Novi poslanec SMC-ja. Foto: BoBo
Novi poslanec SMC-ja. Foto: BoBo

V SD-ju se krepimo na račun vsebine, nove stranke pa na tak način.

Matjaž Han, SD
SMC se je okrepil za še enega poslanca

Pogovori o Möderndorferjevi priključitvi SMC-ju so potekali že dalj časa, končno odločitev pa so v stranki sprejeli na posvetu poslanske skupine z ožjim vodstvom SMC-ja. "Poslanec Möderndorfer z nami deli temeljne socialno-liberalne vrednote in programske cilje ter bo spoštoval zaveze notranjega delovanja poslanske skupine," so ob tem zapisali v stranki.

Obenem so v SMC-ju prepričani, da Möderndorfer v njihovo poslansko skupino prinaša "izjemno politično znanje in parlamentarne izkušnje". Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je na novinarski konferenci še dodala, da želijo z njim okrepiti podporo vladi v državnem zboru.

Od PS-ja prek ZaAB-a v SMC
Möderndorfer, ki je nepovezani poslanec od lanskega septembra, ko je zapustil Zavezništvo Alenke Bratušek in s tem povzročil razpad najmanjše poslanske skupine ZaAB-a je bil v prejšnjem sklicu parlamenta član poslanske skupine Pozitivne Slovenije.

Poslanska skupina SMC-ja bo tako ponovno imela 35 poslancev, potem ko jo je na začetku tega tedna zapustil Franc Laj. Laj bo okrepil poslansko skupino nepovezanih poslancev, ki jo vodi Bojan Dobovšek, on pa je poslansko skupino SMC-ja zapustil julija lani.
Koalicijska razmerja
Preštevanje glasov v koaliciji je vzbudilo pozornost že v preteklosti, ko sta se med med SMC-jem in SD-jem večkrat pojavila trenja in s tem ugibanja, ali lahko največji vladni stranki vladata sami. Z odhodom Laja je kazalo, da si je SD okrepil položaj, ker SMC in DeSUS nista več imela absolutne večine v DZ-ju, a se je s prihodom Möderndorferja razmerje zopet spremenilo.

Kot so dejali v DeSUS-u, so zadovoljni, da se koalicija še krepi. Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han pa je v izjavi novinarjem povedal, da ga je presenetila prav časovnica Möderndorferjevega pristopa v SMC. "V SD-ju se krepimo na račun vsebine, nove stranke pa na tak način," je komentiral dogajanje v SMC-ju.

Pojasnil je, da sta z Möderndorferjem po tistem, ko je izstopil iz poslanske skupine ZaAB-ja, opravila prijateljski razgovor. Ob tem je Han poudaril, da ima SD mrežo in tradicijo. "Prestopi iz ene v drugo stranko so lahko na kratek rok zelo dobrodošli, na dolgi rok pa se izkažejo kot slaba računica," je prepričan. S tem je odgovoril na vprašanje, ali se je Möderndorfer tudi s SD-jem pogovarjal glede morebitnega prestopa v njihovo poslansko skupino.

"Naša vrata so vedno odprta, a ne želimo biti stranka, ki le čaka na nezadovoljne poslance," je še poudaril vodja poslancev SD-ja, ki meni tudi, da bo Möderndorfer v SMC prinesel novo znanje in politične izkušnje.




V SD-ju se krepimo na račun vsebine, nove stranke pa na tak način.

Matjaž Han, SD
SMC se je okrepil za še enega poslanca