Na lanski proslavi ob dnevu državnosti ni bilo praporščakov z rdečo zvezdo, temveč osamosvojitveni simboli, kar je povzročilo burne odzive v javnosti. Foto: BoBo
Na lanski proslavi ob dnevu državnosti ni bilo praporščakov z rdečo zvezdo, temveč osamosvojitveni simboli, kar je povzročilo burne odzive v javnosti. Foto: BoBo
Janša
Janša v skladu z novo deklaracijo SDS-a ne bo sodeloval na tistih dogodkih, kjer bodo prisotni simboli Jugoslovanske ljudske armade in Socialistične federativne republike Jugoslavije. Foto: BoBo


Predsednik SDS-a Janez Janša je predstavil tretjo, dopolnjeno izdajo svoje knjige Premiki, v kateri objavlja nekatere nove dokumente. Ob izdaji je na kratko komentiral tudi prihajajočo proslavo ob dnevu državnosti.
Visok državni funkcionar mora delovati v skladu s prisego ob izvolitvi in duhom ustave. Tako ravna takrat, ko poudarja vrednote, na podlagi katerih je nastala slovenska država, je dejal Janša. Če se bo vlada odločila, da bodo na proslavi navzoči prapori z rdečo zvedo, bo premierka Alenka Bratušek po njegovi oceni ravnala v nasprotju s prisego.
"Simboli Vzhodne Nemčije v Berlinu"
Sodelovanje praporov z rdečo zvezdo na proslavi bi bilo po oceni Janše "pot v položaj, iz katerega smo se komaj izvlekli pred 21 leti". Spomnil je, da je svet SDS-a v resoluciji, sprejeti v soboto v Trbovljah, zapisal, da stranka ne bo sodelovala na nobenih prireditvah, na katerih se bodo poveličevali totalitarni simboli nekdanjega agresorskega JLA ali SFRJ. "Predstavljajte si, da bi v Berlinu praznovali združitev Vzhodne in Zahodne Nemčije s simboli nekdanje Vzhodne Nemčije," je dodal.

Janša: Zlobec Italijanom vnaprej izdal datum
Sicer pa dopolnjena izdaja Janševe knjige prinaša nekatere nove dokumente, med drugim avtor izpostavlja dokument takratne varnostnoinformativne službe, ki povzema telefonski pogovor med članom takratnega predsedstva RS Cirilom Zlobcem in italijanskim konzulom v Ljubljani iz 24. junija 1991. Iz pogovora je po besedah Janše razvidno, da je Zlobec italijanskemu konzulu "dobesedno scitiral vsebino strogo zaupnega predloga ustavnega zakona" o osamosvojitvi Slovenije in izdal pravi datum osamosvojitve. Dokument je bil sicer delno objavljen v časopisih leta 1992. V tretji, dopolnjeni izdaji knjige so objavljeni še nekateri posnetki strogo zaupnih vojaških dokumentov, dodana pa je tudi kronologija dogajanja po dneh. Predgovor je napisal Janša sam.

Skoraj 70.000 prodanih Premikov
Po besedah Tineta Logarja iz Mladinske knjige, ki je izdala knjigo, so se za tretjo, dopolnjeno izdajo odločili, ker so ugotovili, da knjige že nekaj let ni na trgu. Knjiga je namreč od nastanka leta 1992 do danes postala največja slovenska uspešnica na neleposlovnem področju, saj je bila do zdaj prodana že v skoraj 70.000 izvodih. Med drugim pa je bila prevedena v angleški, nemški in hrvaški jezik, je dejal.

Aleksander Zorn, ki je kot zaposleni na Mladinski knjigi urejal prvo izdajo knjige, je povedal, da je ob izdaji knjige leta 1992 zanjo vladalo veliko zanimanje, saj je bil že v tiskarni ukraden rokopis, ki je romal "v branje" na takratno upravo državne varnosti, o knjigi pa je takrat razpravljalo celo predsedstvo RS.