Jaklič je znova poudaril, da je le izvajal vzdrževalna dela na 150 let stari kmetiji in pri tem se je del gospodarskega poslopja porušil in ga je moral zato del zgraditi na novo ter ga delno zamakniti zaradi plazu, na ministrstvu pa ugotavljajo, da gre v celoti za novo zgrajene objekte, da gre za novogradnjo, ne za vzdrževanje. Foto: MMC RTV SLO
Jaklič je znova poudaril, da je le izvajal vzdrževalna dela na 150 let stari kmetiji in pri tem se je del gospodarskega poslopja porušil in ga je moral zato del zgraditi na novo ter ga delno zamakniti zaradi plazu, na ministrstvu pa ugotavljajo, da gre v celoti za novo zgrajene objekte, da gre za novogradnjo, ne za vzdrževanje. Foto: MMC RTV SLO
Marko Jaklič
Za gradbeno dovoljenje za kmetijo je Jaklič Upravno enoto Ljubljana prvič zaprosil 5. julija lani, septembra je bilo zavrnjeno, o pritožbi pa ministrstvo še ni odločilo, postopek še poteka. Novembra je vložil novo zahtevo za gradbeno dovoljenje, decembra so jo na UE-ju ovrgli. Foto: BoBo

Po sedmih letih različnih postopkov in pritožb je ministrstvo za infrastrukturo in prostor Jakliču poslalo novo odločbo, v kateri po poročanju Financ piše: "Inšpekcijski zavezanec Jaklič Marko mora v roku 60 dni po prejemu te odločbe na svoje stroške odstraniti objekte in vzpostaviti prejšnje stanje. V primeru neizpolnitve odrejene obveznosti se bo začel postopek izvršbe."

"Gre za nezakonito gradnjo, za katero se izreče ukrep"
Ali bodo Jakličevo kmetijo resnično podrli, pa še ni znano, saj je direktor Lekarne napovedal tožbo na upravno sodišče, zahteval pa bo tudi začasno odredbo za ustavitev odločbe ministrstva oz. izvršbe.

V odločbi je ministrstvo zapisalo, da gradbeno dovoljenje za objekte nad Polhovim Gradcem (stanovanjski objekt z gospodarskim poslopjem, betonski objekt in bazen z objektom za črpalko) ni bilo pridobljeno ter da "gre za nezakonito gradnjo, za katero se izreče inšpekcijski ukrep".

"Objekt je novogradnja"
Zavrnili so vse Jakličeve ugovore zoper aerofotoposnetke iz let 2000 in 2006. Zatrdili so, da je nedvoumno, da na enem posnetku objekt je, na drugem pa ga ni, torej gre "za novozgrajene objekte".

Ugotovili so, da so novi objekti tlorisno prestavljeni, zgrajeni v celoti na novo, prav tako pa tlorisno povečani in imajo večje gabarite kot prvotna kmetija. Da gre za novogradnjo, ne za vzdrževanje, utemeljujejo tudi s tem, da želi Jaklič gradbeno dovoljenje za legalizacijo novih objektov.

MIP Jakliču prepovedal uporabo objektov
Jaklič pa je v petek znova poudaril: "Izvajal sem le vzdrževalna dela na 150 let stari kmetiji in pri tem se je del gospodarskega poslopja porušil in sem ga moral zato del zgraditi na novo ter ga delno zamakniti zaradi plazu."

Z odločbo je MIP Jakliču tudi prepovedal uporabo objektov in priključitev na vodovod, kanalizacijo, elektriko ... Prav tako so mu prepovedani tudi vpisi in spremembe v zemljiški knjigi in katastru ter promet z objekti ali zemljiščem, sta za Finance poročala Andreja Rednak in Jaka Elikan, ki sta odločbo MIP-a pridobila po pritožbi informacijski pooblaščenki.

"To je nezakonita in politična odločitev"
Jaklič pa je prepričan, da je odločba še ena nezakonita odločitev ministrstva in tudi politična odločitev. "Kar potrjuje tudi to, da je isto ministrstvo izdalo novo odločbo, še preden bi moralo odločiti o moji pritožbi za izdajo gradbenega dovoljenja, o kateri bi po zakonu morali odločiti že novembra 2011. V spisu imajo izvedensko mnenje, ki jasno pravi, da bi upravna enota dovoljenje morala izdati. Takšno je tudi mnenje občine Dobrova-Polhov Gradec," je izpostavil.

Odločitev je bila sicer izdana že v času ministra Zvonka Černača, a Jaklič je prepričan, da je bila spisana pod vplivom prejšnjega ministra Roka Žarnića.

"Če bi se res kaj vmešaval, bi bila črna gradnja že porušena"
"Očitno je nekomu v interesu, da z zlorabo doseže rušitev. Prepričan sem, da jim to ne bo uspelo, ker delajo nezakonito, narobe in v nasprotju z zdravo kmečko pametjo. Pred kratkim pa sem izvedel, da je minister Žarnić osebno pritiskal na uslužbence ministrstva, da mi morajo zadevo zrušiti ne glede na vse. Zdaj tudi razumem neracionalna in nezakonita ravnanja inšpektorice. Očitno je res bila pod velikim pritiskom," je povedal Jaklič.

Žarnič očitke odločno zavrača: "To sploh ni res. Kot minister se nikoli nisem vpletal v upravne postopke. Če bi se res kaj vmešaval, bi bila črna gradnja že porušena."