se NA volitvah...pa LP
Gašper Ferjan
# 14.06.2018 ob 19:09
Več na: https://www.facebook.com/Ferjan.gasper
Gašper Ferjan
# 14.06.2018 ob 19:08
Različne liste in neparlamentarne stranke so protestirale že pred volitvami zaradi istih stari, zato ni res, da gre za to, da se ne bi sprijaznili z rezultati. Sam sem recimo 9.5.2018 opozoril na to, da Stranka Alenka Bratušek s podpisom tujega poslanca ne more izkazovati višje podpore od prenizke za nastop na volitvah. DVK tišči glavo v pesek. Odprta je Pandorina skrinica, ki se jo ne da več zapreti.

152. člen Kazenskega zakonika določa, da kdor pri volitvah ali glasovanju glasuje namesto drugega pod njegovim imenom ali več kot enkrat glasuje pri istem glasovanju, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. V teh volitvah v DZ je skupina DeSUS in SMC glasovala s podpisom za kandidaturo liste kandidatov tako za svojo kandidaturo kot za kandidaturo tuje stranke brez da bi kdorkoli izstopil iz poslanske skupine, kar ni le napoved eklatantne politične korupcije, ampak preprosto volilni kriminal par excellence. Omenjeni poslanki sta bodisi nastopali kot tuji poslanki bodisi sta dvakrat glasovali, kar vse te volitve označuje za tako sporne, da jih je potrebno nemudno razveljaviti. Alenka Bratušek namreč ni imela resnične podpore volilcev v obliki 800 podpisov, zato se je z utemeljenim sumom storitve zlorabe volilne pravice po 152/1 KZ-1 omogočilo, da se izvede prvovrstva fikcija podpore, ki pritiče zaprtemu, oligarhičnemu sistemu oseb iz ozadja, saj očitno ni bila to volja poslank, sicer bi izstopile iz svoje poslanske skupine ali pa bi se skupina združila z omenjenima strankama. Ker se nič od tega ni zgodilo, je prišlo do prvovrstne volilne prevare na najvišji ravni, za katero bodo izvedeli vsi zunanji opazovalci demokratičnosti teh volitev.

Preverite tudi naslednje vsebine Odbora za demokracijo in enake možnosti:
Poštenost in legalnost volitev 2018, AXJ Slovenia NEWS, 12.6.2018

Več na: https://www.facebook.com/Ferjan.gasper/<
/b>