Slovenija
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 203 glasov Ocenite to novico!
Janez Janša
Janša edino rešitev vidi v vrnitvi k vrednotam osamosvojitve in slovenske pomladi. Foto: BoBo
       Slovenci nikoli ne bomo dovolili, da bo država razpadla. Potrebno je vztrajati.       
 Janez Janša
Rdeča zvezda
Leta 1991 se je rdeča zvezda borila proti Sloveniji, poudarjajo v SDS-u. Foto: BoBo
       Besedam o boju proti kapitalistični gospodi so ploskali ljudje, ki so ustanovili forum za povezavo največjih delničarjev in najbogatejših upokojencev in hkrati najpremožnejši ljudje v državi, kar je zgolj dodan element farse k rdeči slovenski tragediji. Enako kot dejstvo, da so to počeli v dvorani, ki je simbol neplačanih računov slovenskemu malemu gospodarstvu, družinskih tragedij in izkoriščanja domačih in tujih delavcev.       
 SDS o proslavi v Stožicah, ki po njihovi oceni kaže na poskuse žametne obnove totalitarnega režima
Tito
SDS je spomnil na odločbo ustavnega sodišča, ki je zavrnilo poimenovanje ulice po Josipu Brozu - Titu. Foto: EPA
VIDEO
Proslava Pozdrav domovini...

Dodaj v

Janša: Tiste, ki so hišo gradili, se skuša izgnati iz nje

Dogodek ob dnevu državnosti
24. junij 2013 ob 22:09
Celje - MMC RTV SLO

Čudežnemu vzponu države Slovenije kot mednarodnega subjekta niso sledile notranje spremembe. Tisti, ki so gradnji hiše nasprotovali, danes poskušajo iz nje izgnati graditelje, je dejal Janša.

Po 22 letih je skrajni čas, da se vprašamo, zakaj smo zašli, je na Pozdravu domovini v Celju dejal osrednji govornik predsednik SDS-a in osamosvojitelj Janez Janša. "V krizi smo, ker je v državi preveč Jugoslavije," je ponudil svoj odgovor. "Tisti, ki misli, da bomo iz krize izšli tako, da bomo uvozili še več Jugoslavije, se moti. To vodi v propad," je dejal okoli 1.000 zbranim udeležencem.

Sanje so bile po njegovih besedah dovoljene le en dan, potem je bilo vse po starem. Izjava se je nanašala na besede Milana Kučana, ki je ob razglasitvi samostojnosti 26. 6. 1991 dejal: "Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan." In ko ti ljudje govorijo, "ukradli so nam državo", imajo v mislih ravno Jugoslavijo, je zatrdil Janša.

Spomnil je, da smo še tik pred osamosvojitvijo v časopisih brali naslove: "Samostojna Slovenija, ne hvala," lani in letos pa totalitarne simbole in simbole JLA na ulicah.

"Slovenci nikoli ne bomo dovolili, da bo država razpadla. Potrebno je vztrajati," je, sodeč po zapisu SDS-a na Twitterju, pozval javnost. Po njegovem mnenju se je treba upreti, saj hočejo tisti, ki so "gradnji hiše" nasprotovali, danes graditelje iz nje izgnati.

Janša edino rešitev vidi v vrnitvi k vrednotam osamosvojitve in slovenske pomladi, ki so Slovence povezale pred 22 leti.

Stranka SDS sicer skladno s svojo resolucijo ne sodeluje na prireditvah, kjer so prisotni simboli nekdanjega JLA ali SFRJ-ja.

SDS: Rdeča zvezda je simbol agresije na Slovenijo
Prisotnost simbolov agresorskega JLA, ki je odgovoren za smrt pripadnikov slovenskih obrambnih sil in civilistva, na državni slovesnosti je v nasprotju s slovensko ustavo in vrednotami, so že dopoldne sporočili iz stranke SDS.

SDS bo vedno spoštoval vse domoljubne tradicije slovenskega odporništva, hkrati pa zavrača "posiljevanje državnih slovesnosti" s simboli agresorskega JLA ter totalitarnega komunističnega režima, ki je kršil človekove pravice, so zapisali v sporočilu za javnost.


"Storili bomo vse, kar je v naši moči, da se slovenska država in vsi njeni podsistemi osvobodijo ujetosti v dediščino mračne preteklosti,"
so zapisali.

SDS: Rdeče zvezde ni bilo 10 let
V strankini službi za odnose z javnostmi so spomnili, da totalitarni simboli 25. junija 1991, ko je bila sprejeta temeljna listina o neodvisnosti, v dvorani niso bili več prisotni. Tudi naslednjega dne, 26. junija, ko je bila na Trgu republike slovesno dvignjena slovenska zastava, ni bilo nobene rdeče zvezde več. "Zveza združenj borcev takrat ni niti poskušala vsiljevati svojih praporov na proslavo. Tega ni poskušala niti naslednjih deset let," so zapisali.

Tokrat pa bodo - prvič v zgodovini samostojne Slovenije - ti simboli prisotni na slavnostni seji Državnega zbora ob dnevu državnosti, protestirajo v SDS-u.

SDS o vlogi borcev in levičarskih strank
V stranki so zatrdili, da so borci in levičarske stranke aktivno spodkopavali osamosvojitev ravno takrat, ko je šlo zares. ZZB je to počel s sporočili, da se razbija Jugoslavija, da bo osamosvojitev škodljiva in da so proti odcepitvi, njen predsednik Ivan Dolničar pa je interveniral za izpustitev zajetih oficirjev JLA.

Odločitev za uvrstitev totalitarnih simbolov na slavnostno sejo DZ-ja je sprejel Janko Veber iz stranke SD. Ta stranka je po trditvah SDS-a nasprotovala vsem ukrepom za zavarovanje slovenske osamosvojitve in se "sprenevedala v isti smeri kot ZZB", češ da na plebiscitu nismo glasovali za odcepitev. Vrh te stranke pa se je 12. junija 1991 sestal s poznejšim podpisnikom ukaza za napad na Slovenijo Antejem Markovićem in se z njim pogovarjal o tem, kako takoj po "operetni osamosvojitvi" prevzeti vlado in stkati novo jugoslovansko zvezo.

Slovenija mora po oceni SDS-a te vrednote končati in se osrediniti na "trdno časovno vezivo", ki se je stkalo v oblikovanju avtonomne države. "V jedru tega veziva je trajno, temeljno ljudsko soglasje iz obdobja slovenskega osamosvajanja 1988-1992, iz obdobja slovenske pomladi," so zapisali v stranki in dodali, da mora upravljanje države slediti temu vrednostnemu okviru.

Prekinitev prakse sledenja vrednotam in simbolom nekdanjega režima je po oceni SDS-a nujna tudi z ustavnega vidika. Spomnili so na razsodbo ustavnega sodišča, ki je prepovedalo poimenovanje ljubljanske ulice po diktatorju Josipu Brozu - Titu z utemeljitvijo, da sodišče "kot neustavno razume vsako oblastno ravnanje, ki z avtoriteto oblasti izraža vrednote, ki so nezdružljive s temeljnimi ustavnimi vrednotami, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija in vladavina prava".

"Žametna obnova totalitarnega režima"

V stranki SDS so še spomnili, da so 27. aprila v ljubljanskih Stožicah pod istimi simboli totalitarnega režima ter ob petju komunistične himne internacionale visoki oblastniki slovenske levice glasno ploskali "zavzemanju za boj proti izdajalski kapitalistični gospodi" in zavzemanju za mir "kot rezultat boja". To je le še en kazalnik, da smo v Sloveniji prišča "poskusom žametne obnovitve totalitarnega režima na način, na katerega opozarja v resoluciji št. 1096 Parlamentarna skupščina Sveta Evrope".

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo