Posmrtne ostanke so odkrili aprila letos med prenovo vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki. Foto: Goran Rovan
Posmrtne ostanke so odkrili aprila letos med prenovo vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki. Foto: Goran Rovan

Glavna izkopavanja posmrtnih ostankov žrtev iz grobišča, odkritega ob gradbišču na vojaškem letališču v Cerkljah ob Krki so končali v ponedeljek, a izkopa še ne morejo končati, ker "kosti nenehno gledajo ven", je dejal vodja arheoloških izkopavanj Luka Rozman.

Izkopavanja bodo tako po njegovih besedah nadaljevali še nekaj dni oziroma nekaj metrov, da bo "izkop sterilen". Arheologe zdaj čaka še manjši obseg del glede na to, da se jarki nadaljujejo zunaj gradbišča.

To so potrdili tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer so zapisali, da so se ob ogledu grobišča dogovorili, da se izkop izvede od pet do 10 metrov zunaj lokacije objektov na gradbišču oziroma do tam, kjer so najdeni posmrtni ostanki. "Izvedba sondiranja v obsegu vsaj 10 metrov od gradbišča je že dogovorjena in dela potekajo v tej smeri. Širše sondiranje pa pride v poštev na podlagi vmesnega poročila pooblaščene organizacije," so zapisali na ministrstvu.

Sklepajo, da gre za ustaše in hrvaške domobrance
Po 18 dneh izkopavanj in sodeč po podatkih ter predmetih, ki so jih našli ob posmrtnih ostankih, arheologi po Rozmanovih besedah sklepajo, da gre za pripadnike ustašev in hrvaških domobrancev, ki so se umikali proti Avstriji. "Naleteli smo tudi na nekatere identifikacijske številke, a dokončno bomo izvedeli, kdo so pobiti, po opravljeni analizi," pravi Rozman, ki tudi ne ve, koliko je trupel v še neraziskanih jarkih.

Z ministrstva pa so sporočili, da o pripadnosti žrtev "še ne morejo z gotovostjo sklepati, saj so bili poleg okostij najdeni tudi različni predmeti, na podlagi katerih je težko natančno ugotoviti pripadnost, narodnost (oprema je nemškega, holandskega, hrvaškega in drugega izvora)", so pojasnili.

Najprej nemško, nato partizansko letališče
Na kosti v gradbeni jami so sicer najprej opozorili na ministrstvu za obrambo, ki na vojaškem letališču Cerklje gradi Natovo skladišče. Delavci so namreč na devet okostij naleteli med prenovo letališča aprila letos in jih nato prepeljali na inštitut za sodno medicino, pozneje pa so na mestih gradbišča in v njegovi širši okolici našli še več posmrtnih ostankov.

Na območju najdbe je bilo sicer v času vojne nemško vojaško letališče, po vojni pa ga je prevzela partizanska vojska.