Janez Janša je s pritožbo na vrhovno sodišče uspel, upravno sodišče bo moralo o njegovi pritožbi ponovno odločati. Foto: BoBo
Janez Janša je s pritožbo na vrhovno sodišče uspel, upravno sodišče bo moralo o njegovi pritožbi ponovno odločati. Foto: BoBo

poročilo Komisije za preprečevanje korupcije. Janša: Velika klofuta komisiji.
Na sodbo vrhovnega sodišča se je v pogovoru za Radio Ognjišče že odzval Janez Janša, ki je dejal, da sodba neposredno problematizira način, prek katerega je KPK svoje ugotovitve sporočil javnosti. Dodal je, da je sodba "velika klofuta KPK-ju in vsem tistim, ki so na podlagi tega sprejemali odločitve". "Posledice pa so nepopravljive. Zaradi tega sta padli dve vladi," je dejal.

Na vrhovnem sodišču so v danes izrečeni sodbi namreč obrazložili, da v obravnavanem primeru ni sporno to, ali je komisija (KPK) pristojna za nadzor nad premoženjem funkcionarjev, temveč ali je KPK z izdajo zaključnega poročila deloval v skladu s svojimi pristojnostmi ter ali sta opravljen nadzor in poročilo v skladu z zakonom.

Do tega, ali in v katerih določbah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ima KPK pooblastilo, da sprejme, izda in objavi zaključno poročilo v obliki, z vsebino, na način ter po postopku, kot je to storil v tem primeru, pa se upravno sodišče prve stopnje v izpodbijani sodbi ni opredelilo, temveč je na podlagi pavšalne ocene, da je bilo vse v skladu s 45. členom omenjenega zakona, tožbo zavrnilo kot neutemeljeno, so pojasnili v sodbi vrhovnega sodišča.

Podobno odločitev je upravno sodišče sprejelo tudi v tožbi predsednika PS-ja Zorana Jankovića zaradi istega poročila. KPK je v tem poročilu o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank, objavljenem 8. januarja lani, pri Janši in Jankoviću ugotovil kršitve protikorupcijske zakonodaje. Prav to poročilo je sprožilo vladno krizo in razpad Janševe koalicije. Nazadnje je DZ Janši izglasoval konstruktivno nezaupnico in za predsednico vlade imenoval Alenko Bratušek. Janković, sicer tudi ljubljanski župan, se je zaradi tega za nekaj časa umaknil z vrha PS-ja.