Alternativni vladni program SDS-a sicer po Janševih besedah temelji na gospodarski rasti, pravičnosti in novih delovnih mestih v gospodarstvu. Izhaja iz dejstva, da je lahko trajna blaginja utemeljena le na gospodarski rasti in da je politika ustvarjanja novih delovnih mest v gospodarstvu najboljša socialna politika. Foto: BoBo
Alternativni vladni program SDS-a sicer po Janševih besedah temelji na gospodarski rasti, pravičnosti in novih delovnih mestih v gospodarstvu. Izhaja iz dejstva, da je lahko trajna blaginja utemeljena le na gospodarski rasti in da je politika ustvarjanja novih delovnih mest v gospodarstvu najboljša socialna politika. Foto: BoBo
Alternativni vladni program SDS-a Za gospodarsko rast, pravičnost in nova delovna mesta
Predstavniki odborov strokovnega sveta največje opozicijske stranke so alternativne rešitve za izboljšanje gospodarskih in socialnih razmer pripravljali po posameznih področjih. Foto: BoBo
SDS z alternativnim vladnim programom

Pojasnil je, da so alternativni vladni program Za gospodarsko rast, pravičnost in nova delovna mesta nameravali predstaviti že na začetku leta, a so bili, kot je dejal, "nekoliko v zadregi", saj napovedane nove koalicijske pogodbe aktualne vlade dolgo časa ni bilo, po njegovih besedah pa bi bilo nenavadno, če bi SDS alternativo predstavil pred tem.

Alternativni vladni program SDS-a sicer po Janševih besedah temelji na gospodarski rasti, pravičnosti in novih delovnih mestih v gospodarstvu. Izhaja iz dejstva, da je lahko trajna blaginja utemeljena le na gospodarski rasti in da je politika ustvarjanja novih delovnih mest v gospodarstvu najboljša socialna politika. "Za nastajanje novih delovnih mest je treba ohranjati, ustvarjati in promovirati okolje, v katerem je dobro delo nagrajeno, kjer se dobro nagrajuje, slabo pa zavrača, okolje, v katerem se samoiniciativnost, inovativnost in dobro gospodarjenje splačajo," je med drugim poudaril.

Janša je pojasnil, da program Za gospodarsko rast, pravičnost in nova delovna mesta temelji na političnem programu, ki so ga sprejeli na zadnjem kongresu SDS-a, na akcijskem programu Evropske ljudske stranke (EPP), sprejetem na zadnjem kongresu v Dublinu, in na oceni stanja v Sloveniji, ki jo je sprejel strokovni svet SDS-a.

Program razdelili na posamezna področja
Predstavniki odborov strokovnega sveta največje opozicijske stranke so alternativne rešitve za izboljšanje gospodarskih in socialnih razmer pripravljali po posameznih področjih. Predsednik odbora SDS-a za gospodarski razvoj in tehnologijo Andrej Vizjak je tako pojasnil, da višji davki zavirajo gospodarsko aktivnost in da so zato ključni ukrepi programa usmerjeni v razbremenitev podjetij, po njihovem mnenju pa je potreben tudi umik države iz gospodarstva.

Ker so stabilne finance pomembne za stabilnost podjetij, bi v SDS-u tudi uveljavili in izpeljali fiskalno pravilo, pa je poudaril predsednik strankinega odbora za finance Andrej Šircelj. V program so na področju financ v SDS-u zapisali še, da ne bodo povečevali davkov, razveljavili bi tudi davek na nepremičnine.

Vinko Gorenak, ki v SDS-u vodi odbor za pravosodje, je med potrebnimi ukrepi izpostavil skrajšanje sodnih zaostankov, zagotovitev enotne sodne prakse in povečanje učinkovitosti na področju odvzema nezakonito pridobljenega premoženja.

Predsednica odbora za kulturo Alenka Jeraj pa je dejala, da v Sloveniji potrebujemo uravnotežen medijski prostor, zato bodo v stranki spodbujali privatizacijo medijev in modernizacijo RTV Slovenija.

Janša: Predstavitev ni namenjena kritiki vlade
Janša je sicer zagotovil, da javna predstavitev alternativnega vladnega programa ni namenjena kritiki vlade ali pa predstavitvi ocene stanja v Sloveniji, ki jo je sprejel strokovni svet SDS-a.

"Edino, kar želimo povedati v zvezi z zdajšnjim stanjem, je, da imamo od maja lani prvič v zgodovini samostojnosti Slovenije vlado, ki ima v rokah vse instrumente za spopad s krizo," je povedal Janša in dodal, da "sami lahko ugotovite, koliko se ti instrumenti dejansko uporabljajo".

Pojasnil je namreč, da je - tudi s podporo vseh poslancev SDS-a - DZ lani v ustavo vnesel fiskalno pravilo, ustavni zakon pa ima po njegovih besedah tudi drugi razdelek, ki nalaga vladi odgovornost za takojšen začetek uravnoteženja vseh proračunov oz. javnih blagajn. Po drugi strani pa je DZ sprejel tudi spremembo ustave, ki preprečuje referendumsko blokado ukrepov fiskalne narave, ki so nujno potrebni za spopad s krizo - instrument, ki ga nobena vlada ni imela, je dodal.

"Spomnite se samo blokad, ki smo jih bili deležni leta 2012 z ogrožanjem praktično vseh protikriznih ukrepov, ki jih je takratna vlada sprejemala," je poudaril, od maja lani pa te nevarnosti po njegovem mnenju ni več.

SDS z alternativnim vladnim programom