Slovenija
Andrej Šiško na plakatu kot predsedniški kandidat. Foto: BoBo
Strokovnjak za nacionalno varnost Iztok Prezelj je dejal, da ni dvoma o tem, da je Šiškova Štajerska varda paravojaška enota. Foto: BoBo
Vrhovni poveljnik Slovenske vojske (SV) in predsednik Borut Pahor je opozoril, da je oborožena skupina Štajerska varda popolnoma nesprejemljiva. Od pristojnih organov pričakuje, da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo. Foto: BoBo
Andrej Šiško je za MMC dejal, da lahko "ljudje ustanovimo kar koli, še posebej, če smo svobodni". Foto: BoBo
       Najprej gre za oboroženo formacijo, z uniformami in dejstvom, da so ljudje zamaskirani. Takoj se je treba vprašati, v skladu s čim je ta oborožena formacija ustanovljena. Vsi posamezniki v Sloveniji in drugje po svetu imamo pravico do individualne samoobrambe, ki je lahko tudi organizirana, vendar se to po večini dogaja v izrednih razmerah ali v vojni.       
 Iztok Prezelj o zamaskirani oboroženi formaciji
       Nestrpnost, klici k pobojem, umorom, k Auschwitzu in groznim rešitvam, ki niso sankcionirani. In očitno se tukaj pojavlja neki korak naprej, ko se neka skupina čuti poklicano, da bo pač ona oz. bodo ti posamezniki urejali zadeve.       
 Aleš Bučar Ručman o nestrpnosti na spletu in "poklicanih"
Andrej Šiško, predsednik Zedinjene Slovenije, je poveljnik t. i. Štajerske varde. Foto: MMC RTV SLO
Policija
Policisti preiskujejo sume kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem, kaznivih dejanj zoper javni red in mir, zoper človečnost ter zoper suverenost RS in njeno demokratično ustavno ureditev. Sumi kaznivih dejanj so povezanih tako z dogodkom kot tudi objavo posnetkov in komentarjev. Foto: BoBo
       Dogaja pa se to tudi v razvitih, mirnih državah, kjer posamezniki z radikalnim ali ekstremističnim prepričanjem čutijo, da se morajo z orožjem upirati proti nečemu, kar ni vojaška grožnja. Torej obstajajo neke paralele z našim primerom, pomembno pa je, da se organi pravilno odzovejo.       
 Iztok Prezelj o posameznikih z ekstremističnim prepričanjem
VIDEO
Na Štajerskem se je urila...

Dodaj v

Iztok Prezelj: "Šiškovi" stražarji iz štajerske "goše" so paravojaška enota

Nekdanji predsedniški kandidat pojasnjuje, da gre za t. i. Štajersko vardo
3. september 2018 ob 13:24,
zadnji poseg: 3. september 2018 ob 18:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Po objavi posnetkov urjenja skupine oboroženih in zamaskiranih moških pod vodstvom Andreja Šiška je policija že začela izvajati preiskovalne ukrepe zaradi suma številnih kaznivih dejanj. Z zadevo je seznanjeno tudi državno tožilstvo.

Slovenski uporabniki družbenih omrežij so konec tedna namenili precej pozornosti fotografijam, ki so bile objavljene na Facebooku in prikazujejo četo zamaskirancev, oboroženih s hladnim orožjem (sekire) in tudi s strelnim orožjem. Edini, ki ni bil zamaskiran, pa je bil kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Andrej Šiško, ki je poveljeval sprevodu.

Vodenje skupine je Šiško tudi že potrdil in dodal, da ne gre za paravojaško enoto, pač pa "prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske" z imenom Štajerska varda.

"Skupina se čuti poklicano, da ureja zadeve"
Posnetki usposabljanja paravojaške formacije so samo nadaljevanje razmer, ki so pri nas ob pomoči družbenih omrežij postale sprejemljive, pravijo varnostni strokovnjaki. Ob tem gre po njihovem mnenju za dokaz, da Slovenija ni več odporna proti različnim oblikam radikalizacije in da vse to zahteva resen odziv državnih organov ter premislek o tem, ali naredimo dovolj za preprečevanje tovrstnih radikalizmov, je za Radio Slovenija poročal Robert Škrjanec.

Kot pravi Aleš Bučar Ručman s Fakultete za varnostne vede v Mariboru, gre za logično nadaljevanje tega, kar lahko že kar nekaj časa zasledimo na družbenih omrežjih in kar z "všečkanji" in komentarji spodbuja tudi politika. "Nestrpnost, klici k pobojem, umorom, k Auschwitzu in groznim rešitvam, ki niso sankcionirani. In očitno se tukaj pojavlja neki korak naprej, ko se neka skupina čuti poklicano, da bo pač ona oz. bodo ti posamezniki urejali zadeve," je opozoril za radio.

Posledice pa so, kot pravi Bučar, da so demokracija in vrednote, v katere verjamemo, postavljene pod vprašaj. "Ko začnejo mladci, oboroženi s sekirami, postavljati pravila, vsiljevati red, pridemo v zakon ulice in tolp," je nadaljeval in dodal, da lahko s spominom na dogajanje v 30. letih v Nemčiji vidimo, kam lahko pripelje paradiranje oboroženih, uniformiranih posameznikov po ulicah.

"Pot nasilnega ekstremizma"
Rajka Kozmelja iz Ženevskega centra za demokratični nadzor nad oboroženimi silami pa ob tem skrbi, "da v bistvu posamezniki ne razumejo posledic takih dejanj in ne razumejo tega, kam vodi takšno gibanje" po tej poti nasilnega ekstremizma.

Zato takšna dejanja po besedah Branka Lobnikarja, ki prav tako prihaja s Fakultete za varnostne vede, zahtevajo "resen odziv državnih organov, hkrati pa tudi resen premislek, v kakšnem varnostnem okolju z vidika različnih radikalizacij živimo v Sloveniji".

Prezelj: Štajerska varda je paravojaška enota
Strokovnjak za nacionalno varnost Iztok Prezelj pa je poudaril, da ima tako oboroženo združevanje številne znake nezakonitih dejanj. "Najprej gre za oboroženo formacijo, z uniformami in dejstvom, da so ljudje zamaskirani. Takoj se je treba vprašati, v skladu s čim je ta oborožena formacija ustanovljena. Vsi posamezniki v Sloveniji in drugje po svetu imamo pravico do individualne samoobrambe, ki je lahko tudi organizirana, vendar se to po večini dogaja v izrednih razmerah ali v vojni," je dejal.

Kot je dodal, gre pri tej skupini brez dvoma za paravojaško enoto, saj je paravojaška enota vsaka organizirana skupnost ljudi, ki ima hierarhijo, je oborožena, ima simbole in uniforme kot simbol enotnosti. "Oni imajo zastavo in uniforme, tudi s fotografij pa je vidno, da imajo neke skupne embleme na majicah," je dodal.

Spomnil je, da je do določenih poskusov samoorganizacije prišlo leta 1991, a so bili takrat drugačni časi, saj je bila takrat vojna za samostojnost. "Trenutno Slovenija ni varnostno ogrožena, zato ne vidim potrebe po organizaciji kakršne koli oborožene formacije, poleg vojske in policije," je dodal.

V tujini se podobne sestave organizirajo predvsem na kriznih žariščih, kjer prihaja do oborožene vojaške ogroženosti in je legitimno, da se ljudje, če čutijo, da jih država ne varuje, povežejo v oboroženo formacijo, je še dodal Prezelj. "Dogaja pa se to tudi v razvitih, mirnih državah, kjer posamezniki z radikalnim ali ekstremističnim prepričanjem čutijo, da se morajo z orožjem upirati proti nečemu, kar ni vojaška grožnja. Torej obstajajo neke paralele z našim primerom, pomembno pa je, da se organi pravilno odzovejo," je povedal.

Cerar: Vzbujanje strahu in sovraštva
Po mnenju predsednika odhajajoče vlade Mira Cerarja gre za absolutno nedopustno početje, ki po nepotrebnem vzbuja strah in širi sovraštvo. Kot je zapisal na Twitterju, je Slovenija varna država, policija in Slovenska vojska pa zelo dobro opravljata svoje delo.Na fotografijah ni oseb v opremi SV
Po poročanju Radia Slovenija so na ministrstvu za obrambo pojasnili, da se je njihova obveščevalno-varnostna služba seznanila z objavljenimi fotografijami, da pa na fotografijah ni oseb v opremi Slovenske vojske (SV).

Sumi kaznivih dejanj
Na Generalni policijski upravi (GPU) konkretnih pojasnil glede Šiškove vloge zaradi varstva osebnih podatkov niso mogli posredovati, so pa potrdili, da so z objavo na družbenih omrežjih seznanjeni in so že začeli izvajati ukrepe.

Preiskujejo sume kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem, kaznivih dejanj zoper javni red in mir, zoper človečnost ter zoper suverenost RS in njeno demokratično ustavno ureditev. Sumi kaznivih dejanj so povezanih tako z dogodkom kot tudi objavo posnetkov in komentarjev.

Z zadevo so seznanili okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in okrožno državno tožilstvo v Mariboru, so pojasnili na GPU-ju. Policija pa nadaljuje zbiranje obvestil in preverjanje vseh okoliščin ter bo v skladu z zakonskimi pooblastili tudi ustrezno ukrepala.

Pahor: Oborožena skupina je nesprejemljiva
Predsednik Borut Pahor je izrazil veliko zaskrbljenost zaradi obstoja oborožene skupine Štajerska varda. Po njegovem mnenju je popolnoma nesprejemljivo oblikovanje oborožene skupine, ki naj bi po besedah vodje skupine "zagotavljala red in mir ter nadzirala mejo države". Od pristojnih organov pričakuje, da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

Pahor, sicer vrhovni poveljnik Slovenske vojske (SV), je v sporočilu za medije poudaril, da je Slovenija svobodna država, v kateri vsakdo lahko izpove svoje stališče, a je pri tej svobodi omejen z enako svobodo drugega. Prav tako je poudaril, da je Slovenija varna država, v kateri ni nikomur, ki ni za to pooblaščen, treba in dovoljeno samovoljno in protipravno skrbeti za varnost države in njenih meja.

"Republika Slovenija ima ustrezne ustanove in organe, ki skrbijo za zagotovitev miru, varnosti in nadzor državne meje in svoje delo dobro opravljajo," so še sporočili iz predsednikovega urada.Šiško: Ljudje lahko ustanovimo kar koli
Šiško je za MMC pojasnil, da so s somišljeniki 24. junija lani ustanovili Deželo Štajersko, ki naj ne bi bila v nasprotju s slovensko ustavo, saj ta predvideva pokrajine, prav tako pa obstaja člen, ki govori o lokalni samoupravi. 3. člen pa, kot pravi, navaja, da ima oblast ljudstvo. "Ljudje lahko ustanovimo kar koli, še posebej, če smo svobodni. Na podlagi tega smo ustanovili Deželo Štajersko," je razložil Šiško.

Ob tem je še navedel, da je Slovenija čudna država in da tisti, ki jo vodijo, večkrat ne spoštujejo ustave, ki so jo sami napisali. Zato so tudi ustanovili vzporedni pravni sistem "v skladu s slovensko in štajersko staro pravdo, "naravnim" pravom, po katerem je temeljna človekova pravica nošenje in uporaba orožja in pravica do obrambe". "Ker pa dežela ni dežela, če ne nadzira lastnih meja in če ni sposobna zagotoviti javnega reda in miru na svojem ozemlju," so s tega vidika ustanovili Štajersko vardo. Varda je po njegovih besedah stara slovenska beseda za stražo.

Sodelovanje ali težave z organi pregona?
Toda slovenski represivni organi skoraj zagotovo ne bodo dopustili, da bi se po Sloveniji prosto sprehajali nekakšni oboroženi stražarji. Šiško pa odgovarja, da so pripravljeni sodelovati s pristojnimi slovenskimi organi, če bodo sami pripravljeni sodelovati z njimi. "Če ne, bodo imeli probleme z nami," dodaja, da bi bili pripravljeni poseči po orožju, saj se morajo vesti, kot se vede vojaška organizacija.

Na vprašanje, ali jih ne bi v tem primeru šteli za teroristično organizacijo, pa Šiško odgovarja, da se ničesar ne bojijo: "Nismo nobeni teroristi, mi smo svobodni ljudje. To, kar počenjajo slovenske oblasti, je terorizem."

Zakaj so bili potemtakem vsi, razen njega, zamaskirani, pa Šiško odgovarja, da je prav, da se ne vidi, kdo so ti ljudje. "Poglejte slike slovenskih policijskih specialcev. Na vseh posnetkih so zamaskirani," še pojasnjuje Šiško.

G. C., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 03.09.2018 ob 13:30
Šiškotu se je očitno spet poslabšalo.
krumpek
# 03.09.2018 ob 13:35
Ne pozabit, da je ta človek dobil 1% na predsedniških volitvah.

Ne bo držalo.
Prejel je 2% , prehitel pa Koprskega župana in šolsko ministrico z doktoratom .
Nikec3
# 03.09.2018 ob 13:32
Hahaha, ta Šiško je dejansko “malo čez les”. Ne pozabit, da je ta človek dobil 1% na predsedniških volitvah.
friks
# 03.09.2018 ob 13:32
Ka to gredo zdaj proti Ljubljani, ali proti Hrvatski meji?
David.rtvslo
# 03.09.2018 ob 13:32
Tole lumparijo je pa treba v kali zatret in sankcionirat.. ce smo normalna drzava
zinedan
# 03.09.2018 ob 13:29
to nam še manjka... *facepalm*
RonaldoTheHorse
# 03.09.2018 ob 13:33
Folku je začel trgat... :D čudno res... le zakaj?
Krtomir
# 03.09.2018 ob 13:37
Ok, takih milic pa ne bi smela tolerirati nobena država, ki da kaj na pravni red. Samo korak stran od takihle zborov, so požigi in linčanje. Mislim, da so zreli za kakšen pregon.
5tane
# 03.09.2018 ob 13:37
Iz kazenskega zakonika
Kdor organizira ali vodi oborožen upor, da bi ogrozil obstoj Republike Slovenije, spremenil njeno ustavno ureditev ali strmoglavil njene najvišje državne organe, se kaznuje z zaporom najmanj petnajstih let.
jagerhaus
# 03.09.2018 ob 13:33
Žalost od žalosti.
Korošec
# 03.09.2018 ob 13:31
Očitno ne ve, da tudi država, ki nima ene vojske in ene policije ni država, isto kot če nima mej.
Valuk_
# 03.09.2018 ob 13:40
O Bog, ko že misliš, da si videl dno družbe.. eto tale novica.
ManBoy
# 03.09.2018 ob 13:39
Daj ne se zajebavat, kdo si ti ljudje mislijo da so? Verjetno jih je zdrava pamet že zdavnaj zapustila in sedaj so vsi drugi krivi za lastne probleme!
5tane
# 03.09.2018 ob 13:36
Mene zanima a imajo teli gospodje tiste puške air soft ali imajo dovoljenje za nošenje avtomatskega orožja.
Korošec
# 03.09.2018 ob 13:40
Kolikor razberem na fotografijah je orožje pravo in to še avtomatsko po vrhu za to sploh ne moreš imet dovoljenja.
Churchill W.
# 03.09.2018 ob 13:48
Šiško pa odgovarja, da so pripravljeni sodelovati s pristojnimi slovenskimi organi, če bodo sami pripravljeni sodelovati z njimi. "Če ne bodo imeli probleme z nami," pravi dodaja, da bi bili pripravljeni poseči po orožju, saj se morajo obnašati, kot se obnaša vojaška organizacija.

Joj!
Od kandidature za Predsednika RS, do kandidature za poslanca, ko pa ugotovi, da ne iz prve ne druge moke ne bo kruha, pa v ustanavljanje paravojaške enote (ki mimogred izgleda predebela, pretežka in malce smešna). No vsaj nekje je predsednik. ;-)

Šiškotovi specialci se bodo spopadli s policijskimi specialci, če je ti ne bo upoštevali in poslušali.
Kam smo padli??
Guinness
# 03.09.2018 ob 13:43
Zgleda, da mu je postalo tecno, glede na to, da je ze tako dolgo brezposeln in zivi pri mami.

Pravi patriot.
serpent
# 03.09.2018 ob 13:47
A to je tisti tip ki je sedel v zaporu zaradi poskusa umora, potem pa dobil celih 2% na volitvah?
Krtomir
# 03.09.2018 ob 13:38
5tane

Če je to orožje pravo in imajo zanj dovoljenje, bi jim ga seveda morali takoj odvzeti, ker že sodelovanje v takihle postrojih pomeni, da predstavljajo precejšnjo nevarnost.
qwertz
# 03.09.2018 ob 13:37
HA ha ha .... zdaj bodo pa v naskoku zavzeli lokalni bife . . se pa strinjam z uporabnikom oblaktom...
gebu
# 03.09.2018 ob 13:32
Pomembna je reklama, vse ostalo je drugotnega pomena.
Krtomir
# 03.09.2018 ob 13:45
Najbolj smešno pa je, da imajo ravno tovrstni skrajneži največ proti ISISu podobnim oblikam šeriatskega prava, pri čemer pa imajo enak modus operandi kot ISIS v fazi rojevanja. Ne dvomim, da bi posnemali tudi druge faze, ampak mislim, da jim bodo precej hitro pristrigli peruti kakšni malo bolj kvalificirani organi represije.
Nikec3
# 03.09.2018 ob 13:46
Na to, kako so prišli do orožja, pa je odgovoril: "Zelo enostavno, izdali smo odlok dežele Štajerske o oborožitvi in smo orožje nabavili. Po stari pravdi nam ta pravica pripada."

Dokler se nič ne zgodi je še smešno. Ampak dolgo očitno ne bo.
TineB
# 03.09.2018 ob 13:56
Domnevam, da so to Viole - ko nimajo kaj početi v času, ko ni tekem NK Maribora. Pa se gredo potem nekakšen "boot camp". Svašta. Kar na smeh mi gre, lol. Pa čeprav je zadeva skrajno resna. Da se kar lahko nekdo gre oborožen boot camp, ne da bi pristojne službe karkoli o tem vedele. Varnostni sistemi države v razsulu. Ni čudno, da nam je dobavitljsko - gradbena mafija lahko ugrabila državo.
FolkloraS
# 03.09.2018 ob 13:50
Po slikah sodeč so vsi v top formi! hm
KovacevaKobila
# 03.09.2018 ob 13:47
... prikazujejo četo zamaskirancev, oboroženih s hladnim orožjem (sekire) in tudi s strelnim orožjem ... Zato so tudi ustanovili vzporedni pravni sistem ... Šiško pa odgovarja, da so pripravljeni sodelovati s pristojnimi slovenskimi organi, če bodo sami pripravljeni sodelovati z njimi. "Če ne bodo imeli probleme z nami" ...

Kaj naj rečem, enkratno. Oboroženi maskiranci ustanavljajo 'vzporedni pravni sistem' in implicitno grozijo policiji, da naj jih raje pusti na miru ...

Je to morda zloglasna, nasilniška Antifa? Nak, to so samooklicani 'domoljubi', ki baje 'spoštujejo zakone'.

Zdaj pa da vidimo, če bo g. Grims, ki ga strašno skrbijo zamaskiranci in varnost državljanov, sklical kakšno izredno sejo.

P. S. Le nekaj dni nazaj smo na TV Slovenija gledali 3. del Dekline zgodbe, ki kaže, kako paravojaške enote prevzamejo oblast ... danes pa beremo tole. Hodimo po dobro znani in zelo nevarni poti, na kar številni - ne samo ga. Atwood - že lep čas opozarjamo.
čezplotnik
# 03.09.2018 ob 13:43
Takoj zatret. Dajmo pravosodje, dajmo policija. Tegale radikalizma pa v tako super deželi kot je Slovenija ne rabimo gledati...
AlBundy
# 03.09.2018 ob 13:43
He, he, he, naš nesojeni predsednik ...
TineB
# 03.09.2018 ob 13:51
Sove so ptice, ki zelo dobro opazujejo in zaznavajo okolico.

Samo slovenska SOVA je slepa in gluha - ne vidi in ne sliši nič. Niti tistega ne, kar se ji pred nosom dogaja.

Strah me je, če naša centralna obveščevalna služba ni zmožna ali pa celo ne sme slediti in na muhi imeti niti česa takega kot je delovanje znanega "patriota" kot je Šiško.

Če si ji takšna stvar izmuzne, potem se ji še kakšna večja še bolj in še prej. Človek se potem zamisli, koliko podobnih stvari se v SLO še dogaja: na področju radikalnih političnih gibanj (levih in desnih), na področju organiziranega kriminala (tihotapljenja orožja, ljudi, drog, ponaredkov).

Takšne zadeve se ne dogajajo, če pristojni organi in službe delujejo kot je treba. Naša SOVA pa očitno še vedno stavka in ždi na veji. S pokritimi očmi in ušesi.
friks
# 03.09.2018 ob 13:48
Maister je imel 4.000 mož. Tehle na sliki je pa nekje 60.

Pa nočem podcenjevati teh pojavov. Prav tako jih je potrebno gledati kot nek odgovor na trenutno stanje. Ampak ta način vsekakor ni pravi in upam, da se ljudje na splošno tega zavedajo.
sas
# 03.09.2018 ob 13:59
Hahaha ... Pohorske nindže ...
Guinness
# 03.09.2018 ob 13:48
Je pa zanimivo, da ma tudi taksna bizarna akcija toliko podpore na tem forumu - zgleda, da je vecina tistih uporabnikov, z katerimi se je dalo pred leti se normalno debatirat ze zapustila ta portal, nadomestili pa jih...pac malo drugacni uporabniki.
lukace5
# 03.09.2018 ob 13:44
Eh, samo marketinska poteza. Ko bi prislo do sr..... bi se 90% teh pubecov razbezalo na vse strani. Sisko pa jih itak izkorisca za svojo promocijo.
Carr
# 03.09.2018 ob 14:01
Nikoli ni dobro podcenjevati takih dejanj. Tudi najhujše skupine so bile na začetku videti takole, potem pa se je vse skupaj razraslo in ušlo izpod nadzora. Tole je treba zatreti v samem štartu.
JohannD
# 03.09.2018 ob 13:45
Težko topništvo se še prebija prek Trojan...https://goo.gl/images/y3mjty
Rozmarin
# 03.09.2018 ob 14:10
Hvala Šiško, bodo novinarji na mmc vsaj videli razliko med desnico in skrajno desnico.
Nikec3
# 03.09.2018 ob 13:46
Mene zanima a imajo teli gospodje tiste puške air soft ali imajo dovoljenje za nošenje avtomatskega orožja.

Šiško pravi, da so prave.
David.rtvslo
# 03.09.2018 ob 13:49
Folku se zdi zvisanje prinizke minimalne place in izenacenje davka na dobicek s povprecjem OECD(dejstva) ekstremno levicarsko. Dobro so sprali in zmanipulirali.
Janez1965
# 03.09.2018 ob 13:37
Rjave srajce / rumene barve...
zala10
# 03.09.2018 ob 13:55
Viole?
KLIPAN
# 03.09.2018 ob 13:38
Toliko o nasilnih levičarji, radikalizmu na levici, nevarnih tipih z Che - jevimi majicami, ipd.
Totalna komedija.
Spet.
houdre33
# 03.09.2018 ob 17:59
Prosim,nikar ne podcenjujte zadeve.
Zgodovina nas uči ,da je že veliko takšnih debeluščkov in pijančkov , kot jih nekateri imenujete pobilo na stotine in tisoče ljudi v imenu nekoga in za nekaj(karkoli že).
Ne vem kako si lahko ponosen, da si pripravljen ubijati, v imenu nekoga za nekaj.
annova
# 03.09.2018 ob 14:00
Ne morem verjeti, da nekateri komentatorji to dejansko podpirajo.
Kobalt
# 03.09.2018 ob 14:13
Se še spomnite komentarjev, ko so tak podoben tabor razrkinkali mediji v Srbiji? Splošno prepričanje je šlo nekako tako: "tej se še niso opomogli od sanjanja o veliki Srbiji", tu danes se pa posmehujete, pa čeprav gre za degenerirance podobne sorte; razlika je le da so v Srbiji urili otroke bivši "profesionalci", pri nas pa amater(ji?) uri(jo?) (kot kaže že) polnoletne posameznike.

Kakorkoli, upam, da oblast to zatre v kali.
friks
# 03.09.2018 ob 13:44
Prav res so štajerska varda. Sem mislil, da je samo nekdo na tipkovnici v namesto g (kot garda) zadel.
skeptik99
# 03.09.2018 ob 14:09
Kot odraslo, izobraženo in inteligentno osebo me je kar malce groza ob branju tega prispevka. Predvsem me je pa malce sram! Ali se nam je res že čisto skisalo ali kako? Neverjetno! Pa kam gre ta naša preljuba deželica? Joj joj joj!!
Binder Dandet
# 03.09.2018 ob 14:38
Tole je problematicno. Sicer so smesni z oborozitvijo, ampak vseeno nevarno igranje z ognjem. Ka ti more v glavi delat, da se gres zamaskiran v neko goso igrat vojake pod vodstvom siska.
iguana
# 03.09.2018 ob 14:05
Mene je bolj strah teh kot beguncev
Churchill W.
# 03.09.2018 ob 13:58
Dejmo biti za trenutek, če ne resni pa vsaj kanček razumni.
Ustanavljanje takšnih enot, je mogoče na prvi pogled res smešno, sploh če pogledaš kdo je njen ustanovitelj. A hkrati je potrebno to vzeti popolnoma resno.
Če je nekdo dovolj usekan, da javno pove, da v kolikor se organi pregona ne bodo pogovarjali z njimi so zoper njih pripravljeni uporabiti orožje, to pove da so ga pripravljeni uporabiti tudi proti vsem ostalim.

Po drugi strani pa, je vse skupajsledi logičnemu zaporedju akcija-reakcija.
Če se je lahko skrajna Levica prebila ne samo v politični prostor temveč v parlament, kaj preprečuje nastanek skrajne desnice (ki je do sedaj nismo imeli) z enakimi težnjami.

Eni in drugi pa nam lahko naredijo tako štalo, da se bomo na koncu v 90% spraševali kam smo gledali, da nismo teh skrajnih zlodejev na levi in desni ustavili ko je bil čas za to.
Je čas za smeh in je čas za resne zadeve.
In če se je pri skrajni Levici predolgo smejalo in jih imelo za čudake, ki lapajo, se tu ne smemo.
FolkloraS
# 03.09.2018 ob 13:55
Sekire v rokah, najbrž gre za holcanje na črno, pa so rabili oboroženo stražo!
Kazalo