Do brionskega sporazuma je prišlo zato, da bi Sloveniji preprečili njeno osamosvojitev, vendar pa so dogodki ob začetku vojne na Hrvaškem pokazali, da poti nazaj ni več, se je Janša spomnil dogodkov izpred 21 let. Foto: BoBo
Do brionskega sporazuma je prišlo zato, da bi Sloveniji preprečili njeno osamosvojitev, vendar pa so dogodki ob začetku vojne na Hrvaškem pokazali, da poti nazaj ni več, se je Janša spomnil dogodkov izpred 21 let. Foto: BoBo
Laris Gaiser
Osamosvojitvena vlada je Slovencem podarila nekaj, kar so naši predniki samo sanjali, je prepričan predsednik Slovenskega panevropskega gibanja, sicer enega izmed organizatorjev okrogle mize. Foto: Slovensko panevropsko gibanje

Tedaj smo imeli Slovenci velike cilje, ki smo jih večinoma v teh dvajsetih letih uresničili, je premier še dejal na okrogli mizi Slovenskega panevropskega gibanja in Občine Bovec z naslovom Državnost in državotvornost ter dodal: "Sedanji cilji Slovenije pa so, da najhitreje izide iz te hude gospodarske krize in v razvoju ulovi evropske države, saj smo v zadnjih treh letih nazadovali v razvoju, saj smo z zadolževanjem vzdrževali visok standard državljanov."

Med zunanjepolitičnimi cilji pa smo po Janševem mnenju dosegli že skoraj vse, tako da moramo obdržati tak položaj, kot ga imamo zdaj v Evropi in svetu.

Janša je poudaril še, da se je v Sloveniji v času po osamosvojitvi zamudilo številne priložnosti, predvsem pa ni bilo enakomernega razvoja celotne države, na kar je v svojem govoru opozoril tudi bovški župan Siniša Germovšek, ki je ob tem izrazil pričakovanje, da se bo Posočje v prihodnje hitreje razvijalo - tudi ob pomoči slovenske vlade.

Gaiser: Nove generacije bodo poskrbele, da bomo še pomembnejši
Čeprav številni menijo, da mladim primanjkuje narodne zavesti, je to zgrešeno, pa je na okrogli mizi poudaril predsednik Slovenskega panevropskega gibanja Laris Gaiser in ob tem izpostavil, da je osamosvojitvena vlada Slovencem podarila nekaj, kar so naši predniki samo sanjali, nove generacije pa bodo poskrbele, da bomo postali v svetu še pomembnejši. Ob tem je dodal še: "Slovenski narod ima sredstvo, da se uveljavi v svetu. Napočil je čas, da Slovenija naredi korak naprej."

Vzporednice med sedanjim in časom ob osamosvojitvi niso mogoče, pa je prepričana sodelujoča na okrogli mizi Rosvita Pesek. "Takega izziva Slovenci ne bomo imeli nikoli več. Zdaj se pred nas bolj postavlja vprašanje, kako naprej," je poudarila in nadaljevala: "V vsem svetu cenijo države, ki se kdaj postavijo za svoj interes, in ne le zvesto sledijo drugim. In tako Slovenijo bi si želela v prihodnje!"