"Menimo, da bi projektna vlada morala delovati vsaj do evropskih volitev junija prihodnje leto," pravi Erjavec. Foto: BoBo

Pozitivna Slovenija zelo dobro ve, kakšne pogoje smo postavili, da bi lahko prišlo do predčasne vlade.

Karl Erjavec
DeSUS
V DeSUS-u se ob koalicijskem dogajanju pripravljajo še na kongres stranke, na katerem bodo volili novo vodstvo. Foto: MMC RTV SLO
DeSUS odšel, koalicija se manjša
DeSUS zapušča koalicijo

22. februarja bodo odstopne izjave dali minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, minister za zdravje Tomaž Gantar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janez Ujčič in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl.

Predsednik DeSUS-a Erjavec bo nadaljeval intenzivne pogovore z drugimi strankami o oblikovanju projektne vlade, novem mandatarju ter projektih, ki bi si jih postavili za prednostne. Upa, da bi se lahko uskladili že do marca, kot pogoj za sodelovanje s Pozitivno Slovenijo pa stranka še vedno postavlja umik Zorana Jankovića iz državne politike. "Njegovo županovanje pa je stvar Ljubljančanov, in ne državne ravni," je povedal.

Kdo bi torej lahko vodil novo vlado? O imenih Erjavec še ne govori. "Želimo si mandatarja, ki ne bi prihajal iz politike, imel pa bi izkušnje zlasti na finančnem, bančnem področju, ker je to tisto, kar zdaj potrebujemo." V DeSUS-u sicer menijo, da bi projektna vlada morala delovati vsaj do evropskih volitev junija prihodnje leto.

Čeprav se po njegovih besedah stranka ne boji predčasnih volitev, pa si sam zanje ne prizadeva več tako močno kot pred tedni. "Nisem vedel, da naša zakonodaja omogoča, da vlada deluje s petimi ministri, mislil sem, da takrat pade in zato sem bil za predčasne volitve," pojasnuje spremembo svojega mnenja.

Sam bo zdaj vse sile usmeril v oblikovanje dogovora s hrvaško stranjo o rešitvi težav z Ljubljansko banko ter možnosti čim prejšnje ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo.

DeSUS je razdeljen
A DeSUS je glede pogledov na prihodnje korake stranke očitno razdeljen. Generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič je namreč prepričan, da so rešitev le predčasne volitve in da do dogovora o novi, projektni vladi ne bo prišlo. Volitve bi po njegovih besedah lahko bile jeseni. Se pa boji, da se bo na vseh ministrstvih ponovila že znana zgodba, in sicer množično kadrovanje. "Ljudje, ki so prišli na ministrstva za en mandat, bodo želeli ostati za nedoločen čas. Potem pa se čudimo, zakaj je toliko ljudi v državni administraciji. Vsaj mi ne bi smeli pri tem sodelovati," je poudaril.

Trenja torej ne potekajo le v vladi, temveč tudi znotraj posameznih strank. Jože Jazbec iz novomeškega odbora DeSUS-a je pred sejo sveta poudaril, da njihov odbor nikoli ni bil za vstop v takšno koalicijo, zato so za izstop. Želijo si tudi spremembe v vodstvu. Doma ima 50 pisem o izstopih iz stranke in kot pravi, vsi pišejo, da odhajajo zaradi obnašanja Erjavca ter skakanja levo-desno. "Erjavec misli: stranka - to sem jaz. A to ni res," je dodal. Vendar pa dvomi, da se bo lahko kar koli spremenilo, saj se "stare strukture močno oklepajo. Tisti, ki imajo koristi od stranke, se je držijo."

Kdo bo predsednik stranke?
Svet stranke je potrdil tudi kandidature za funkcije in organe stranke, ki jih bodo volili na kongresu 1. marca. Od štirih kandidatur za predsednika stranke so potrdili Karla Erjavca, generalnega sekretarja Ljuba Jasniča in predsednice ljubljanskega mestnega odbora DeSUS-a Mete Vesel Valentinčič. Dušan Košir iz občinskega odbora Kamnik je kandidaturo za predsednika stranke vložil sam, vendar pa predlog ni bil usklajen na gorenjskem pokrajinskem odboru DeSUS, kar je v nasprotju s statutom stranke. Zato njegove kandidature svet stranke ni potrdil.

Začelo se je s poročilom KPK-ja
DeSUS je, kot je znano, odhod iz koalicije napovedal po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, ki Janezu Janši in Zoranu Jankovića očita večkratno sistematično kršenje protikorupcijske zakonodaje. Najprej je Janši ultimat (naj odstopi ali pa gre stranke iz koalicije) postavila Državljanjska lista, ki je medtem že izstopila, sledila pa sta ji še DeSUS in SLS.

V SLS-u so sicer že takoj napovedali, da bo stranka v koaliciji ostala do februarske seje DZ-ja, ki bo v začetku marca, da lahko na njej poslanci sprejmejo še nekaj nujno potrebnih zakonov. Ob SDS-ju tako stoji le še NSi, ki napoveduje, da bo ostala v vladi, dokler bo DZ normalno sprejemal njene zakone.

Pozitivna Slovenija zelo dobro ve, kakšne pogoje smo postavili, da bi lahko prišlo do predčasne vlade.

Karl Erjavec
DeSUS odšel, koalicija se manjša
DeSUS zapušča koalicijo