Janša vladi svetuje, naj čim prej prizna svojo nesposobnost in zaprosi za tujo pomoč. Foto: BoBo
Janša vladi svetuje, naj čim prej prizna svojo nesposobnost in zaprosi za tujo pomoč. Foto: BoBo

Program, ki se neformalno pripravlja za Slovenijo, je nekje med grškim in ciprskim.

Janez Janša
Janša je vladi svetoval, naj ne odlaša s "tistim, kar je neizogibno, ker bo cena vsak dan večja". Foto: BoBo

Največja siva ekonomija v Sloveniji je razbohoten administrativni del javnega sektorja. Tukaj ponikne največ denarja za nekaj, kar ni nikoli narejeno in noben davek plačan.

Janez Janša o sivi ekonomiji
Janša poziva k prošnji za pomoč
Janša: Vlada naj prizna nesposobnost, zaprosi za pomoč

"S proračunom, ki ga danes sprejema slovenska vlada, se je država dokončno poslovila od ambicije, da se sama izkoplje iz krize," je dejal Janša na tiskovni konferenci, na kateri je vladi tudi svetoval, naj čim prej zaprosi za tujo pomoč.

"Glede na stanje, kakršno je danes, svetujemo slovenski vladi, da to stanje čim prej prizna, se z njim čim prej sooči, prizna, da ga sama ni sposobna reševati, in čim prej zaprosi za tujo pomoč mednarodne institucije," je dejal Janša.

Vladi je svetoval, naj ne odlaša s "tistim, kar je neizogibno, ker bo cena vsak dan večja". Dlje se bo odlašalo s tem korakom, višja bo cena za slovenske davkoplačevalce, in ostrejši bodo pogoji, ki jih bo Slovenija dobila ob tej delni izgubi lastne suverenosti," je dodal. "Med temi pogoji bodo na prvem mestu zahteve za znižanje stroškov funkcioniranja države. Veste, kaj to pomeni."

Tudi vlade drugih držav, ki so potrebovale in prejele pomoč, so zatrjevale, da pomoči ne potrebujejo, je poudaril Janša in izpostavil primer Grčije in Cipra. Pomembno je za pomoč prositi pravočasno, je opozoril nekdanji premier. "Program, ki se neformalno pripravlja za Slovenijo, je nekje med grškim in ciprskim." Pomembno je čim prej priznati, da se nismo sposobni spopasti s stanjem, v katerem smo, je še dejal, "ključni dokaz za to nesposobnost je proračun, ki se danes sprejema in ki je zgrajen na popolnoma nerealnih podlagah, kar je vidno navznoter in navzven."

"Factor banka in Probanka, žepni tajkunski banki, kot model"
Dejal je, da je zdaj jasno, zakaj je premierka Bratušek govorila, da potrebujejo čas, in ne denarja. Vlada in BS imata namreč natančne podatke o stanju slovenskega bančnega sistema. "Vedo, kaj se lahko pričakuje na mizi novembra, ko bodo prišli tudi uradni rezultati stresnih testov v osmih slovenskih bankah," je dejal Janša, zaradi česar so se tudi lotili "akcije reševanja lukenj, ki so nastale v dveh žepnih tajkunskih bankah, v Factor banki in Probanki, na način, da se celotno breme obesi na slovenske davkoplačevalce. Za to so potrebovali čas."

Tako pa naj bi želeli sanirati celoten bančni sistem oziroma pokriti luknje predvsem v bankah v državni lasti. S prošnjo za mednarodno pomoč se želi zavlačevati toliko časa, da bi se to zgodilo, meni Janša, ki je dejal, da v vladi računajo, da bi do pomladi "pospravili glavno zmedo", ki je nastala v bančnem sistemu zaradi, kot je dejal, nekaznovanega plenjenja.

"Če komu pred meseci ni bilo jasno, zakaj so rušili našo vlado, potem je danes to popolnoma jasno, dokazano z ukrepi, ki so jih v tem času izpeljali zato, da se socializirajo stotine milijonov evrov, ki so jih pokradli iz slovenskega bančnega sistema. Jasno je tudi zadnjemu laiku, zakaj se je govorilo, da potrebujejo čas, in jasno je tudi, zakaj je bil ta čas uporabljen," je povedal Janša.

"Slovenci še vedno plačujemo za prvo sanacijo slovenskih bank. Nekaj dolga iz tistega časa je še vedno." Luknjo so povzročili "več ali manj isti ljudje", pojavljajo se ista imena. "Kučan, Rigelnik, Zemljarič," je izpostavil Janša. Ti ljudje so, tako Janša, konec osemdesetih in na začetku devetdesetih let odločali o porabi bančnega denarja. Odločali oziroma soodločali pa so tudi o porabi denarja Factor banke in Probanke, je dejal Janša. Vse te dolgove bomo zaradi tega plačevali najmanj prihodnjih 30 let.

Sodba v zadevi Patria "žalitev za zdravo pamet"
Janša se je odzval tudi na očitke glede domnevno sumljivih finančnih transakcij prek ženine sestrične. Izvor tega denarja so po Janševih besedah njegovi in ženini dohodki ter posojila, ki so bili najeti. Na vprašanje, zakaj tega denarja ni polagal na svoj račun in zakaj poti plačevanja ni prijavil nobeni pristojni instituciji, pa je zatrdil, da to ne drži, saj je predstavnikom davčnega urada to povedal.

Tako so po njegovih besedah sploh prišli do njihove sosede in ženine sestrične Nataše Pajenk, "ki je te usluge opravljala". "To ni nič nenavadnega, nič spornega in nič nezakonitega," je prepričan Janša. Pritrdil je, da je pri omenjenih transakcijah šlo tudi za nekaj deset tisoč evrov, ko je šlo za plačilo are za stanovanje.

Kreditna razmerja pa je, kot je poudaril, že večkrat javno pojasnil. Na novinarsko vprašanje, ali je plačal kakršen koli davek od dedovanja, pa je odvrnil z vprašanjem, kakšen davek se plačuje na dedovanje. "Sploh ne poznate zakonodaje in predpisov," je bil oster Janša. Poleg tega je pojasnil, da je v petek prevzel pisno obrazložitev sodbe v zadevi Patria.

Sodbo je, tako Janša, prebral in jo označil kot sramoto za pravo, kot žalitev za zdravo pamet in slovenski jezik. Pri tem je dodal, da je sodbo sodišča prevzel "z bistveno manjšo zamudo, kot jo je pridelalo sodišče pri njeni izdelavi".

Program, ki se neformalno pripravlja za Slovenijo, je nekje med grškim in ciprskim.

Janez Janša

Največja siva ekonomija v Sloveniji je razbohoten administrativni del javnega sektorja. Tukaj ponikne največ denarja za nekaj, kar ni nikoli narejeno in noben davek plačan.

Janez Janša o sivi ekonomiji
Janša poziva k prošnji za pomoč
Janša: Vlada naj prizna nesposobnost, zaprosi za pomoč