Zoran Janković je izrazil podporo kandidatom DeSUS-a v Ljubljani. Foto: BoBo
Zoran Janković je izrazil podporo kandidatom DeSUS-a v Ljubljani. Foto: BoBo

Medtem ko je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec dejal, da bo DeSUS izboljšal izid iz leta 2014, ko je dosegel več kot 10-odstotno podporo, je ljubljanski župan Zoran Janković izrazil prepričanje, da se rezultati anket, ki kažejo veliko prednost SDS-a, na volitvah ne bodo uresničili, in upa na "pozitivno presenečenje".

Janković tudi ne dvomi, da se bodo ob morebitni zmagi SDS-a res vsi držali zagotovil, da z njimi ne bodo šli v koalicijo. Kot je dejal, je prav temu namenjen sporazum z DeSUS-om. Dodal je, da prav ta sporazum pomeni tudi mobilizacijo volivcev levice, zato je znova pozval preostale stranke, naj se mu pridružijo. Na podoben način so se leta 2008 združili prvaki levosredinskih strank Borut Pahor, Gregor Golobič in Katarina Kresal, je spomnil.

Janković je komentiral tudi napovedi o morebitnih nemirih na današnjem koncertu pod geslom Nosil bom rdečo zvezdo. Dejal je, da je vnaprejšnje distanciranje SDS-a od morebitnih zapletov sprenevedanje. Obregnil se je tudi ob letošnje geslo predvolilne kampanje SDS-a, ki da so ga po njegovih besedah ukradli Ljubljani. "Ljubljana zate" je bilo namreč tudi sporočilo mesta kot zelene prestolnice Evrope.

V tretji volilni enoti Ljubljana Center sicer na listi DeSUS-a med drugim kandidirajo aktualni podpredsednik DZ-ja Primož Hainz, pevec Lado Leskovar in nekdanji košarkar Saša Dončić. V četrti volilni enoti bosta nekdanji košarkar, danes poslanec in komentator, Peter Vilfan ter minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Anton Peršak.

Na levici razdrobljeni, Združena desnica razpada
Na levici razdrobljeni, Združena desnica razpada