Miha Kordiš (ZL) je vlado pozval, naj najprej poišče razloge za zgrešene naložbe v preteklosti in šele nato naj izvaja nove. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Miha Kordiš (ZL) je vlado pozval, naj najprej poišče razloge za zgrešene naložbe v preteklosti in šele nato naj izvaja nove. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Odbor za obrambo
Od udeleženih je razpravljal le Miha Kordiš. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Za oba predloga je v nadaljevanju prekinjene seje z 8. junija glasoval en član odbora, osem jih je bilo proti.

Stališče ZL-ja je na obeh sejah pojasnjeval poslanec Miha Kordiš. Obakrat je poudaril, da zviševanje izdatkov za zvezo Nato ni namenjeno boljši opremljenosti Slovenske vojske (SV), zaradi njega ostaja manj denarja za zdravstvo in socialne ukrepe, poleg tega vojska sredstva porablja neracionalno.

Kordiš: Razčistiti je treba preteklost
Tokrat se je Kordiš kot edini razpravljavec osredotočil predvsem na neracionalno porabo denarja za vojsko. "Za krizo Slovenske vojske v prvi vrsti ni krivo varčevanje, ampak neracionalno trošenje v preteklosti," je poudaril. Zato vlada po njegovem mnenju ne bi smela razmišljati o novih nakupih, dokler ne razčisti vzrokov za neracionalno porabo v preteklosti.

Na izjavo državnega sekretarja z ministrstva za obrambo Miloša Bizjaka s prvega dela seje, češ da niso bili vsi nakupi v vojski zgrešeni, pa je Kordiš dejal, da je preveč že en sam zgrešen nakup.

"Od vlade zahtevamo, naj se ukvarja s potrebami državljanov, ne pa s fiktivnimi potrebami EU-ja in Nata," je dejal Kordiš.

Bele knjige o obrambi ne bo
Člani odbora so zavrnili tudi oba predloga poslanca Mateja Tonina iz NSi-ja. Za predlog, da naj obrambno ministrstvo do konca leta pripravi belo knjigo o obrambi, so glasovali trije, šest jih je bilo proti.

Priporočilo vladi, naj pripravi resolucijo o dvigu obrambnega proračuna, v kateri bi se zavezali, da do leta 2024 izpolnimo dane zaveze, so prav tako podprli trije poslanci, osem jih je bilo proti.

Tonin je v prvem delu seje 8. junija menil, da ZL spretno izkorišča del volilnega telesa, ki ni naklonjen Natu, in nabira politične točke, Kordiševe trditve pa označil za zavajanje.

Denar za obrambo?
V prvem delu seje so se člani odbora strinjali, da Slovenija ni neposredno vojaško ogrožena, razhajali pa so se glede tega, ali mora država kljub temu namenjati denar za svojo obrambo. Večina sodelujočih v razpravi je menila, da je to potrebno, poslanci ZL-ja so temu nasprotovali.

Video 1: Prvi del 51. seje odbora za obrambo

Video 2: Nadaljevanje 51. seje