Napovedi Janše, da bo ob zavrnitvi arbitražnega sporazuma v mesecu dni po referendumu predstavil recept za boljšo ureditev odnosov s Hrvaško, je nerealna, pravi Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Napovedi Janše, da bo ob zavrnitvi arbitražnega sporazuma v mesecu dni po referendumu predstavil recept za boljšo ureditev odnosov s Hrvaško, je nerealna, pravi Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Piran
Največ dilem sproža meja na morju, čeprav je kar nekaj spornih točk tudi na kopnem. Foto: MMC RTV SLO
Referendum: Odločilen bo zadnji teden

Člani in simpatizerji SDS-a so na Naravskih ledinah razpravljali tudi o skorajšnjem odločanju o arbitražnem sporazumu na referendumu 6. junija. Janša je napovedal, da bodo v dneh pred referendumom vložili vse napore v to, da ljudem konkretno in z argumenti pojasnijo, kaj jim ta sporazum prinaša in katere so boljše alternative. Po njegovih besedah bo izid referenduma o arbitražnem sporazumu tesen, zato bo odločal vsak glas.

"Alternativ je veliko"
Prepričan je, da je vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško tako pomembno, da se ljudje pri njem ne bi smeli odločati politično, torej ali so bolj za eno ali drugo politično opcijo oziroma stranko. V interesu Hrvaške je namreč, da ne bo zamud pri njenem vključevanju v Evropsko unijo, in tudi to, da je meja pravična, je prepričan Janša. Zato meni, da je alternativ za predlagani arbitražni sporazum veliko, obstajajo pa najmanj tri "zelo jasno določljive variante", ki so vse boljše za Slovenijo, pa tudi za Hrvaško. Če bo sporazum na referendumu zavrnjen, bodo v stranki v roku enega meseca vsem drugiim parlamentarnim strankam ter strokovni in širši javnosti ponudili tri možnosti.

Dosegli bi lahko sporazum z določeno mejo
Prva možnost je predlog meddržavne pogodbe po vzoru sporazuma Drnovšek-Račan, kjer bi se meja natančno določila in kjer bi Slovenija in Hrvaška mejno vprašanje rešili s podpisom brez kogar koli drugega - vendar tako, da Slovenija ne bo oškodovana. Hrvaška s tem, ko bi Sloveniji priznala pravico do teritorialnega izhoda v mednarodne vode in tudi pravico do pravične ureditve meje na kopnem, ne bi izgubila ničesar, pravi Janša.

Arbitraža da, a ne z mednarodnim pravom
Druga možnost je po Janševih besedah ponudba Hrvaški, da prepustimo odločanje o odprtih vprašanjih tretji osebi. "Arbitraži, mediaciji, kateri koli sodni inštanci" - a le, če ne presoja po mednarodnem pravu, ampak zunaj njega, po načelu zunanje pravičnosti, saj lahko Slovenija po Janševih besedah samo po tem načelu uveljavi svoje argumente, pri čemer je njen ključen argument cena, ki so jo Slovenci plačali v razmejitvi med takratno Jugoslavijo in Italijo po drugi svetovni vojni.

Kot tretjo možnost je prvak SDS-a navedel predlog sporazuma, v katerem bi se meja deloma prepustila v presojo mednarodnim arbitrom, vendar tako, da ključne pravice, ki jih Slovenci imamo, ne bi bile pod vprašajem. "To na kratko pomeni, da bi v sporazumu pisalo, da Slovenija ima teritorialni izhod v mednarodne vode in da ta arbiter samo nekoliko natančneje določi koordinate," je pojasnil. Pisalo bi tudi, da se ob reki Muri upoštevata stoletna in naravna meja, ne pa kataster.

Pahor: "Ni boljše alternative kot ta"
Na Janševe besede se je odzval premier Borut Pahor, ki je zatrdil, da so te napovedi nerealne. Upa, da ljudje niso naivni in da ne bodo verjeli takim obljubam. Na kongresu Mladega foruma SD-ja v Domžalah je Pahor arbitražni sporazum znova označil kot dober in dodal, da "ni boljše alternative, kot jo imamo".

Dvomi namreč, da se bo po morebitnem padcu referenduma ponovila enaka zgodovinska okoliščina kot tokrat, "ko je bila sosednja država Hrvaška dolžna sama pri sebi razčistiti vprašanje, ali si želi končati pogajanja z EU-jem in je bila zato pripravljena nekoliko bolj kot običajno razmisliti o stvareh, o katerih do takrat ni bila pripravljena razmišljati".

Referendum: Odločilen bo zadnji teden