Spletni portal Požareport je poročal, da je Janković pismo poslal vsem predsednikom strank na politični levici. Foto: BoBo
Spletni portal Požareport je poročal, da je Janković pismo poslal vsem predsednikom strank na politični levici. Foto: BoBo

Po poročanju Požareporta je Janković v pismu predlagal srečanje levice in nekakšno koalicijo levosredinskih strank. V SD-ju, LDS-u, TRS-u in SMS-Zelenih so že potrdili, da so prejeli predloge sodelovanja in da se bodo o njih pogovorili.

Nikjer ni predlagano, da bi bil Janković vodja
Predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek je povedal, da so v pismu predlagani trije tipi sodelovanja strank, med drugim tudi sodelovanje pri projektih. Po njegovih besedah je Janković predlagal, da se predsedniki strank sestanejo in o tem pogovorijo in da nikjer v pismu ni zapisano, da bi bil vodja koalicije Janković. "Moje osebno mnenje je, da pri vladi v senci ni smisla. Načelno bi bil pripravljen sodelovati na kakšnem skupnem projektu, ki je tudi naš," je še dodal.

Stranke bodo predlog proučile
Tudi predstavnik SD-ja Denis Sarkić je potrdil, da je predsednik SD-ja Borut Pahor prejel dopis ter da se bodo o vsebini še pogovorili. V SMS-Zelenih pa pravijo, da bodo pismo obravnavali na organih stranke, nato pa bodo nanj odgovorili. Predsednik stranke Darko Krajnc ob tem poudarja, da jih sodelovanje v duhu polariziranja mi-oni ne zanima.

Prejem pisma je potrdil še predsednik Demokratične stranke dela Franc Žnidaršič, ki pa ga še ni prebral. V stranki se načeloma strinjajo s sodelovanjem pri posameznih programskih točkah, združevanje pa bi bilo po njegovih besedah mogoče le, če bi popolnoma poenotili program.
Še prezgodaj za odziv strank
O tem, kakšen dogovor bodo sklenili PS in stranke, ki so prejele pismo, je po besedah vodje poslanske skupine PS-ja Janija Möderndorferja še prezgodaj govoriti. Po njegovih besedah bodo o tem sedaj najbrž odločali predsedniki v okviru svojih strank in o tem obvestili PS.

Na vprašanje, če je sodelovanje strank lahko zametek koalicije na levici ali pa povezovanje v eno večjo stranko, je Möderndorfer odgovoril, da to nakazujejo v pismu, kaj pa bo iz tega nastalo in kako bo to potekalo, pa bo pokazal čas.

Projektna koalicija
Po njegovih besedah so v pismu strankam predlagali povezovanje, bodisi v obliki široke koalicije na levi, bodisi v obliki projektnega sodelovanja ali pa sodelovanja pri posameznih temah, kjer bi se dogovorili.

Möderndorfer je informacije, da bi bil na čelu takšnega sodelovanja Janković, označil za namigovanja in dodal, da je za takšna vprašanja še prezgodaj. Dejal je, da je trenutno pomembno predvsem to, da se levica dogovori, kako bo sodelovala.