Trojica pravnomočno obsojenih v zadevi Patria mora še poravnati tako denarno kazen kot sodne stroške. Foto: BoBo
Trojica pravnomočno obsojenih v zadevi Patria mora še poravnati tako denarno kazen kot sodne stroške. Foto: BoBo
Ivan Črnkovič
Direktor Rotisa je zaprosil za alternativno prestajanje kazni. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Trojica pravnomočno obsojenih v zadevi Patria ni bila obsojena zgolj na zaporne kazni (dve leti oz. 1 leto in 10 mesecev zapora), temveč jim je okrajno sodišče prisodilo tudi stranske denarne kazni v višini 37.000 evrov, ki jih morajo, kot je zapisano v sodbi, plačati v treh mesecih.

Na okrajnem sodišču pravijo, da se rok za plačilo denarne kazni izteče 28. julija.

V primeru neplačila sledi prisilna izterjava denarne kazni. V primeru neizterljivosti kazni pa se bo obsojencem podaljšala zaporna kazen, in sicer v znesku 41,73 evra za dan zapora. Kar pomeni, da bi se lahko obsojencem v zadevi Patria kazen podaljšala za nekaj manj kot dve leti in pol zapora.

Vendar ob tem na okrajnem sodišču opozarjajo, da sprememba zaporne kazni ne sme biti daljša od šestih mesecev.

Denarna kazen 37.000 evrov pa ni edini znesek, ki ga morajo obsojenci plačati. Naloženo jim je namreč tudi plačilo stroškov kazenskega postopka in sodne takse. Koliko znašajo ti stroški, pa na okrajnem sodišču še ne želijo razkriti.

"Rok za plačilo stroškov je 15 dni po pravnomočnosti sklepa o stroških. Vendar pa ti sklepi strankam še niso vročeni, zato še ne moremo odgovarjati o višini stroškov," pravijo na ljubljanskem okrajnem sodišču.

Črnkovič zaprosil alternativno kazen
Ivan Črnkovič je po poročanju Dnevnika na ljubljansko okrajno sodišče vložil prošnjo za alternativno prestajanje kazni, vendar sodišče o tem še ni odločilo, poroča Dnevnik. Neuradno naj bi Črnkovič prosil najprej za delo v splošno korist, podredno pa vsaj za tako imenovani vikend zapor (zapor ob koncu tedna).

V svoji vlogi za alternativno prestajanje kazni je priložil tudi peticijo zaposlenih v Rotisu, v kateri naj bi bila med drugim izražena mnenje zaposlenih, da je Črnkovič v podjetju nenadomestljiv, in njihova skrb za podjetje. Črnkovič naj bi tudi zaprosil za obročno odplačevanje denarne kazni.

Črnkovič je edini izmed obsojene trojice v zadevi Patria, ki je izkoristil možnost, ki mu jo omogoča zakonodaja. Janša je pred časom, razložil, da "ne bo nikogar ničesar prosil". Krkovič pa je v pisni izjavi sporočil, da za odložitev oz. alternativno prestajanje kazni ne bo zaprosil, ker ni kriv, saj ni storil nikakršnega kaznivega dejanja.