Slovenija

Poudarki

  • "Časi so resni, niso pa izredni"
  • "Trenutek ne terja navdušujočih govorov"
  • "Ne govorimo o družbi enakosti, temveč o enakih izhodiščnih možnostih"
Predsedniku SDS-a se je obetalo 52 glasov podpore, prejel jih je 51. Foto: BoBo
       Denarja enostavno ni in si ga tudi za sprejemljivo ceno ne moremo več sposoditi. Zato nas čaka varčevanje za stabilizacijo javnih financ.       
 Janez Janša
Janša
"Uspeli bomo le, če se bomo strinjali o stanju in sodelovali," je dejal Janša. Foto: BoBo
       Najboljša socialna politika je politika ustvarjanja novih delovnih mest, kjer bodo ljudje dobili pošteno plačilo za pošteno delo. Poudarek vsake resne socialne politke temelji na tem, ne pa na miloščini.       
Janša
Janšev govor je temeljil na predstavitvah statističnih podatkov o stanju. Foto: BoBo
Janša
V zadnjih letih je nastalo na desetine novih paradržavnih institucij z več kot 10.000 zaposlenimi. Tega se ne da financirati, je zatrdil Janša. Možne rešitve? Odpuščanje, racionalizacija ali uravnilovka. Foto: BoBo

Dodaj v

Janša: Poenotiti se moramo. Uspeli bomo samo, če bomo sodelovali

Ne enakost, temveč enako izhodišče
28. januar 2012 ob 10:12,
zadnji poseg: 28. januar 2012 ob 17:07
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Stabilne javne finance, ponoven zagon gospodarske rasti in nova delovna mesta. Znotraj teh prioritet je zajeto vse preostalo," je v predstavitvi programskih zasnov vlade dejal Janša.

Poslanke in poslance je nagovoril kandidat za mandatarja za sestavo vlade, predsednik SDS-a Janez Janša. Kandidatov nagovor navadno vsebuje predstavitev programskih zasnov vlade, Janša pa se je osredinil na oceno stanja. Podrobnejši program bo razkril ob predstavitvi vladne ekipe v DZ-ju, trenutno je pomembnejša analiza, saj "če se večinsko ne bomo strinjali, kje smo, potem nima smisla razpravljati o ukrepih za izboljšanje stanja".

"Prioritete mandata so popolnoma jasne, bile bi enake za katero koli vlado. Stabilne javne finance, ponoven zagon gospodarske rasti in nova delovna mesta. Znotraj teh prioritet je zajeto vse preostalo,"
je dejal.

MMC je poročal:
Janša izvoljen z 51 glasovi
Novi mandatar: To je zmaga razuma
Odzivi na izvolitev: Türkove želje Janši
Analitika za MMC: Presenečenj ni pričakovati

BDP Slovenije pada, evrsko območje v recesijo
Analizo je utemeljil na napovedih in predstavitvah Urada za makroekonomske analize in razvoj. Napoved gospodarske rasti je vse slabša in za leto 2012 znaša 0,2 odstotka, Slovenija pa je v krizi doživela tretji največji padec BDP-ja – samo Grčija in Litva sta pred nami. Poleg tega pa se tudi zunanjemu okolju – evrskemu območju – napoveduje recesija, je dejal v analizi stanja.

Delež javnega dolga v BDP-ju je vedno večji, skrb vzbujajoč pa je večji del dolga, ki prikazuje v času krize nastali delež. Smo med štirimi državami, pri katerih je zadolženost najbolj drastično porasla, je nadaljeval.

"Javni sektor ni parazit družbe"
Najprej se je treba dogovoriti, da takšno stanje ne more trajati, in nato o načelih, kako tako stanje rešiti. Kot prvo načelo je treba izkoreniniti predsodek, da "gospodarstvo ustvarja, javni sektor troši". To ni res, je dejal Janša – tudi gospodarstvo ne more brez servisa javnega sektorja, življenje pa ima tudi duhovno in kulturno dimenzijo. "O javnem sektorju ne moremo govoriti kot o parazitu družbe", je izjavil.

Po drugi strani pa ni mogoče imeti javnega sektorja, ki ga država ne more sfinancirati – pa naj bodo zahteve še tako upravičene, je izjavil kandidat. Kratkoročna rešitev je financiranje zatečenega stanja z zadolževanjem, na dolgi rok pa tako ne bo šlo.

"V Sloveniji smo 15 let po osamosvojitvi izšolali petkrat več družboslovcev – novinarjev, pravnikov, ekonomistov – kot pa inženirjev," je izpostavil kot drugi strukturni problem. Neravnovesje v izobraževalnem sistemu po njegovih besedah prinaša tudi neravnovesje v gospodarstvu. Premalo imamo ustvarjanja in industrijskega sektorja, preveč pa storitev.

Dogoročno prestrukturiranje države in družbe

Slovenija mora po njegovih besedah nujno "nazaj k nekemu ravnovesju" – h konkurenčni proizvodnji oziroma k ustvarjanju. Stremeti moramo k družbi enakih možnosti, ne pa k družbi enakosti. Zato je socialne partnerje in vse ostale politične stranke pozval k pogovorom o novem socialnem in medgeneracijskem sporazumu, da se bo lahko doseglo soglasje o ukrepih za dolgoročno prestrukturiranje države in družbe.

"Najboljša socialna politika so nova delovna mesta"
Janša je poudaril, da je treba ob spraševanju, ali je Slovenija socialna država, pogledati v Evropo. V Evropski uniji so se še pred našim vstopom poenotili, da so bistvo vsake socialne politike nova delovna mesta, kjer ljudje dobijo pošteno plačilo za pošteno delo. "Poudarek vsake resne socialne politike stoji na tem. Ne na miloščini," je izjavil. Zato je v Sloveniji problematično tudi to, da nadomestilo za brezposelnost znaša podobno vsoto kot minimalna plača. "Če je stimulacija za nedelo taka, je jasno, kakšen je stimulacijski moment," je izjavil.

Ne le socialna politika, zgled iz Evrope nam je po njegovih besedah lahko tudi usmeritev v mala in srednja podjetja.

Združevanje ministrstev je le en korak
"Z vso resnostjo in spoštovanjem" je naslovil peticijo proti ukinitvi ministrstva za kulturo. Pojasnil je, da je vladni namen zmanjšati sredstva za birokracijo, s tem pa se odpre prostor za financiranje ustvarjanja in dejavnosti. "Nobenega ministrstva ne ukinjamo, je pa res, da resorje združujemo", je zatrdil. Strinjal se je s kritikami, da samo združevanje resorjev samo po sebi ni smiselno in napovedal bistveno racionalnizacijo po vsej hierarhiji navzdol – nujno pa je začeti na vrhu.

"Ne bomo tekmovali v obtoževanju prejšnje vlade"
Janša je v sklepu nagovora kritično nastopil do poskusa bodoče opozicije, ki na zakon o vladi – tudi zaradi prenosa tožilstva na notranje ministrstvo – napoveduje veto v državnem svetu in ustavno presojo. Takšnega "nagajanja" opozicije Janša ne pomni, čeprav je poslanec že od leta 1990. Te poteze so absolutno legitimne, je dejal, zavedati pa se je treba tudi posledic: "Vsak dan, ko se vlada ne formira, nas stane dodatnih 10 milijonov evrov."

Napovedal je, da njegova vlada ne bo tekmovala v obtoževanju prejšnje vlade in da bo "ponudil roko vsem za ukrepe, ki bodo Slovenijo pripeljali iz krize".

Računa na 52 poslancev
Janševo kandidaturo je sicer s podpisi podprlo 50 poslancev iz strank: SDS, Lista Virant, SLS in DeSUS. Pri samem glasovanju pa ga bosta podprla tudi poslanca italijanske in madžarske narodne manjšine.

B. G., Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
Saturn
# 28.01.2012 ob 10:33
Recite kar hocete ampak razlika v širini med njim in prejšnjim kandidatom je ogromna.
jurica
# 28.01.2012 ob 10:27
Čips imam,pivo tudi,10 ur časa tudi!
Pa da vidimo ta posvečeni hram slovenske norosti,neumnosti,sprenevedanja in predvsem velike lopovščine in borbe za svojo rit!
Tole gledat bo boljše kot sex ali TV-nogomet!
problem43
# 28.01.2012 ob 10:49
no tu dam pa Janši popolnoma prav, ko je govoril o slovenskem šolstvu, da je preveč družboslovcev, ekonomistov in podobnih ter premalo naravoslovnih (tehničnih, računalniških...) in podobnih kadrov...
domobrán
# 28.01.2012 ob 10:24
Pustimo preteklost, glejmo prihodnost. Samo tako bomo postali svetilnik 21. stoletja. Čas je za drugo republiko.
mr.miyagi
# 28.01.2012 ob 10:45
Nisem Janševec, ampak razlika v nastopu je očitna. Janković je bral nakracan tekst, nerazumljivo izgovoril 60% besed od katerih jih pol ni razumel. Kot primier rabiš sproščen nastop...
davide
# 28.01.2012 ob 10:40
@jurica

če Delo smatraš za verodostojen časopis, ti pa res ni pomoči
joco
# 28.01.2012 ob 13:52
"V Sloveniji smo 15 let po osamosvojitvi izšolali petkrat več družboslovcev – novinarjev, pravnikov, ekonomistov – kot pa inženirjev," je izpostavil kot drugi strukturni problem. Neravnovesje v izobraževalnem sistemu po njegovih besedah prinaša tudi neravnovesje v gospodarstvu. Premalo imamo ustvarjanja in industrijskega sektorja, preveč pa storitev.

Končno je nek družboslovec premogel nekaj samokritike! Na Švedskem, v Nemčiji in na Poljskem je razmerje v prid tehničnim poklicem, medtem ko v Grčiji je podobno kot pri nas in se ve kje smo...

Matematika je pač težja od mešanja zraka...in ljudje se odločajo po liniji najmanjšega odpora. Ampak vsak račun je enkrat treba plačat...
LOTR
# 28.01.2012 ob 10:47
Mojstrski nastop in govor g. Janše. Janša je državnik. Pika.
Norge10
# 28.01.2012 ob 10:35
Realna ocena stanja, kje smo, kam smo padli in iz česa se moramo izvleči ...

Zdaj pa naj končno zagrizejo v to, kar je treba rešiti, da se izvlečemo iz tega sranja.
Bodimo strpni, bodimo pozitivni in glejmo naprej.
Ne mečimo polem pod noge, ampak si prizadevajmo za skupno dobro. Vsi smo v istem sranju iz katerega je treba izplavati. Tunkanje nam ne bo pomagalo.

Gremo NAPREJ!
felixfelis
# 28.01.2012 ob 14:18
Spoštovani Sloven258

Dovolite dopolnitev: Smrt fašizmu, in vsem diktaturam sveta!
Bik
# 28.01.2012 ob 12:52
SF
# 28.01.2012 ob 12:41
l "PRAVNOMOČNO OBTOŽEN"????

To je nov termin, ki ga je izumil naš drugorazredni.
dreamliner
# 28.01.2012 ob 10:28
joj res me zanima, kaj bo s teh velikih besed...
Breathe
# 28.01.2012 ob 13:13
Pripravite se!!
Prihaja Brezplačna Melita. Komaj čakam na govor politkomisarke PS.
Bik
# 28.01.2012 ob 12:49
Pljuvači očitno niso prenesli niti ocene stanja, ki ga je argumentirano poda g. Janez Janša. Začeli so pljuvati preden so podali mnenje tudi predstavniki poslanskih skupin.
Predstavitev mandatarstva je bila med istim, ki ga je podal Jankovič na svoji mandatarski seji in to danes, je bilo kot noč in dan. Jankovičeva predstavitev bi bila verjetno še za mojo pokojno staro mamo, ki je še pri 80tih prebirala delo preveč splošna in polna nekih floskul. To danes mora pa vsak, ki ima le malo objektivnega razmišljanja priznati, kot celovit razrez javno znanega stanja in zelo dobro programsko smer.
jd666
# 28.01.2012 ob 11:15
kaj pa zoki in gašpar delata v parlamentu ju še niso zaprli?:)
jd666
# 28.01.2012 ob 10:36
pahorja ni zrušil sds ampak murgl škrat preko zaresa in lds... in ko je škratek videl da je pahor dobil veliko več glasov kot je bilo pričakovati je bil borutek spet zavezan da se mora slinit murglam....kar mu ni bilo sicer všeč sam kaj mu je pa drugega ostalo.

p.s. podgane kakor jih je sam poimenoval so odšle pa iz SD k PS
bozz
# 28.01.2012 ob 17:50
Sodelovanje? Vse stranke so podprle intervencijski zakon, samo SDS ne. S svojimi "Trikrat NE" so rušili vse reforme prejšnje vlade. Kljub nasprotovanju arhivske stroke in zdaj tožilske stroke trmasto uveljavljajo svoje. Janša sindikatom zabrusi, da bo on odločil tako, kot se bo, pa se lahko na glavo postavijo. Itd. Zdaj pa JJ poziva k sodelovanju? Hja, hinavstvo a la SDS.
SF
# 28.01.2012 ob 12:41
Mene zanima pa nekaj drugega. Tu en kup agitatorjev vpije, da Janša ne more biti predsednik vlade, ker da naj bi bil "PRAVNOMOČNO OBTOŽEN"????
Pravnomočna je namreč lahko samo obsodba.

Mi zna kdo definirati termin "pravnomočna obtožba"?
futurama
# 28.01.2012 ob 11:23
Apeliram na poslance s hrbtenico naj danes ne predajo države Tomažu Majerju=JJ.
Tokrat se ne bo pustil presenetiti, kot leta 2008; dušil in rušil bo vse avtonomne inštitucije s ciljem, da bi zadržal oblast enkrat za vselej.
Blaginja naroda in države so le lepe besede v katere ne verjame.
Zajebal bo vse, tudi tiste, ki so ga v dobri veri volili.
jurica
# 28.01.2012 ob 10:59
Do leta 90 sem bil pa komunist:)
borbo
# 28.01.2012 ob 10:54
Star vic:
"Sinko s čim se boš ukvarjal, ko boš velik?"
"Z organiziranim kriminalom.Pika."
"Privat ali v koaliciji?"
jurica
# 28.01.2012 ob 10:54
Kdaj bo pa kaj Finska in Avstrijska sodišča omenil?
master
# 28.01.2012 ob 10:40
Glej te nore levičarje :D :D :D Na volitvah ste odjebal sd (10%), zares ter lds.. in sedaj tule čvekate, da je za te zadeve kriva sds.. Sramota od ljudi!! Razen, če vas je Janković silil, da ste ga volili ;)
astro
# 28.01.2012 ob 14:40
Delavec je že po naravi levičar.
Desnica vzpodbuja bogatenje bogatih.
iksy
# 28.01.2012 ob 14:18
"Protikrizna koalicija razuma" - SREČNO !
von Rhein
# 28.01.2012 ob 11:59
Dokler bo pamet nekaterih tako skisana kot je tukaj videti iz komentarjev in bo "ta pamet" imela možnost vplivati na politiko (volitve)...,Sloveniji ni rešitve.Tudi,če se oblikuje nova vlada z mandatarjem Janšo,bo ta vlada minirana na vsakem vogalu s pomočjo raznih rdečih hinavcev,ker se zanaša točno na take bedake.
DURA-ACE
# 28.01.2012 ob 11:22
Še septembra 2008 ste nam o opozorilih ekonomistov dejali, da je »bil in bo neposredni vpliv svetovne finančne krize na nas bistveno manjši, kot so nekateri napovedovali,« in da ni »nobenih resnih znakov, ki bi dajali osnovo za govorjenje o recesiji«. To ste ponavljali kljub opozorilom vladnega urada za makroekonomske analize. Kljub vsem opozorilom je Vaša družinska prijateljica in strankarska kolegica, tedaj zdravstvena ministrica Zofija Mazej Kukovič, osebno odhitela na še zadnja pogajanja s sindikati javnega sektorja in skupaj z Gregorjem Virantom z darežljivo predvolilno reformo javnih plač obremenila javne finance za leta vnaprej. Prve ukrepe vlade Boruta Pahorja ste novembra 2008 pospremili celo z besedami, da »če še nimate angine, ne jemljite antibiotikov«.
K_ris
# 28.01.2012 ob 11:03
Še nekaj podatkov iz včerajšnje javnomnenjske raziskave, ki je bila objavljena v Financah.
Za predsednike parlamentarnih strank so navedli po 3 najbolj pogosto (označujem s +) in 3 najbolj redko navedene lastnosti (označujem z -).

Janez Janša
+ odločen
+ učinkovit
+ sposoben
- pošten
- blizu ljudem
- se spozna na gospodarstvo

Zoran Janković
+ se spozna na gospodarstvo
+ blizu ljudem
+ karizmatičen
- pošten
- demokratičen
- strokoven

Kot lahko vidite, je za oba glavna kandidata ravno poštenost najmanj prepoznana lastnost. Ali smo res že tako obupali nad tem, da bi lahko bila politika poštena?
pANICAdoo
# 28.01.2012 ob 11:02
Če bo kako svetovno prvenstvo v jamranju, imamo resnega šampi(nj)ona.
imlakar4
# 28.01.2012 ob 10:43
Ta spet govori oslarije. Namesto da bi povedal kaj bo naredil, zopet govori o preteklosti in analizira slabosti, katere so v največji meri posledica njegove vlade. S to svojo ekipo pokvarjenih strankarskih šefov nas bo porinil v še večji drek. Groza, da nas obramboslovec uči ekonomije.
K_ris
# 28.01.2012 ob 10:42
Nekaj zanimivih številke iz Episcentrove javnomnenjske raziskave iz včerajšnjih Financ:

Katero stranko bi volili?
1. SDS - 28%
2. PS - 22%

Katere stranke zanesljivo ne bi volili?
1. SDS - 40%
2. PS - 41%

Za obe stranki torej velja, da je veliko več tistih, ki teh dveh strank ne prenesejo, kot je tistih, ki bi volili eno izmed teh dveh strank. Lepa popotnica za prihosnost Slovenije.
mojcd
# 28.01.2012 ob 10:33
Kako navušujoč govor, v ponedeljek grem do šefa, sedaj je čas za poviošico, vse bo bolje, vse bo lepše
Hardworker
# 28.01.2012 ob 17:02
Zdaj pa tišina, govori sam veliki vodja Ivan Patrian Orožarski.
Sloven258
# 28.01.2012 ob 14:09
Smrt fašizmu!
prešern
# 28.01.2012 ob 12:27
@kris
strinjam se glede pahorja vendar pahor ni sd, ki je se kar priblizek evropske levice.
to kar pa predstavlja PS tu sem pa brez besed
Insider
# 28.01.2012 ob 11:59
@OneRound

In ni tako preprosto, da dokler proces traja ni kriv in basta. Dokler proces traja nebi smel imeti možnosti, da postane mandatarnd


Kdor je obdolžen prekrška, velja za nedolžnega, dokler njegova odgovornost ni ugotovljena s pravnomočno odločbo.
zaratustra
# 28.01.2012 ob 11:49
Insider
a slučajno veš, da ne moreš podpisati pogodbo za delo varnostnika, če si slučajno v kazenskem postopku za katerega je predvidena zaporna kazen?? Če to velja za varnostnika, zakaj ne velja to za mandatarja
Insider
# 28.01.2012 ob 11:46
@zaratustra

To so vse predsodki, ki temeljijo na stereotipih in antipatije do JJa. Ko bo dokazano kriv, takrat se ga naj odstrani. Dokler pa samo traja proces ni kriv in basta.

"mi vsi vemo"-- to isto lahko jaz trdim za Jankovića, pa ne bom, dokler se mu ne dokaže. Vsakemu se mora dokazati, ker nisva ne jaz in ne ti strokovna, da dajeva razsodbe glede na dejstva, ki nam jih podajajo mediji.
laky
# 28.01.2012 ob 11:23
No Lasten program Sls he he he....kaj oni majo res lasten pogram. Pa zaenkrat se na zgornje spodnje ne delimo mogoče na leve in desne on se seveda ne deli, ker priznava samo desne. Konstuktivno se je naučil v 4 letniku in od takrat mu je ta beseda tako všeč. Konkretna dejanja ja to bomo še videli....Mi smo pod Grčijo imamo dosti nižji standart. Če bi imeli moji starši Grško pokojnino za svoje delo, ki so ga opravljali bi živeli kot LORDI. Zelo pomembno je KDO ZMAGA NA VOLITVAH ....Virantovih ne moremo štet za janševe Volilce Desusovih tudi ne To je volja posameznikov. Spet zavajanje ljudstva.
domobrán
# 28.01.2012 ob 11:14
Bravo Kahrl :)
K_ris
# 28.01.2012 ob 11:13
@Merlot

Pozablja se, da je bil Janša na oblasti zgolj štiri leta in če mu je ratalo v štirih letih tako hudo zavozit državo mu pa res ni pomoči.

Pahor je bil na oblasti samo TRI leta, pa se mu očita ravno to :)
Merlot
# 28.01.2012 ob 11:10
Joj, kako butasti so mi komentarji tega tipa:

"Koja beda je ta Jansa... Ne morem mu frisa videt... Ko je imel svoj cas, je pokazal svoje"

Pozablja se, da je bil Janša na oblasti zgolj štiri leta in če mu je ratalo v štirih letih tako hudo zavozit državo mu pa res ni pomoči. Dejstvo je, da je Janša v roko prijel zavoženo, do dna skorumpirano državo, do česar je pripeljala prejšnja leva vlada, ki je vladala dolgih 12 let. Zatem je svoj mandat dobil Janša, ki tudi ni bil popoln mandatar, a stvari so vseeeno začele vsaj iti v pravo smer. Kakorkoi, po koncu Janševega mandata s(m)o si državljani kar naenkrat zaželeli novih obrazov in te našli v poslancih SD-ja. Ampak kako naivno ste šli takrat volit navkljub temu, da je Pahor (sicer meni osebno super oseba in politik) že pred izvolitvijo jasno napovedal s kom gre v koalicijo in se je jasno videlo, kdo ga podpira. Ja za božjo voljo, volit ste šli nove obraze na oblast pa spet dobili tiste stare krsihte, ki se jih na oblasti gleda od osamosvojitve naprej oz. še prej ko smo bili še v Jugoslaviji s Kučanom na čelu. No, kako uspešna je bila ta vlada in koliko se je v času krize ukvarjala predvsem sama s sabo ste pa itak videli. No, sedaj so bile predčasne bolitve in zopet so se našli ljudje, ki so si rekli, da gredo volit nove obraze in volili Jankoviča (no, velik del tudi Viranta). Ma kako nove obraze ljudje, če pa je bilo jasno videno, kdo spet vodi vse niti iz ozadja? Zapovrhu je tale iz ozadnja lepo pokazal kaj si meni o svojih podanikih. Pahorja je za moje pojme prav prežvečil in nato izpljunil. In to, da Jankoviču ni uspelo dobiti madata ni Janševa kriza.
problem43
# 28.01.2012 ob 11:09
K_ris

se popolnoma strinjam, da samo besedičenje ne bo prineslo napredka, sem pa zadovoljen s tem, da se že v nagovoru kandidata to omenja...več ko se bo o tem govorilo in kazalo uspešnost ljudi iz naravoslovja in bedo nezaposlenosti družboslovcev, bolj bodo mladi razmišljali o svoji izbiri srednje šole in kasneje študija...

je pa res, da so predlogi za ministre ponovno večinoma iz družboslovne "strokovnosti" ... na žalost
DURA-ACE
# 28.01.2012 ob 10:57
V parlamentu sem od leta 1990.

Čas je za penzijo.
K_ris
# 28.01.2012 ob 10:56
@problem43

Zanimivo je samo to, da o tem govori družboslovec, ki bo svojo ministrsko ekipo skoraj v celoti sestavil iz družboslovcev.

Je pa to sicer nekaj, kar je znano že dolgo. Ponavljanje istih fraz ne bo pomagalo. Prav tako pa bi pri takšnih problemih morali računati na racionalnost posameznikov in neki vladni ukrepi za urejanje tega področja niso potrebni. Vsak racionalni posameznik bi moral sam opaziti, da je na trgu presežek družboslovcev in da bo imel veliko boljše karierne možnosti, če se usmeri v tehniko ali naravoslovje. Siljenje (z omejitvami vpisa ali kako drugače) dijakov v študij naravoslovja je po mojem mnenju zgrešeno. Dosegli bomo samo to, da jih veliko sploh ne bo doštudiralo.
pistons_boy
# 28.01.2012 ob 10:27
Ve kdo točno uro glasovanja ?
jani221
# 28.01.2012 ob 17:45
Zdaj ko bo prevzel oblast bi se on rad poenotil, prej je pa samo zdraho delal namesto da bi sodeloval. Hinavščina pa taka.
Captain Obvious
# 28.01.2012 ob 17:14
Janša pametuje o sodelovanju.:D PRACTICE WHAT YOU PREACH, ASSHOLE!
iksy
# 28.01.2012 ob 14:44
Levo usmerjeni volivci, sprijaznite se že, da je bila tokrat slovenska »desnica« uspešnejša in spretnejša od vaše politične preference. Pokazatelj njene uspešnosti je nenazadnje tudi dejstvo, da je pritegnila k koalicijskem sodelovanju eno sredinsko in eno levo usmerjeno stranko.
amigo
# 28.01.2012 ob 14:19
285. člen Zakona o kazenskem postopku

Obtožnica postane pravnomočna z dnem, ko je ugovor zavrnjen; če ugovor ni bil vložen ali je bil zavržen – z dnem, ko je senat, ki je obravnaval zahtevo predsednika senata (284. člen), odločil, da se z obtožnico strinja; če take zahteve ni bilo, pa z dnem, ko je predsednik senata določil glavno obravnavo, oziroma, ko je pretekel rok iz drugega odstavka prejšnjega člena.

Sicer nisem pravnik a ta člen govori o senatu, ki obtožnico preiskusi in če se z njo strinja, zadeva pride pred sodišče. Na žalost pa skrpucalo pobegle tožilke zelo verjetno preiskusa senata ne bi prestalo in bi romalo v koš. Zato je bil vložen obtožni predlog, ki se ne preiskuša. Govorimo lahko samo o obtožnem predlogu in ne o obtožnici. Mogoče se beseda obtožnica sliši bolj resno, zato jo je naš dragi predsednik tudi uporabil. Simpel kot srbski pasulj.
Kazalo