Eno izmed delovnih teles bi odločalo o karieri Marka Crnkoviča, so zapisali hekerji. Foto: MMC RTV SLO
Eno izmed delovnih teles bi odločalo o karieri Marka Crnkoviča, so zapisali hekerji. Foto: MMC RTV SLO
Neznanci so na spletni strani DZ-ja vpisali 'zanimiva' delovna telesa.
Sestala naj bi se tudi komisija za nadzor kriminalnih dejanj, so napovedali šaljivci. Foto: MMC RTV SLO

Avtorji napada so izkoristili ranljivost državnozborskega spletnega mesta in med drugim "sklicali" sejo odbora za imenovanje Chucka Norrisa za glavnega poglavarja slovenske vojske in sejo odbora za imenovanje Marka Crnkoviča za dosmrtnega urednika Dela in prilog.

Chuck Norris, Crnkovič in Karmen Stavec
Poleg tega so zapisali, da bi na sejah delovnih teles obravnavali pevske sposobnosti Karmen Stavec, na 24. redni seji pa naj bi se sestal tudi odbor za iskanje lukenj v spletni strani državnega zbora. Predlagali so tudi, da se skladba Ribič uvede kot del protokola ob sprejemu ameriškega veleposlanika, sestane naj se delovno telo za uvedbo prepovedi nastopa Miša Alkalaja v otroški oddaji Živ žav.

Prav tako so "šaljivci" napovedali sejo preiskovalne komisije za stalni nadzor poslancev v bifeju Maximarketa, 2. redno seja komisije za zaščito lika in dela Janeza Janše in sejo komisije za pripravo postopkov za spremembo uradnega imena Demokratične republike Slovenije v Banana Republjik Sloveny!

Šala uspešna zaradi površnih programerjev
Kot je za časopis Delo povedal komunikolog Domen Savič, ima spletni sistem državnega zbora "luknjo", ki omogoča, da je z vpisovanjem v naslovno vrstico mogoče ustvariti glavni naslov. Strani, ki krožijo, so po njegovem mnenju le "neškodljiva šala, ker so bili programerji v parlamentu nekoliko površni," je Savič še dejal za Delo.

Tudi vodja slovenskega centra za obravnavo omrežnih incidentov SI-CERT Gorazd Božič je dejal, da gre za napako v programiranju spletnega mesta in ne za vdor. Napaka omogoča začasno grafitiranje na spletni strani, ki pa ga vidi samo tisti, ki je vsebino vpisal v vrstico, drugi pa le, če jim je bila poslana povezava s "podtaknjenim" besedilom. Naključen obiskovalec te vsebine ni videl, je dejal Božič.

DZ: Šlo je za napako, ki je odpravljena
"Napako" so medtem že odpravili, iz državnega zbora pa so sporočili, da je napaka sicer dopuščala poseg v naslovne strani z vpisovanjem v naslovno vrstico, ni pa omogočala poseganja v vsebino spletnih strani državnega zbora in ni vplivala na delovanje strežniškega okolja.