Vlada je sicer danes ustanovila posvetovalni 12-članski svet, ki bo spremljal nov sistem obdavčitve nepremičnin. Foto: BoBo
Vlada je sicer danes ustanovila posvetovalni 12-članski svet, ki bo spremljal nov sistem obdavčitve nepremičnin. Foto: BoBo
Predstavitev mnenj
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je povedala, da je novi davek na nepremičnine pravzaprav davek na pridnost. Foto: BoBo
Posvet o nepremičninskem davku
Predsednik SLS-a Franc Bogovič je povedal, da takšno sprejemanje zakona je nepravično. Najprej bi morali po njegovem mnenju poseči v javno porabo, zdaj pa gre trend v povsem drugo smer. Foto: BoBo
Posvet o nepremičninskem davku
Civilna družba za pravično Slovenijo je želela soočiti predsednico vlade in predsednika države ter prvake strank z nasprotniki zakona o nepremičninah. A premierke in predsednika zaradi drugih obveznosti (vabilo so poslali šele pred dvema dnevoma) na posvet ni bilo. Foto: BoBo
Slavko Kmetič
Predstavnik sindikata upokojencev Slavko Kmetič je pozval k uporu proti nepremičninskemu zakonu. Foto: BoBo
Burna razprava o nepremičninskem davku

Kljub vabilu vsem predsednikom strank so na soočenje, udeležilo se ga je okoli 300 ljudi, prišli le predsedniki opozicijskih strank, Franc Bogovič (SLS), ki je prvopodpisani pod peticijo proti nepremičninskemu davku, predsednica NSi-ja Ljudmila Novak in predsednik SDS-a Janez Janša ter nekateri njihovi poslanci DZ-ja. Premierka Alenka Bratušek in predsednik republike Borut Pahor pa sta se opravičila, da ne utegneta priti na soočenje

Soočenje je organizirala Civilna družba za pravično Slovenijo, ki je v vabilu zapisala, da namerava vlada z novim davkom obremeniti stotisoče državljanov, "najbolj tiste, ki so z odrekanjem in trdim delom ustvarili oziroma obdržali nepremičnine, medtem ko pušča ob strani obdavčenje luksuznega premoženja in premoženja tranzicijskih povzpetnikov ter odgovornost tistih, ki so povzročili trenutne razmere".

Nepremičninski davek bo prehud zalogaj za kmete
Predstavnik sindikata kmetov Roman Žveglič je povedal, da bo novi nepremičninski davek kmete dodatno obremenil za okoli 30 milijonov evrov, kar je nesprejemljivo za slovensko kmetijstvo. Nepremičninski davek pa bi po njegovem mnenju osiromašil slovensko podeželje.

Predsednik sindikata upokojencev Slavko Kmetič pa je med drugim opozoril na nenavadno vrednotenje nepremičnin s strani GURS-a in pozval k uporu proti zakonu, tudi z demonstracijami, če ne bo šlo drugače.

Predsednik SLS-a Franc Bogovič je povedal, da takšno sprejemanje zakona je nepravično. Najprej bi morali po njegovem mnenju poseči v javno porabo, zdaj pa gre trend v povsem drugo smer. Povedal je še, da novemu zakonu praktično vsi nasprotujejo. Hkrati gre pričakovati tako ustavno presojo kot tudi veto državnega sveta.

To je davek na pridnost in nova nacionalizacija, je poudarila predsednica NSi-ja Ljudmila Novak. Po njenem prepričanju kmetje ne bodo več hoteli prevzeti kmetij od staršev. Sama pozna primere, da so mladi kmetje dejali, da zaradi novih davkov ne želijo prevzeti družinskih kmetij. Industrija pa po njenem mnenju ne bo hotela več širiti proizvodne hale, saj bodo preveč obdavčene.

Zakon je krivičen in škodljiv
Predsednik SDS-a Janez Janša je povedal , da bo z novim tudi zakonom o davku o nepremičninah nemogoče zapolniti proračunsko luknjo, ki bo prihodnje leto še večja, tudi na račun odškodnin izbrisanim.

Po njegovem mnenju sta glavna očitka zakonu sta krivičnost in škodljivost. Zakon zareže povsod tja, kar niso preprečile interesne skupine povezane s strankami koalicije, je menil Janša. Dokler bo ta vlada, lahko pričakujemo še več presenečenj, merjenje v iste tarče kamor meri ta zakon, je še dodal.

Nepremičninski zakon bo po Janševem mnenju najbolj prizadel najbolj deprivilegirane sloje, male in srednje gospodarstvo in tudi največja podjetja. Podjetja naj bi bila prisiljena krčiti število zaposlenih, zato je zakon škodljiv z vidika narodnega gospodarstva.

Nihče ne podpira zakona
Mitja Štular, sopobudnik Civilne družbe za pravično Slovenijo, ki je organizirala soočenje, je prav tako opozoril, da celotna Slovenija nasprotuje novemu zakonu, ki je po njegovem mnenju tudi žalitev zdrave pameti. Vprašal se je tudi, zakaj je potrebno obdavčiti nepremičninsko premoženje, ne pa denimo luksuza. Vlada pa po njegovem mnenju javnosti tudi ni predstavila, kako je ta zakonodaja urejena v primerljivih državah.

Podobno je menil, tudi predsednik Skupnosti občin Slovenije (SOS) Ivan Žagar. Po njegovi razlagi je po Evropi tovrsten davek vir prihodkov občin, pri nas pa se to ukinja. Žagar je tdiu menil, da je zakon v sedanji neustaven. Občine pa bodo, v kolikor bo sprejet celo prisiljene zapirati vrtce, ali pa bodo morale okrniti nekatere socialne transferje. "Predlagamo, da se davek ustavi in prilagodi na evropsko primerljivo raven," je dejal Žagar.

Zakon je združil vse Slovence
Priložnost za besedo so dobili tudi prisotni v publiki, ki so soglasno opozarjali na posledice zakona, nekateri so tudi pihali na dušo politikom, drugi spet pa ugotavljali, da je predlogu nepremičninskega zakona uspelo skorajda nemogoče – v nasprotovanju je združil vse Slovence.

Ob koncu soočenja se je predsednik SDS-a še čudil, kako, da kljub dejstvu, da nihče ne podpira zakona, nihče ne protestira. Sam bi pričakoval proteste pred DZ-jem ob sprejemanju nepremičninskega zakona. Glede na dejstvo, da bo zakon prizadel podeželje, pa bi ti protesti lahko izgledali podobno kot v Franciji in Belgiji, kjer kmetje s traktorji zasedejo ceste.

Kmečki sindikalist Žveglič je na to odvrnil, da kmetje vedno protestirajo, ko je potrebno in na primerne načine.

12 jih bo svetovalo vladi
Vlada je sicer danes ustanovila posvetovalni 12-članski svet, ki bo spremljal nov sistem obdavčitve nepremičnin. V njem so strokovnjaki s področja evidentiranja in vrednotenja nepremičnin, prostorskega načrtovanja, davkov in upravnega prava ter predstavniki pristojnih ministrstev in vladnih služb. Predseduje mu davčni svetovalec Darko Končan.

Poleg Končana so v njem še Franc Gerbec, Ivo Lavrač, Tomaž Banovec, Anton Kožar, Leon Kobetič, Neva Žibrik, Tanja Bogataj, Jana Ahčin, Aleš Seliškar, Matija Sevšek in Tanja Šarabon.

Svet bo obravnaval strokovne podlage, poročila in analize glede stanja javnih evidenc o nepremičninah, metodologije za množično vrednotenje nepremičnin ter strokovne podlage za obdavčitev posameznih vrst nepremičnin. Njegove naloge bodo predlagati smernice za spremembe in dopolnitve teh predpisov ter za izboljšanje dela državnih organov in organov lokalnih skupnosti na tem področju, so še sporočili z vlade.

Burna razprava o nepremičninskem davku