Borut Pahor je DZ obvestil, da v prvem krogu za mandatarskega kandidata ne predlaga nikogar, saj nihče nima zadostne podpore. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor je DZ obvestil, da v prvem krogu za mandatarskega kandidata ne predlaga nikogar, saj nihče nima zadostne podpore. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Šarec po umiku NSi-ja stavi na Levico. Bo programsko usklajevanje uspešno? Foto: BoBo
Janez Janša je Pahorju sporočil, da za zdaj nima potrebne večine, a obstaja možnost, da takšno večino oblikuje v prihodnjih tednih. Ta hip je znano le, da se je nekajkrat sešel s predstavniki NSi-ja, za sodelovanje v Janševi koaliciji pa so že dalj časa dogovorjeni v SNS-u Zmaga Jelinčiča. Foto: BoBo

Pahor je ob izteku 30-dnevnega roka za predlaganje mandatarja v prvem krogu ugotovil, da nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade. Zato je Tonina prosil, da se državni zbor s tem seznani na seji.

To bo DZ predvidoma storil v petek, nato pa bo začel teči drugi krog iskanja mandatarskega kandidata, v katerem lahko poleg predsednika republike kandidata v roku 14 dni predlagajo tudi poslanske skupine ali skupina najmanj desetih poslancev.

Pahor si ne želi novih predčasnih volitev ali šibke vlade
Pahor je po prvem krogu za Televizijo Slovenija povedal, da "izkušnje kažejo, da ima več možnosti za uspešno delovanje vlada, ki jo oblikuje relativni zmagovalec volitev, a ta mora biti sposoben k sodelovanju privabiti tudi stranke z nasprotnega političnega pola". Po njegovem mnenju bi se to lahko zgodilo samo, "če bi si stranke tako z levice kot z desnice dale vzajemna zagotovila, da ne bodo posegle po nobenih radikalnih političnih programih z leve in desne".

Pahor, ki je sicer prepričan, da si želimo vlado, ki bi imela jasno, prepoznavno vizijo reševanja glavnih vprašanj, pravi, da bi bilo za našo državo slabo, če bi morali oditi na nove predčasne volitve, nič bolje pa ne bi bilo niti, če bi dobili šibko vlado.

Pogovori se nadaljujejo
Medtem se bodo nadaljevali pogovori peterice strank pod okriljem predsednika LMŠ-ja Šarca. Šarec se bo s predsedniki SD-ja, SMC-ja, SAB-a in DeSUS-a srečal predvidoma v torek, njihov cilj pa je, kot so v petek pojasnili v LMŠ-ju, oblikovanje koalicije z več kot 46 poslanskimi glasovi podpore. K sodelovanju bodo najverjetneje povabili Levico, s katero se je Šarec v preteklih tednih že pogovarjal o sodelovanju, in sicer predvsem o projektnem.

Kolumna Tanje Starič:
Prevare, laži in bitka s časom


Levica v Šarčevo vlado?
V Levici so se pripravljeni pogovarjati o koalicijskem sodelovanju z LMŠ-jem. Pričakujejo, da bodo pogajanja potekala pod enakimi pogoji, kot so veljali za NSi. Vztrajajo pri svojih predvolilnih ciljih in pričakujejo, da bo plod pogajanj koalicijska pogodba, ki jim bo vsaj delno sledila. Levica, ki v petek še ni dobila vabila na pogovore, zdaj pričakuje resna pogajanja, s peterico strank pa so se pripravljeni pogovarjati tudi o projektnem partnerstvu.

Lahko vlado sestavi Janša?
Prav tako pa se mandatarstvu ni dokončno odpovedal predsednik SDS-a Janša. V pismu Pahorju, v katerem mu je sporočil, da za zdaj ne obstaja potrebna večina za stabilno vlado, je namreč zapisal, da obstaja možnost, da se takšna večina oblikuje v prihodnjih tednih. Komunikacija s strankami je namreč po njegovih navedbah pokazala pripravljenost za preseganje razlik med programsko različnimi strankami.

V katerih programsko različnih strankah so izrazili pripravljenost za sodelovanje v njegovi vladi, ni razkril, prav tako pogovorov s SDS-om niso potrdili v nobeni od strank z levega političnega pola. Tako je znano le, da se je Janša nekajkrat sešel s predstavniki NSi-ja, ki jim je tudi poslal osnutek koalicijske pogodbe, in s predstavniki SNS-a, s katerimi so po besedah predsednika Zmaga Jelinčiča za sodelovanje v koaliciji že dalj časa dogovorjeni.

Pogovor s predsednikom Borutom Pahorjem
Neuspešen prvi krog izbire mandatarja
Pogovor s predsednikom Borutom Pahorjem
Neuspešen prvi krog izbire mandatarja