V SDS-u o preiskavi niso seznanjeni. Foto: BoBo
V SDS-u o preiskavi niso seznanjeni. Foto: BoBo

Zakonca Janez Janša in Urška Bačovnik Janša naj bi Pajenkovi, tedaj uslužbenki na banki Sparkasse, več let prinašala večje vsote gotovine, Pajenkova pa naj bi jih polagala na svoj račun in z njega pokrila več 10.000 evrov stroškov zakoncev. Med njimi naj bi bila tudi ara za nakup stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani leta 2009.

Transakcije po poročanju Pop TV-ja preiskuje več uradnih institucij, a na banki konkretnega primera niso potrdili.

Bačovnik Janševa naj bi Pajenkovi, sicer svoji sestrični, nosila gotovino, ta pa jo je nalagala na račun v zneskih nekaj sto evrov in se s tem izognila nadzoru.

Pajenkova je v zadnjih letih menjala štiri delovna mesta v štirih različnih bankah.

Ara za stanovanje na Mesarski je po javno dostopnih podatkih znašala 32.000 evrov, in prav ta znesek naj bi Pajenkova, ki je v zadnjih letih menjala delovna mesta v štirih bankah, poravnala s svojega računa.

Prav o nepojasnjeni gotovini je Janšo spraševala Komisija za preprečevanje korupcije.

SDS: Janša je nakazila pojasnil
Kot so se na svoji spletni strani odzvali v SDS-u, je Pajenkova, ki je sestrična in soseda Bačovnik Janševe, zaposlena na komercialni banki in je "v okviru svoje službe pomagala pri urejanju bančnih storitev".

O kakšni preiskavi Urada RS za preprečevanje pranja denarja v SDS-u niso seznanjeni.

Vse podatke je Janša sam posredoval davčni upravi (Durs) in natančno pojasnil izvor nakazanih sredstev za aro in nakup stanovanja, za sodne takse in za vse bančne transakcije.

Vse to je Durs sproti preverjal, so poudarili v SDS-u.

Janša je Durs zaprosil za pisno poročilo o pregledu, vendar mu je Durs to odrekel z obrazložitvijo, da gre za davčno tajnost. "Očitno pa so pod vlado Alenke Bratušek takšni podatki davčna tajnost samo za prizadete, ne pa tudi za novinarja POP TV," so še zapisali in institucijo pozvali, naj "javno pometejo pred svojim pragom" glede postopkov pred uradnimi institucijami, v katere so sami vpleteni.