Janković je stranko ustanovil, na zadnjem kongresu pa se je ob poročilu KPK-ja, pritisku javnosti in ob pozivu Milana Kučana odločil za umik s čela stranke. Se bo nanj vrnil? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Janković je stranko ustanovil, na zadnjem kongresu pa se je ob poročilu KPK-ja, pritisku javnosti in ob pozivu Milana Kučana odločil za umik s čela stranke. Se bo nanj vrnil? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Ustanovitelj, nekdanji predsednik stranke in ljubljanski župan Zoran Janković, je tako postal evidentirani kandidat, so za spletni Večer potrdili v Pozitivni Sloveniji. Predlagala ga je "skupina podpornikov".
Ostaja pa uganka, ali bo tudi uradno kandidiral. Podati mora še soglasje h kandidaturi.

Evidentiranih naj bi bilo več kandidatov, ki pa uradno postanejo kandidati šele, če dajo soglasje. A vsaj za zdaj javno še nihče ni izrazil interesa, da bi se za mesto prvega v stranki potegoval ali samo z Bratuškovo ali z obema.

Bratuškova za politično stabilnost
Bratuškova pa je h kandidaturi že prejšnji teden podala soglasje in ob napovedi pojasnila, da ji drugega ni preostalo, ob čemer je izpostavila pomen politične stabilnosti. S tem je dala jasen znak, da želi še naprej voditi največjo vladno stranko in s tem tudi vlado.

Politično stabilnost bi medtem ogrozila morebitna Jankovićeva vrnitev na čelo PS-ja, a ta še vedno ni ne potrdil ne zanikal, ali se bo podal v boj z Bratuškovo.

Čas za soglasje do 2. oktobra
Kongres PS-ja bo 19. oktobra, evidentirani kandidati pa lahko do 2. oktobra oddajo soglasje h kandidaturi. Izvršni odbor PS bo nato določil kandidatno listo, šele potem bo tudi uradno znano, kdo so kandidati za novega predsednika stranke.

V stranki se ob evidentiranja kandidatur ne želijo opredeljevati do posameznih kandidatur ali ugibanj o morebitnih kandidatih. Spomnili so, da kandidira lahko vsak član PS-ja, kako bodo glasovali poslanci, funkcionarji in vsi drugi, pa je vprašanje njihove osebne presoje.

PS se je januarja letos zavezala, da bo naslednji volilni kongres sklican do konca tega leta. Janković je takrat po očitkih protikorupcijske komisije zamrznil svoj status predsednika, svet stranke pa je za začasno vodenje PS-ja pooblastil Bratuškovo. Nato se je marca, z izvolitvijo aktualne vlade, Janković z vrha stranke tudi umaknil, a hkrati ni dokončno ovrgel možnosti, da bi se še kdaj želel vrniti.