SLS bo Bogovič vodil še do decembra, potem pa se bo stranka o vodji odločila na kongresu. Foto: BoBo
SLS bo Bogovič vodil še do decembra, potem pa se bo stranka o vodji odločila na kongresu. Foto: BoBo
SLS pretresa volilne rezultate


Kljub ponujenemu odstopu je odbor Bogoviča podprl in sklenil, da bo stranko vodil do kongresa, ki bo po lokalnih volitvah, 6. decembra. O tem bo dokončno odločil glavni odbor SLS-a, ki pravkar zaseda.

Bogovič je v izjavi za medije po seji odbora povedal, da prevzema odgovornost za neuspeh stranke na predčasnih volitvah. Zaveda pa se, da kot predsednik stranke, ki je po dolgih letih izpadla iz parlamenta, ni več primeren za njeno vodenje, je dejal.

Koren težav SLS-a, ki so botrovale neuspehu stranke, lahko po mnenju Bogoviča iščejo vse od leta 2000 naprej. "Korak za korakom nam je podpora kopnela. Letos so bile selektivne volitve in tistim, ki smo bili nekajkrat blizu praga, je spodletelo," je ocenil..

Tudi njegova odločitev, da kandidira v Ljubljani in ne v svojem rodnem kraju, zagotovo ni pripomogla k rezultatu, je priznal Bogovič. Ob tem ni želel komentirati nekaterih namigovanj v medijih, da naj bi se del stranke SLS po lokalnih volitvah pridružil NSi-ju.

"Nekateri, ki več vedo o nas kot mi, to pač pišejo in mečejo bombice v politični prostor," je komentiral govorice. Povezovanje in spremembe pa bodo po njegovem mnenju vseeno potrebne tudi na slovenski desnici. Hkrati je zatrdil, da v SLS-u za zdaj ne beležijo upada članstva.

Poraz je za nekatere težak
Dolgoletni član SLS-a Marjan Podobnik pričakuje, da bo glavni odbor poglobljeno analiziral poraz stranke. Če bo pri tem uspešen, Podobnik verjame, da je to lahko začetek nove, uspešne poti. Bolj kritičen je bil Laris Gaiser, ki je na minulem kongresu želel kandidirati za predsednika SLS-a.

V demokraciji se po njegovih besedah spodobi, da predsednik po tem, ko izgubi, odstopi. SLS je po Gaiserjevem mnenju sposoben preživeti tudi zunaj DZ-ja s primernim vodstvom in notranjo demokracijo. Dosedanji dolgoletni poslanec Franc Pukšič pa je ob vprašanju, kaj botruje neuspehu stranke, novinarjem razburjeno predlagal, naj se gredo zanimati, kako gre z "Zoranom Jankovičem in PS". "SLS bo normalno delovala naprej, tudi brez vas, medijev, ki ste naredili tako Jankovića kot Mira Cerarja," je bil oster Pukšič.

SLS pretresa volilne rezultate