Miha Jazbinšek je prepričan, da gre pri javno-zasebnem partnerstvu v Stožicah za
Miha Jazbinšek je prepričan, da gre pri javno-zasebnem partnerstvu v Stožicah za "nasedlo investicijo", zato je podal pobudo za upravni nadzor stoženskega projekta in vložil devet kazenskih ovadb. Foto: BoBo
Stožice
Jazbinšek je zaradi športnega parka v Stožicah ovadil tudi nekdanja ministra Franca Križaniča in Igorja Lukšiča. Foto: BoBo

Jazbinšek, vodja ljubljanskega svetniškega kluba Zeleni Slovenije, je namreč prepričan, da gre pri javno-zasebnem partnerstvu v Stožicah za "nasedlo investicijo", zato je podal pobudo za upravni nadzor stoženskega projekta in vložil devet kazenskih ovadb.

Ljubljanskega župana Zorana Jankovića in podžupana Janeza Koželja je ovadil zaradi suma pomanjkljive investicijske dokumentacije, predstavnike Mestne občine Ljubljana in podjetja Grep, ki je gradilo športne objekte v Stožicah, sumi tudi kršitev v postopku sklenitve javno-zasebnega partnerstva pri projektu in "zavestne nasedle investicije", očita jim še protipravnost zemljiškega katastra in katastra stavb ter protipravnosti poizkusov za vpis v zemljiško knjigo, po njegovem prepričanju pa so zlorabili tudi upravna dovoljenja.

Zoper zastopnike MOL-a, Grepa in različne banke je Jazbinšek vložil tudi kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe zavarovanj bančnih terjatev, zaradi suma opustitve dolžnega nadzora pa je poleg Jankovića ovadil tudi nekdanja ministra Franca Križaniča in Igorja Lukšiča.

Povod: odsotnost razprave
Kot je Jazbinšek zapisal v sporočilu za javnost, je bil povod za kazenske ovadbe sklep ljubljanskega mestnega sveta z julijske seje, da se točka o zaščiti javnega interesa, ki jo je predlagala opozicija v mestnem svetu, pri omenjenem projektu konča brez razprave.

Jazbinšek je kot povod navedel tudi neodzivnost nadzornega odbora MOL-a, neodzivnost Računskega sodišča in pregled akta o javno-zasebnem partnerstvu pri projektu, ki ga je opravilo ministrstvo za finance, kjer je projekt "postavljen pod vprašaj".

Poziv različnim ministrstvom
Ministrstvu za finance in ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je Jazbinšek predlagal pobudo za nadzor akta o javno-zasebnem partnerstvu pri projektu, ministrstvu za infrastrukturo in prostor pa med drugim za nadzor nad upravno enoto Ljubljana zaradi upravnih dovoljenj "nepripravljeni investiciji" ter vnosa podatkov v nepremičninske registre. Jazbinšek je pozval tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, naj opravi nadzor nad delovanjem Grepa, tudi z vidika stečajev podizvajalcev in izključnega prevzema zavarovanj bančnih terjatev nase.

"Ker se razprava o spremembi koncepta javno-zasebnega partnerstva v nasedli investiciji v Stožicah blokira, je motiv to razpravo odpreti, da bo mogoče na novi osnovi uresničiti izvorne funkcije 'spremljajočega objekta'," je navedel Jazbinšek in pojasnil, da gre za uresničenje olimpijskega športnega središča Stožice s potrebnimi objekti.