Slovenija

Poudarki

  • V nujnih primerih o otrokovi dobrobiti odloča center za socialno delo
  • Razširjen pojem družine
  • Zakonska skupnost - skupnost dveh oseb
  • Posvojitve tudi za istospolne partnerje
Ivan Svetlik
'Po 35 letih nastaja nov družinski zakonik, ki bo celotno družinsko problematiko urejal na enem mestu, v enem samem aktu,' je dejal minister Svetlik. Foto: MMC RTV SLO
       Definicija družine ničesar ne ruši, nikomur ne jemlje, nikogar ne omejuje v tem, da si ustvarja tako družino, kot si jo želi.       
 Majda Potrata, SD
       V ospredje stopa temeljna anomalija predloga, ki se kaže v izkrivljenem pojmovanju družine.       
 France Cukjati, SDS
Družina
Novi Družinski zakonik razširja pojem družine, kar pomeni, da bi za družino štele tudi nekatere skupnosti otroka z odraslim, ki ni eden izmed staršev ali posvojitelj. Foto: EPA
VIDEO
Je družinski zakonik ustr...

Dodaj v

Javno mnenje delijo posvojitve otrok istospolnih skupnosti

Svetlik: Zakonik ne izključuje nobene oblike družinske skupnosti
12. oktober 2009 ob 07:36,
zadnji poseg: 12. oktober 2009 ob 20:10
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na javni predstavitvi mnenj o predlogu družinskega zakonika v DZ-ju je pričakovano največ pozornosti vzbudilo izenačenje skupnosti istospolnih partnerjev z drugimi družinskimi skupnostmi.

Zakonik, ki med drugim istospolnim partnerjem omogoča posvojitve otrok, je razdelil tako mnenja politikov kot strokovnjakov in širše javnosti. Psihoanalitik Roman Vodeb je prepričan, da mora otrok med odraščanjem doživeti vlogo tako moškega kot ženske. Nasporotno pa meni sociologinja Tanja Rener, ki pravi, da predlagani zakon nikomur ničesar ne jemlje, nikogar ne ogroža, ampak daje.

Kot je povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, nov družinski zakonik spreminja pojmovanje družinske skupnosti in s tem ne izključuje nobene njene oblike. Z zakonikom "odpiramo možnost, da damo enake pravice tudi tistim družinskim skupnostim, ki so pač drugačne", je dejal minister. Kot je še pojasnil, želijo z novim zakonikom "celotno družinsko problematiko urejati na enem mestu, v enem samem aktu," s čimer želijo slediti sodobni praksi v drugih evropskih državah.

V sociologiji pa spremembe zakonodaje po besedah Alenke Švab s Fakultete za družbene vede vidijo kot proces pluralizacije družinske skupnosti, višja sodnica Mateja Končina Peternel pa med prednostmi, ki jih prinaša zakonik, izpostavlja "popolnoma jasno ureditev" glede izrekanja ukrepov, tako centrov za socialno delo kot sodišč.

Skoraj peturno javno predstavitev, na kateri je sodelovalo 38 razpravljavcev, je sklenil minister Svetlik, ki se strinja z vsemi, da je družina "temeljna celica družbe". "Mi želimo to družbo okrepiti tako, da priznamo različne oblike družin," je poudaril ob koncu razprave.

Sprejetje zakonika bo težavno
Sicer pa je pričakovati, da družinski zakonik v takšni obliki, kot je na voljo zdaj, najverjetneje ne bo sprejet brez težav. Določene rešitve namreč motijo predvsem opozicijo in nekatere posameznike, ki razmišljajo o referendumu. Če bo zahteva za referendum res podana, pa je minister Svetlik napovedal ustavno presojo zahteve za referendum.

V nujnih primerih o otrokovi dobrobiti odloča center za socialno delo
In kakšne novosti prinaša Družinski zakonik? Zakonik v središče postavlja otroka, njegove pravice in zaščito. Tako prepoveduje telesno kaznovanje otrok in uvaja institucijo zagovornika otrok. Določa nujne, začasne in trajne ukrepe. Nujni so takojšnji odvzemi otroka staršem, če je otrok hudo ogrožen, o čemer odloča center za socialno delo. O začasnih ukrepih odločajo sodišča, mednje pa sodijo odvzem staršem in namestitev v zavodu ali pri rejnikih, odredbe o prepovedi ali omejtvi stikov, o varstvu in vzgoji, o načinu preživljanja, o izselitvi nasilnega člana družine iz stanovanja, o zdravniškem pregledu ipd. Odvzem otroka staršem, namestitev v zavod, omejitev stikov in odvzem starševske skrbi pa se lahko izvajajo tudi kot trajni ukrepi. Tudi sicer bi se odločanje o ukrepih za varstvo koristi otroka po novem preneslo s centrov za socialno delo na sodišča.

Razširjen pojem družine
Novi Družinski zakonik razširja pojem družine, kar pomeni, da bi za družino štele tudi nekatere skupnosti otroka z odraslim, ki ni eden izmed staršev ali posvojitelj, in sicer pod pogojema, da bi bil ta odnos dolgotrajen in da bi bila ta skupnost pravno blizu družinski skupnosti staršev in otrok. Prav tako za pojem družine ni treba, da gre za skupnost otroka z dvema staršema, temveč zadostuje, da živi otrok z enim izmed staršev oziroma odraslim, ki skrbi zanj.

Zakonska skupnost - skupnost dveh oseb
Spremenjena je tudi definicija zakonske zveze, ki je ne določa več le življenjska skupnost moškega in ženske, temveč skupnost dveh oseb istega ali različnega spola, kar bi pomenilo, da bi se Slovenija pridružila peščici držav, kjer si večno zvestobo lahko obljubi tudi homoseksualni par. Zakonske zveze v primeru rojstva ali posvojitve partnerjema ne bo več treba dokazovati, vse pravne posledice pa se uvajajo tudi za zunajzakonsko zvezo. Poleg tega se uvaja tudi možnost sklenitve ženitne pogodbe, v kateri partnerja pred poroko razdelita svoje premoženje.

Posvojitve tudi za istospolne partnerje
Otroka bi v skladu z novim Družinskim zakonikom lahko posvojila tudi zunajzakonska in istospolna partnerja, prav tako pa je predlagana vzpostavitev centralne zbirke otrok in kandidatov za posvojitev. Glede pravic otrok nov zakonik opredeljuje še novosti v rejništvu, dolžnosti preživljanja med starši in otroki ter skrbništvu.

A. M., A. Me.
Prijavi napako
Komentarji
cefizelj22
# 12.10.2009 ob 08:21
Ta vlada nas bo dokončno uničila,moralno in ekonomsko
zekinho
# 12.10.2009 ob 08:08
Po novem bom kriminalec, če bom otroka po riti. Bo predpisana tudi zaporna kazen? No, to bi rad videl - zapori, že itak prepolni, s starši, ki so našeškali otroke. Ali pa bo kazen družbeno koristno delo? Denimo pospravljanje odpadkov, ki jih bo pijana mladina puščala po parkih?
s5moho
# 12.10.2009 ob 07:44
Še en bistroumen dosežek manekenske vlade!
minores
# 12.10.2009 ob 08:17
Ne vem zakaj (ali pa vem!?) hoče nekdo v dober zakon vri niti nekaj povsem neprimernih členov in to tako, da vse, ki se z predlagatelji ne strinjajo, hoče razglasiti za konzervativce (slabšalno seceda) za homofobe za klerikalce in še kaj! Ali mora res biti ravno naša slovenska zakonodaja tako presneto liberalna in prva, da v imenu otrokovih pravic KRŠI NEKATERE NJIHOVE PRAVICE?! Državni zbor naj črta tiste sporne člene in zakon sprejme, sicer pa naj o zakonu odločajo ljudje na referendumu. Konvencije o človekovih pravicah govorijo o marsičem, prav nobena človekova pravica pa ne pravi, da imamo PRAVICO IMETI OTROKA, ker tudi rodni otroci niso naši otroci. Imajo pa otroci PRAVICO DO STARŠEV rodnih ali pa nadomestnih (zdaj jim pravijo socialni?) Ko bosta otroke lahko spočela istispolna partnerja naj se uzakoni tudi pravica do posvojitve istospolnim partnerjem. Posebne primere, ki že obstajajo naj rešujejo drugi zakonski akti! Predvsem pa mora zakon preprečiti KUPOVANJE OTROK s pomočjo nadomestne (plačane) matere (maternice).
Miraja
# 12.10.2009 ob 09:04
Geji naj delajo kar hočejo, me ne briga, pa če tudi po glavi hodijo. Absolutno pa sem proti posvojitvi otrok, ker bi le-ti bili prizadeti in predmet posmeha večine svojih vrstnikov !!!
Cicibanka
# 12.10.2009 ob 09:00
Mic po mic...
Najprej poroka, posvojitve...
Čez nekaj let program v izobraževalne ustanove...
Homo je kul, spol ni pomemben, če se imata dva rada... narava je z znanostjo poskrbela, da se otroci lahko rodijo komurkoli. Hetero = zaostalo!!
Zaposlitve: pol gejev - pol hetero... enakopravna zastopanost gejev v politiki....
.. kje jim je konec...poznamo strategijo...
Ankete kažejo, da je vsaj dve tretjini slovencev proti pravici gejev do posvojitve...
Koga sploh zastopa ta politika?
Zakaj hodimo na volitve?
Poden...
cefizelj22
# 12.10.2009 ob 08:23
Tu ne gre za dobrobit otrok ampak istospolnih.Kar sama naj ga ustvarita če bo šlo.Po naravni poti
lukaklo
# 12.10.2009 ob 10:58
Osebno sem proti takemu zakonu, ki bo počasi uničil še tisto zdravo slovensko jedro.
kalopteriks
# 12.10.2009 ob 12:27
NOVO VLADO HOČEMO!
endvatrilovi
# 12.10.2009 ob 09:02
Če se sprejme tak zakon bo naslednji dan vložena zahteva za prijavo večstarševske zakonske zveze (3, 4, 5, n)!
Saj bo v takih zvezah (po terminologiji predlagateljev) še več "ljubezni", pa na svetu tudi "zagotovo ni raziskave, ki bi dokazovala nasprotno" (princip miselnega odločanja pri Svetliku).
Uničujemo jedro in osnovo družbene ureditve.

PS: homoseksualnost je naravna (pojavlja se tudi pri drugih bitjih), ni pa normalna, kot je slep otrok naraven, ni pa normalen.
kozi
# 12.10.2009 ob 08:55
Zakonik v središče postavlja otroka, njegove pravice in zaščito.

Kot je npr. pravica do očeta in mame?

Tole je največja traparija, kar se je Sloveniji lahko zgodila !!!

SRAMOTA ZA SLOVENIJO
MisiM
# 12.10.2009 ob 09:05
Sem proti temu zakonu.

Tu se samo kaže, da človeška neumnost res nima meja - pa nisem klerikalka, staromodka, karkoli ... v NARAVi je, da ima otrok očeta in mamo. Tako je povsod, še pri rastlinah.

NARAVA je dala, da moški oplodi, ženska pa donosi ... a je naša vlada tako stupid, da tega preprostega zakona ne razume? AJA, vladati nad nami, ubogimi ljudmi, je postalo prelahko, vladati nad naravo in vsemi zakoni narave je pa nadvse zanimivo, kajne?

BEDARIJA! Naj skinejo ta zakon!
Tulip
# 12.10.2009 ob 08:50
Čas bo za referendum. So že kje začeli zbirati podpise?
jamamoto
# 12.10.2009 ob 12:55
Homoseksulaci v resnici nočejo biti samo "enakopravni"...
Naslednji njihov korak bo "pozitivna" diskriminacija, to je, da bi imeli homoseksulaci prednost pred heteroseksulacih pri posvajanju otrok...
popaj16
# 12.10.2009 ob 08:01
Nevem, malo čudno je to vse skupaj. Osebno se mi zdi, da je otrok, del družine, ki jo sestavljata tudi oče in mati in ne dva očeta in ne dve mami. Call me old-fashioned, ampak to je bedasto. Kar se pa tiče poroke pa tudi, poroka je zakonska zveza med moškim in žensko (čeprav je to en vlki bullshit), če pa hočeta živet skupaj dva moška ali pa dve ženski pa naj živita, kaj se moreta za to poročit? Ne, lahko pa prijavita skupno zvezo, ki pa ne more bit poroka, ker nista različnih spolov. Konc koncev je isto, na koncu se bosta tak ločla pa bo en pobral vse drugemu :)
Teh debat smo meli že ogromno tud v familiji, kjer mamo enega toplega bratranca, pa se tud ne strinja z vsemi temi stvarmi okoli porok, pa posvojitev, ker je mnenja, da homosexualci živijo zlo odprto življenje, vsej po večini.

moje mnenje, lp
josip
# 12.10.2009 ob 16:58
Saj, če dobro pogledaš Svetlika na sliki, opaziš, da se je kaj tako neumnega lahko samo on spomnil.
nadja1
# 12.10.2009 ob 11:06
Vsi govorijo le o pravicah in željah istospolnih partnerjev (naj žive skupaj , če se imajo radi, nič ni narobe s tem).

Zdi se mi, da nihče ne govori o pravicah in željah otrok.

Si nek otrok res želi dva očeta ali dve materi?
lotmershki21
# 12.10.2009 ob 11:01
mene moti to da bojo lahko istospolni partnerji posvojili otroke!! lahko se poročijo, posvajat pa ne bi smeli!! zakaj? enostavno zato ker otrok potrebuje očeta in mater ne pa mater in mater ali pa očeta in očeta!!

saj se v naravi tudi pojavlja homoseksualnost ampak tam živali ne morejo imeti potomcev!!! zato enostavno istospolni partnerji otrok pravtako nebi smeli met!! drugače pa nimam nič proti gejem in lezbijkam da nebo kake pomote
ribi
# 12.10.2009 ob 10:28
komentarje ki izražajo negativno mnenje o tem zakonu v veliki meri izbrišejo
No se vidi v kakšen sitem gremo s to vlado
ovcazahojena
# 12.10.2009 ob 08:56
Spet pesek v oči...koliko ljudi bo danes na novo postalo brezposelnih ???

Otroka pa bi dal posvojit tistim, ki imajo redno službo. Tako bomo zmanjšali število posvojitev maksimalno v teh časih.
nad
# 12.10.2009 ob 08:22
Ta vlada se pa res trudi z vsemi močmi, da bi bile čimprej nove volitve. Poleg problemov, ki jih ima si odpira nove probleme in provocira že tako znervirano ljudstvo.
Jože Dolenc
# 12.10.2009 ob 18:35
Zakon ne izključuje nobene oblike družinske skupnosti?
Kaj sploh je družinska skupnost? Če sem z nekim moškim ali z neko damo samo za eno noč, ali je to že družinska skupnost? Če živim z petimi ženskami ali moškimi ali je to družinska skupnost? Če živim s kozo (kmalu bo kakšen ljubitelj živali začel razrpedati o osebnosti živali) ali pa s psom, ali pa če sem malo turobno razpoložen in se "ukvarjam" s pokojniki, je to tudi družinska skupnost (če imam še kje kakšnega otroka)?
Naslov članka je butast. Kot drugo pa tudi menim, da otroci niso avtomobili, psi ali kaj že jaz vem vse (= luksuz). Otroci po moje spadajo v skupnosti, iz katerih tudi prihajajo. Vse ostalo je, če postane normalno, čudno in nič kaj dobro se ne piše našim luksuznim artiklom, do katerih smo si izborili pravico, otrokom.
blackbambi
# 12.10.2009 ob 17:24
Bolniki pokvarjeni.
So pa lepo zreducirali, udariš otroka po ritki, dva gaya te zatožita, za nagrado pa pokasirata tvojega otroka.
Zdaj pa je dovolj tega levičarskega srajna!
staness
# 12.10.2009 ob 16:45
Bistvo družine je ROJSTVO OTROK. Zato istospolna skupnost ne more biti družina.
Danes je vsaka skupnost na Zahodu soočena z upadom rojstev in demografsko katastrofo, zato mora posebej podpirati le take družine , ki rodijo otroke.
tyne
# 12.10.2009 ob 12:50
naj država še predpiše, kaj imamo ob ponedeljkih lahko za kosilo
mater jim božjo, v vse vtaknejo nos birokratski paraziti.
minores
# 12.10.2009 ob 10:21
O tem, kdo bo otroka dejansko posvojil, bo odločalo sodišče na podlagi strokovnih ocen CSD.
Če bo sodnik odločil, da otroka posvoji heteroseksualni par, ga bodo po novem zelo hitro ožigosali za homofoba!
Kar se že zdaj dogaja vsem, ki so proti temu delu predlaganega zakona. Upam, da bo razprava o zakonu res javna in bo predlagatelj upošteval mnenje VELIKE VEČINE. Homoseksualni pari s tem ne bodo ničesar izgubili posamezni primeri, ki obstajajo pa lahko probleme rešijo tudi s pomočjo drugih zakonov.
Sicer pa so pri nas še vedno diskriminirane družine, kjer sta starša poročena oz. živita v skupnem gospodinjstvu. Družina je prikrajšana pri socialnih dodatkih, olajšavah pri plačilu položnic za otroke, pri iskanju "socialnih" stanovanj... Mladim parom se pri nas enostavno ne splača poročiti!
pinkobalinko
# 12.10.2009 ob 09:36
O odvzemu otrok bodo odločala sodišča. Če boš imel denar za dobrega odvetnika boš otroka lahko nemoteno zlorabljal. Otrokove pravice "my ass"!
Variatio delecta
# 12.10.2009 ob 17:38
Ni kaj filozofirati. Eks komunisti in njihovi nasledniki bi morali imeti prepoved političnega delovanja. Ker se to ni zgodilo, Slovenija dobiva zakone, kot bi jih sprejemal kak pijani rimski cesar Neron. Slovenija je za zdajšnjo oblast PESKOVNIK. Zaboli jih, če se bodo katere njihove "potičke" razsule. Imajo dovolj peska.
MEHR57
# 12.10.2009 ob 17:05
Otrok ima pravico do očeta in matere in pika. Pa naj me zmerjajo s homofobom in še ne vem kaj. To bom vedno zagovarjal in me ni sram, sem ponosen.
MEHR57
# 12.10.2009 ob 17:02
Enačiti zakonsko zvezo moškega in ženske z istospolno je neumnost in skregana z vsako logiko. Prva velika razlika je, da gre v drugem primeru za zvezo oseb istega spola in drugič, da ti dve osebi po naravni poti niti teoretično ne moreta spočeti otroka. Mislim, da sta to dve bistveni razliki in zatorej tudi skupnosti ne moremo izenačiti. Torej, če predlagatelj pravi, da gre za odrasle osebe, bi potemtakem morali ukiniti spole (v biološkem in sociološkem smislu). Moški in ženska je očitno enako. Torej bo Miss Slovenije 2010 lahko tudi moški. Pa saj je odrasla oseba, zakaj bi razlikovali glede na spol. Mislim, da se zgroziš ob takih neumnostih predlagateljev. A bodo še biologijo na novo pisali?
chicago
# 12.10.2009 ob 13:08
TineB
najprej obojne na test iz Slovenščine :)
chicago
# 12.10.2009 ob 12:21
TineB, to da hetero ne morejo imeti otrok po naravni poti (s spolnim odnosom) je IZJEMA, pri homo pa je to PRAVILO
chicago
# 12.10.2009 ob 11:42
luxor
erikk
Da obstajajo, ampak je verjetno eden od staršev biološki starš, tega ne more nihče na svteu prepovedati, zato niti ne potrebujemo nobenega zakona! Kdor je pa kupil otroka na črnem trgu pa spada v zapor!
chicago
# 12.10.2009 ob 11:34
Ko bo zmanjkalo heteroseksualnih parov, ki si želijo posvojiti otroka se pa lahko začnemo pogovarjati naprej! Te bojazni zaenkrat ni, tako da bo za vse otroke brez staršev lepo poskrbljeno, prosim pa da ne mešate vaših osebnih frustracij in otrok, otroci vam niso čisto ničesar krivi, če ste se odločili za življensko pot, kjer vam narava ne omogoča otroka.
Ovijalka
# 12.10.2009 ob 10:49
Ne nasedajmo propagandi homseksualnih lobijev!

Obstoječi zakon je OK! Pa v njem piše, da se homoseksualci ne morejo poročiti?
Nekdopac
# 12.10.2009 ob 10:20
Če smo čisto brutalni kot mati narava, potem ne samo istospolni, ampak noben, ki ne more imeti otrok po naravni poti, ne bi smel imeti otrok ... že ve narava, zakaj je temu tako. Ampak ker smo ljudje tako prekleto pametni, smo se uprli zoper naravo in smo sposobni priti do otrok tudi po bližnjicah. Tudi sam menim, da rabi otrok tak očeta kot mater za dober psihofizični razvoj. Le kako bi lahko bilo drugače? Vse ostalo je pač rešitev v stiski, ker na žalost nima vsak otrok te sreče, da bi lahko preživljal nemirno otroštvo z ljubečimi starši.
kritizer
# 13.10.2009 ob 15:11
Vse to je sprejemljivo, le posvojitve otrok za istospolne partnerje absolutno NE !
Kdor se odloči za tak način življenja, naj pač to vzame v zakup. Tako kot celibat.
prigovornik
# 13.10.2009 ob 13:28
Ta vlada preveč ureja tisto, kar ji ne bi bilo treba in ne bi smela, ne ureja pa stvari, ki bi jih morala, najbrž zato, ker ne zna. Prišli z lažmi, pač ne morejo drugače!
mein
# 13.10.2009 ob 13:17
Jaz sem že ful utrujen od tega nategovanja med rdečimi in črnimi kdo bo koga. Kdaj bo konec tega praznega mlatenja slame!?
endvatrilovi
# 13.10.2009 ob 13:01
Ali še imamo družbene norme in vrednote? Katere so?
- Laž in kraja sta postali "napaki".
- Umor smo sprejeli za toleriran.
- Vse je dovoljeno, vse je "normalno".
Mateo
# 13.10.2009 ob 11:36
Meni je pa nenavadno nekaj drugega: zakaj o včerajšnji javni razpravi v državnem zboru niso poročali ne 24ur.com, POP TV in Kanal A?

Delo in Dnevnik pa v poročilu o dogodku navajata predvsem razpravljalce, ki so bili za zakon, čeprav je bilo v dolgi razpravi večina takih, ki so bili proti razširitvi definicije družine na istospolne skupnosti, predvsem pa proti posvojitvam s strani istospolnih.

Ali to pomeni, da mediji navijajo za ta zakon, ali pa ima ta oblast, ki se zaveda, da pri tem zakonu nima podpore, tolikšen vpliv na te medije?
mkv
# 12.10.2009 ob 16:16
ja..zakaj bi se zdej ukvarjali z takimi "nepomembnimi" temami kot so propadanje gospodarstva, proračunski primankljaj,.... važno je, da se bodo lahko istospolni pari poročil in posvojil otroka (kaj o tem pravi razvojna psihologija seveda ni važno).... zakonodaja bi morala upoštevati voljo ljudi......in kaj pravi večina ljudi??? potem, ko bo predlagan referndum bo šel ta v ustavno presojo. Zakaj že? ni diskriminacija, če drugače obravnavaš drugače....!!!
chicago
# 12.10.2009 ob 12:27
kajuli
pokaži podatke, da je manj tistih, ki čakajo na posvojitve, kakor sirot!
TineB
# 12.10.2009 ob 10:58
@ DREADLORD

Posvojenec je lahko posvojen samo od ene sebe (razen v primeru zakonskega in po novem izvenzakonskega para - ko je posvojitev vedno skupna).

Posvojenec je lahko posvojen, če so starši neznani , mrtvi, jim je bila roditeljska pravica odvzeta ali so se ji odrekli.

Ob živem staršu je ponavadi posvojitev prakticirana le s starni zakonskega partnerja - z izrecno privolitvijo biološkega starša.

V tem primeru z bratom - posvojitev tu ne bi bila mogoča, ker ne gre za par, saj zakonske zveze z brati ali sestrami so neveljavne oz niso možne. Bi pa lahko ta brat verjetno dobil do tega otroka kake druge pravice & dolžnosti (npr. iz naslova skrbništva itd), če bi se to izkazalo za korist otroka - o tem bi spet odločala CSD in sodišče.

Ljudje, ni fora, kaj si starši oz. posvojitelji želijo (ker pravica do posvojitve ni pravica posvojiteljev!).... Vse je odvisno od koristi otroka (saj ima otrok parvico biti posvojen) - in o koristi otroka bodo odločali CSD in sodišča.

1000 različnih primerov, 1000 različnih otrokovih koristi. In odločalo se bo pač v vsakem primeru posebej. Zakon samo omogoča platformo, da se to lahko stori. Zdaj se ne more - pa čeprav bi včasih bilo dobro v otrokovo korist.
Hope
# 12.10.2009 ob 10:38
TineB 12. October 2009 ob 10:30 Ti si pa zares bistroumen... Bo o tem napisal knjigo? Če ne, potem vsaj pošlji mejl Donu Brownu, bi bil zelo vesel namiga :-)
Ribiič
# 12.10.2009 ob 10:36
A administrator bo sedaj zbrisal vse tiste, ki se ne strinjamo z novim zakonom, tako da človek dobi vtis, da vsi podpirajo novi kretenski zakon.
mein
# 14.10.2009 ob 14:09
TineB,

Otroci preživljajo večja ači manjša šikaniranja. Kot otrok sem jih seveda tudi sam doživljal in nedvomno jih bodo ali jih že moji že živeči otroci. Če bi kot otrok imel dva očeta, bi nedvomno to doživljal z grozo in se tega neskončno sramoval. Ker je to nekaj zelo drugačnega od povprečja. Vsak odklon od "normalnega" pa je v otroštvu travma. Večji kot je odklon, večja je travma. Bi ti svojemu otroku privoščil situacijo, ki je mogoče malo prevelika za njega ? Velika večina odraslih ne prenese take realnosti, otroci pa naj bi jo !? Nobenih sankcij ni za otroke, ki se verbalno spravijo na nekoga. Nobenih in jih tudi ne more biti, ker gre za bitja, ki ne morejo odgovarjati za svoja dejanja. Če mene vprašaš, tudi za odrasle ne bi smelo biti nobenih sanjkcij za verbalne delikte, ker imamo vsi pravico odraščati in svoboda misli in besede je nad vsemi drugimi pravicami !!!
mein
# 14.10.2009 ob 08:18
Bozz,

te možnosti nisem imel. So si zapuščeni otroci izbrali svoje starše? Glede na to, da so eno travmo že doživeli, a imamo pravico, da se še dodatno igramo z njihovo dušo, ko svojega jaza še niso uspeli zgraditi in so zato še zelo ranljivi ? S takimi otroci je potrebno še posebej skrbno ravnati in jih zaščititi pred morebitnimi dodatnimi pritiski. A ne, vi bi te reveže vrgli v džunglo, kjer se otroci podjebavajo in žrejo med sabo. Vprašaj 6-12 let starega otroka, če bi pristal na to, da sta njegova starša geja. Naredi anketo med njimi !! Pol pa pametuj. Eksperimentirali bi z nemočnimi in celo že itak hendikepiranimi otroki. Pizda ste lahkomiselni !!!!
mein
# 14.10.2009 ob 06:54
TineB

Otroku odrekaš, da si sam izbere starše. Že itak je revež hendikepiran, ker so ga starši zapustili, ti bi ga pa prisilil, da prevzame nase še šikaniranja vrstnikov. Toliko si obseden s svojimi prepričanji, da ti za nemočne otroke sploh ni mar. Problem vas aktivistov je v tem, da ste kot valjarji, ki bi splanirali vse, kar ni v skladu z vašimi rigidnimi prepričanji. Na tem nivoju ste enaki kot RKC, ki jo je čas povozil. Vi se še vedno uspevate držati za nitke človekovih pravic, ustave in podobnih zatočišč rigidnih, nerazmišljujočih, duhovno statičnih ljudi. Ste nazadnjaki in popolnoima neprilagodljivi kot RKC. Dinozavri, ki bi ekspirementirali z nemočnimi otroki. SRAMOTA !!!!
Mateo
# 13.10.2009 ob 17:05
@Tine B

Najlaže je tiste, ki ne mislijo kot ti, označiti kot ljudi s predsodki. Včasih človek dobi občutek, da se tako obnašajo gejevski aktivisti, ki mislijo samo na lastne pravice. In s tem v bistvu pljuvajo v skledo vseh drugače spolno usmerjenih: vsem odprtim ljudem namreč mnogokrat ni mar, kakšne spolne usmeritve je kdo, ni pa jim vseeno, ko gre za pravice otrok (in ne nekih ideoloških skupin), zato se tovrstnemu nasilju aktivistov hočejo upreti.

Pa še to: kdor zna brati in spremljati medije s svojo glavo, bo znal najti kaj, kar mu bo razširilo obzorja, v vsakem mediju, pa naj bo to Mladina, Delo, Dnevnik, Reporter ali Družina. Problem je le, kadar vsi trobijo v isti rog - kot se je zgodilo pri poročanju o včerajšnji javni razpravi ... in se nasploh večinoma dogaja pri poročanju o novem zakonu.
Kazalo